Δούρειος Ίππος των νεοθωμανών του Ερντογάν το Κατάρ;
«Το Κατάρ δυνητικά αποτελεί τον δούρειο ίππο της τουρκικής επεκτατικής νεοθωμανικής πολιτικής. Ο λόγος είναι ότι τα κεφάλαια που απελευθερώνει το Κατάρ δεν μπορεί κάποιος να τα δει ως αμιγώς ισλαμικά αλλά ως κεφάλαια που διοχετεύονται είτε στην Αίγυπτο είτε αλλού υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα Καταριανά κεφάλαια ως ισλαμικά εκπορεύονται και εκπροσωπούν την πιο ακραία έκφανση του Ισλάμ η οποία αντιστρατεύεται το τουρκικό Ισλάμ. Πρόκειται περί του Ουαχαμπισμού ο οποίος εκπροσωπείται τόσο από το Κατάρ όσο κυρίως τη Σαουδική Αραβία.»
Διαφορετική είναι η οπτική από τη δική μας ανάλυση στο θέμα των «δύο μπλοκ» στην Ανατολική Μεσόγειο που θα διαγκωνίζονται για την εξασφάλιση της προσοχής των Αμερικανών:
«Ο αυξημένος γεωπολιτικός ρόλος του Κατάρ εντάσσεται στον αμερικανικό και ισραηλινό περιφερειακό πόλο ισχύος και τείνει να εμφανίσει τα ακόλουθα συστατικά στοιχεία:
»Πρώτον: Εντατικοποίηση προσπαθειών για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας που θα τελεί υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση του Κατάρ. Σε αυτή την λογική εντάσσεται η επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στην Γάζα ο οποίος έφερε ως δώρο 400 εκατ. δολάρια [κάπου 256 εκατ. δολάρια θυμόμαστε εμείς να μεταδίδουν τα ΜΜΕ, είναι πιθανό ο σχολιαστής να γνωρίζει πολύ περισσότερα] για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας και είναι πλήρως εναρμονισμένη με την σχολή πολιτικής σκέψης Νετανιάχου. Τελικός σκοπός επομένως φαίνεται να είναι η δημιουργία ισλαμικού κράτους-πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Η Δυτική Όχθη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προσαρτηθεί από την Ιορδανία. Πιέσεις ασκούνται προς κάθε κατεύθυνση, το παιχνίδι όμως παραμένει ανοικτό και τα πάντα είναι υπό διαμόρφωση.
»Με βάση τα παραπάνω, αυτό που θέλω να σας επισημάνω είναι ότι στον διαφαινόμενο στρατηγικό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, σημαντικό εταίρο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το Κατάρ. Η ‘απώλεια’ της Τουρκίας έχει αρχίσει να παίζει στους υπερατλαντικούς σχεδιασμούς, και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει πιθανώς να συνεκτιμηθεί ο διορισμός του νέου αμερικανού ΥΕΘΑ ο οποίος είναι υπέρμαχος της ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ιράν και της επανένταξης του στο περιφερειακό σύστημα ασφάλειας.
Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται σήμερα να καλύψει το ΚΑΤΑΡ, με τα τεράστια κεφάλαια που διαθέτει εξάγοντας όχι όραμα αλλά οικονομικούς πόρους οι οποίοι είναι προαπαιτούμενο για τη δημιουργία τετελεσμένων (βλέπε Λιβύη, σημερινή κατάσταση στη Συρία κ.λπ.) πάντοτε με τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Αυτές είναι οι βασικές μου παρατηρήσεις και τα σχόλια… Όσον αφορά στην Ελλάδα, το πεδίο… περιφερειακής δόξης είναι λαμπρό, αρκεί αυτή την πραγματικότητα να την αντιληφθούν σύντομα κάποιοι καρεκλοκένταυροι οι οποίοι υιοθετούν πολιτικές με ασύλληπτες αγκυλώσεις…»
Αφού ευχαριστήσουμε θερμά, καθότι ήταν από τα καλύτερα σχόλια που έχουμε λάβει, μεστό πληροφοριών που δεν κουραστήκαμε ούτε να διαβάσουμε ούτε να το διασταυρώσουμε, να κλείσουμε προσυπογράφοντας την τελευταία παράγραφο που μας εστάλη, την αμέσως προηγούμενη δηλαδή…
http://www.defence-point.gr/news/?p=66773
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου