Επιτέλους ελήφθη η απόφαση με 3 χρόνια καθυστέρηση (ΑΜΥΝΑ – «ΠΑΡΟΝ»)

Αφού έφθασε η Πολεμική Αεροπορία στο κόκκινο

Μια χρονίζουσα ανάγκη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η προμήθεια των ανταλλακτικών για τους κινητήρες των αεροσκαφών F16 BLOCK 52+, η οποία εκκρεμούσε από το 2009, επιτέλους δρομολογήθηκε. Έτσι, την περασμένη Τετάρτη 2 Ιανουαρίου το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και...αποφάσισε την προμήθεια ανταλλακτικών για 67 κινητήρες αεροσκαφών F16 BLOCK 52+.
Η ανακοίνωση έγινε από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο και, σύμφωνα με αυτή, η προμήθεια θα διενεργηθεί «μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αρμόδια κυβερνητική αρχή των ΗΠΑ», το δε συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 183,7 εκατομμύρια ευρώ, κατανεμημένο σε 5 χρόνια. Έπρεπε η διαθεσιμότητα των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ να «φτάσει στο κόκκινο» για να αποφασιστεί η προμήθεια. Και να φανταστεί κανείς ότι η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει 100 υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-35 -που θα αντικαταστήσουν παγκοσμίως τους στόλους των F-16-, με τις πρώτες παραδόσεις μάλιστα να αναμένονται εντός του 2015. Να θυμίσουμε εδώ ότι η Τουρκία είναι συμπαραγωγός μαζί με τις ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες του F-35, ενώ η Ελλάδα, παρότι είχε τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα, με απόφαση του τότε ΥΕΘΑ και νυν τροφίμου του Κορυδαλλού Άκη Τσοχατζόπουλου έμεινε εκτός, για να μη δυσαρεστήσει τους... Γερμανούς! Πάντως, το θέμα της υπεροπλίας στον αέρα της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να απασχολήσει από τώρα την ελληνική κυβέρνηση και εν όψει της ανακήρυξης της ΑΟΖ αλλά και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Πάντως, ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το ΚΥΣΕΑ, δήλωσε ότι είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού «να παραμείνει πλήρως θωρακισμένη» η χώρα από πλευράς εθνικής ασφάλειας και άμυνας και ότι γι' αυτό «λαμβάνονται όλες οι σχετικές μέριμνες και φροντίδες». Όμως έμπειροι αναλυτές σχολίαζαν ότι με τόσες περικοπές στον προϋπολογισμό του 2013, «είναι μέγα ερώτημα το πώς θα επιτευχθεί η "πλήρης θωράκιση"»...

Είναι ανάγκη

Ο υπουργός Άμυνας, κ. Παν. Παναγιωτόπουλος, οφείλει, εντός του Ιανουαρίου, να προκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο, στην οποία να παρίστανται, υποχρεωτικά, οι κ. πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ, Ι. Στουρνάρας. Ομοίως οι άλλοι δύο εταίροι της κυβερνητικής «τρόικας», κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Ομοίως ΟΛΟΙ οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής. Να ενημερωθούν το τι συμβαίνει στην Άμυνα, όχι με καλλιέπειες και ψευδή στοιχεία. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το ίδιο και οι στρατιωτικοί ηγέτες, που θα τους παρουσιάσουν την εικόνα χωρίς φιοριτούρες. Τα όρια έχουν εξαντληθεί...

Προσωπικότητες του 2012

 Διάβασα πολλά τις προηγούμενες ημέρες για τα προτεινόμενα πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε.
 Στάθηκα στις επαχθείς φυσιογνωμίες που, ενώ μας παρουσιάζονταν ως κήνσορες και κριτές των πάντων, άμωμοι και αμόλυντοι πατριώτες, απεδείχθησαν δειλοί, ψεύτες και υποκριτές. Αναφέρομαι στους έχοντες σχέση με την Άμυνα.
 Πρόσωπο της Χρονιάς για την Άμυνα το 2012 υπήρξε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, γνήσιο τέκνο του Σημιτισμού, που βούλιαξε τον Π.Υ. Άμυνας στα 3,804 δισ. ευρώ για το 2012 και ακόμη πιο κάτω για το 2013. Δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να ακολουθήσει με ενθουσιασμό τον δρόμο που χάραξε ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, που παρέλαβε έναν Π.Υ. 5,482 δισ. το 2009, τον πήγε στα 4,5 το 2010 και τον κατακάθισε στα 3,491 το 2011, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Η προσωπικότητα της χρονιάς στο Στράτευμα

 Νομίζω ότι πρέπει να ανακηρυχθεί ένας αντισυνταγματάρχης ή ένας αντιπλοίαρχος ή ένας αντισμήναρχος, που ευρισκόμενος σε μια κρίσιμη ηλικία και βαθμό, σε ένα σημείο καμπής της ζωής του, με παιδιά σε πανεπιστήμιο, είδε τον μισθό του να πετσοκόβεται, να οδηγείται σε αδιέξοδα και εξαθλίωση, χωρίς να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.
 Είναι αυτός που φυλάει Θερμοπύλες στο Καστελλόριζο και τον είδαμε να διαβεβαιώνει τον πρωθυπουργό ότι το ηθικό είναι υψηλό! Τι να έκανε;

Inl Haber

 Ευχάριστα νέα για τους καρντάσηδες γείτονες.
 Οι εξαγωγές αμυντικού υλικού της τουρκικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 52% στο πρώτο δεκάμηνο του 2012, σε σχέση με αυτό του 2011.
 Ο μεγαλύτερος πελάτης είναι οι ΗΠΑ (!), όπου εξάγονται άτρακτοι αεροσκαφών, ελικοπτέρων κ.ά. Μην εκπλήττεσθε. Πρόκειται για προϊόντα αντισταθμιστικών - εγχώριας συμμετοχής σε κύρια υλικά αγορασμένα από ΗΠΑ (396 εκατ. δολ.). Κοιτάξτε με τι μαεστρία χειρίζονται οι Τούρκοι τα ΑΩ προς όφελος της εθνικής τους οικονομίας. Εμείς τα ξεπουλήσαμε και τα ξεπουλάμε ακόμη και σήμερα, αφήνοντάς τα στην εκμετάλλευση τρωκτικών! Άφεριμ...
 Ακολουθούν: Σαουδική Αραβία με 84 εκατ. δολ. και ΗΑΕ με 76 εκατ. δολ.
 Αν έχετε περιέργεια, φροντίστε να μάθετε ποιοι κορυφαίοι τεχνοκράτες διοικούν την τουρκική ΓΔΑΕΕ και τις αμυντικές βιομηχανίες και κάνετε τη σύγκριση με τα δικά μας κομματικά καραγκιοζιλίκια...

Τρεις παραπέμπονται στο Ναυτοδικείο...

 ΟΣΜΑΝ Είναι ο συνεταιρισμός αξιωματικών του Π.Ν. για απόκτηση οικοπέδου. Τώρα, βέβαια, ούτε για απόκτηση πρασιάς δεν γίνεται λόγος.
 Κυρία, αναγνώστρια του «Π», μέλος του συνεταιρισμού, μας κατήγγειλε ότι σε συγκεκριμένη περίπτωση έγιναν λάθη, ατασθαλίες ή κάτι το σχετικό.
 Το «Π» και η στήλη, πριν δημοσιεύσει οποιαδήποτε καταγγελία, την ερευνά, στοιχειωδώς.
 Κάναμε τη σχετική έρευνα και ανακαλύψαμε ότι το Π.Ν. είχε προηγηθεί και, με εντολή του κ. Α/ΓΕΝ, επισπεύσθηκαν οι έλεγχοι και 3 εμπλεκόμενοι παραπέμπονται στο Ναυτοδικείο στις 23 Ιανουαρίου.
 Όταν η διοίκηση είναι ευαίσθητη, τότε τα πράγματα ξεκαθαρίζονται γρήγορα.

Καλή αρχή...

 Αρχίσαμε να φωνάζουμε από πέρυσι ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί δραστήρια για την απόκτηση αξιόμαχου υλικού που της λείπει, από αυτό που επιστρέφεται στις ΗΠΑ από τα θέατρα επιχειρήσεων Ιράκ και Αφγανιστάν.
 Δωρεάν ή με συμβολική τιμή.
 Όπως μαθαίνουμε, και το ξέρουμε καλά, οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι, γιατί το υλικό αυτό θα εναποτεθεί σε αχανή στρατόπεδα κι όποιος προλάβει... Οι ίδιοι λένε «Ο αιτών και λαμβάνει». ενώ εμείς απαντάμε «Περιμένετε να το ψάξουμε»...
 Όπως πληροφορούμαι, το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα του Αφγανιστάν, επαναπατριζόμενο, έλαβε ως δώρο πέντε τεθωρακισμένα MRAP, με αντιναρκική προστασία.
 Καλή αρχή.

Αισιόδοξο το πρώτο μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ

 Αισιόδοξα ξεκίνησε τα μηνύματά του στο τουίτερ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος. Ανακοίνωσε την Πρωτοχρονιά ότι στο επόμενο τετράμηνο θα πληρωθεί το ΒΟΕΑ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για τους δικαιούχους, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Αναμφίβολα μια καλή είδηση για πάρα πολλούς απόστρατους που περίμεναν επί τόσα χρόνια τη λήψη του βοηθήματος. Να σημειωθεί ότι η επόμενη σύνταξη των αποστράτων θα είναι διπλά μειωμένη, πρώτον, λόγω της προσαρμογής των συντάξεων με τους νέους βασικούς μισθούς των εν ενεργεία (και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1/8/2012) και, δεύτερον, λόγω των μειώσεων -ανάλογα με το ύψος- από 5%-20% όλων των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.Πάντως, με ένα νεότερο μήνυμα, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ο Α/ΓΕΕΘΑ φρόντισε να ευχαριστήσει δημοσίως τον «πολυπράγμονα» ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου για τη συνεισφορά του...

Και δεύτερη καλή είδηση...

Όπως προκύπτει από δελτίο Τύπου της ΑΝΕΑΕΔ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποδέχτηκε το δίκαιο αίτημα των αποστράτων και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλει για έναν χρόνο την εφαρμογή σχετικών διατάξεων του νόμου Βενιζέλου, σύμφωνα με τις οποίες από 1.1.13 οι απόστρατοι εστερούντο του δικαιώματος να εργαστούν, με ποινή, σε αντίθετη περίπτωση, την ουσιαστική διακοπή καταβολής της σύνταξής τους. Όπως επισημαίνει η ΑΝΕΑΕΔ, η αναστολή δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά είναι μια ένδειξη καλής θέλησης για την οριστική επίλυση του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από «την αναγνώριση του συνταγματικού δικαιώματος στην εργασία, χωρίς περιορισμούς ή ποινές, όλων των συνταξιούχων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν κατ' εφαρμογή της πάγιας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας». Καλούν μάλιστα όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου να αντιληφθούν ότι τα περιοριστικά μέτρα εργασίας των αποστράτων «ενισχύουν τη μαύρη εργασία και αποστερούν από την Πολιτεία πολύτιμων ασφαλιστικών και φορολογικών πόρων». Μα καλά, τόσο δύσκολο είναι να καταλάβει ο Γιάννης Στουρνάρας το αυτονόητο;

Μια συμβολική χειρονομία

 Λίγο πριν φύγει ο χρόνος, την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012, αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους επέδωσε στον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος απεικονίζει την απελευθέρωση του Αγίου Όρους από τον Ελληνικό Στόλο το 1912. Η χειρονομία του Αγ. Όρους ήταν άκρως συμβολική, αφού συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Όσο για τον πίνακα, αυτός θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο ΓΕΝ.

(ΠΑΡΟΝ 05-06/01/2013 – Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις