Ποια άμυνα; Ποιές Ένοπλες Δυνάμεις; Η Τρόικα επιθυμεί την πλήρη διάλυση

 ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ. ΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ
 Πανάκριβα εξοπλιστικά μέσα των Ε.Δ. αραχνιάζουν και σκουριάζουν. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για ανταλλακτικά
 Περικοπές - ξεπούλημα και ανατροπή ισορροπίας στο Αιγαίο


Ο βασικότερος πυλώνας της κρατικής κυριαρχίας μιας χώρας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης.

Το «χέρι που έβαλε» η Τρόικα πρώτα μέσα από τις δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς και κατόπιν με... την επίσημη αναφορά «ιδεών» όπως η κατάργηση της θητείας, η καθιέρωση του μικρού επαγγελματικού στρατού και η περαιτέρω συρρίκνωση μέχρι ασφυξίας του μισθολογικού κόστους, πείθει και τον πιο καλόπιστο παρατηρητή: Οι δανειστές θέλουν τελικά να απαξιώσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Να τις καταστήσουν ανυπόληπτες, ανίκανες να επιτελέσουν το ρόλο τους, της υπεράσπισης της ασφάλειας της χώρας, μια απλή δημόσια υπηρεσία, με μισθούς πείνας για τα στελέχη της, που ίσα ίσα να ανταποκρίνεται σε ρόλο νεροκουβαλητή στις στοιχειώδεις νατοϊκές της υποχρεώσεις.

Έτσι ο ελληνικός στρατός, από αξιόπιστος μηχανισμός εγγύησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας σε μια από τις πιο ρευστές περιοχές του πλανήτη και με πολλές ενεργές απειλές γύρω της, εμπροσθοφυλακή μιας εθνικής στρατηγικής που αναδείκνυε την Ελλάδα σε ισχυρή δύναμη ασφαλείας, σταθερότητας και συνεργασίας για ολόκληρη την περιοχή, μεγάλο καμάρι των Ελλήνων για την αμυντική του επάρκεια και ικανότητα, αλλά και την κοινωνική συνεισφορά του, μετατρέπεται σε διακοσμητικό θεσμό του συστήματος, με μειωμένη έως ανύπαρκτη ισχύ και παρεμβατικότητα στην πορεία της χώρας προς το μέλλον.

Σε έναν τριτοκοσμικό πλέον στρατό, άξιο μιας αντίστοιχα τριτοκοσμικής χώρας, όπως θέλουν την Ελλάδα οι δανειστές της. Με καθηλωμένα μέσα, περιθωριοποιημένο και ταπεινωμένο έμψυχο υλικό, υποβαθμισμένη εκπαίδευση, ανύπαρκτη υποστήριξη. Με προδομένη τη συνείδηση του από τις πολιτικές ηγεσίες που υπέγραψαν τα μνημόνια. Και με μόνο πραγματικό «όπλο» το ασίγαστο πάθος των στελεχών του να υπηρετούν με κάθε μέσο και δυνατότητα την πατρίδα. Κάτι που προφανώς οι δανειστές, στα άθλια και ξερά τεχνοκρατικά τους κείμενα, αδυνατούν να λάβουν υπόψη.

Θλιβερή εικόνα

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Πανάκριβα εξοπλιστικά μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που αποκτήθηκαν με το αίμα του ελληνικού λαού και προς χαρά πολλές φορές κρατικών μιζαδόρων και των μεγαλεμπόρων που έστησαν ασύλληπτο πάρτι τις προηγούμενες δεκαετίες στο Πεντάγωνο, «αραχνιάζουν». Ούτε οι πιο απαραίτητες δοκιμές δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν ελλείψει πόρων. Τα ακριβοπληρωμένα F-16 «σκουριάζουν» στα υπόστεγα. Με το ζόρι ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος κατάφερε να επιβάλει στον Στουρνάρα την προμήθεια ανταλλακτικών για 67 κινητήρες.

Οι πιλότοι ξημεροβραδιάζονται πλέον στα ΚΨΜ των μονάδων. Στο ένα τέταρτο έχουν μειωθεί οι ώρες εκπαίδευσης τους. Όποιος έχει βιώσει τις αερομαχίες στους αιθέρες του Αιγαίου κατανοεί τι σημαίνει το έλλειμμα εκπαίδευσης για τους πιλότους. Από την άλλη, οι περιπολίες των σκαφών στο Αιγαίο είναι πλέον είδος πολυτελείας. Τα υπερσύγχρονα νέα υποβρύχια του Akis Gate ακόμα παραλαμβάνονται.

Ούτε λόγος για μεγάλα διακλαδικά γυμνάσια, διαπίστωσης της ετοιμότητας των τριών κλάδων, του επιπέδου της διακλαδικής συνεργασίας, της αποτελεσματικότητας του οπλισμού και της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Τα τανκς αρκούνται σε μικρές κινήσεις διαπίστωσης της κατάστασής τους, ώστε να μην κάψουν πολύτιμα καύσιμα. Οι συνεχείς ασκήσεις τεθωρακισμένων αποτελούν παρελθόν. Η συντήρηση όλων των μέσων γίνεται με φειδώ και με τους ήρωες τεχνικούς να αναδεικνύονται πρωταθλητές της πατέντας. Υλικά αφαιρούνται από τα πιο παλιά και φθαρμένα συστήματα για να χρησιμοποιηθούν στα πιο καλοσυντηρημένα. Έτσι όμως, ο κίνδυνος μελλοντικού ατυχήματος αυξάνεται κατακόρυφα.

Το δράμα των ένστολων

Εκεί όμως που οι εικόνες αποκτούν δραματική έως και τρομακτική διάσταση είναι οι επιπτώσεις του Μνημονίου και των περικοπών στην άμυνα, στη ζωή των ένστολων. Η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία. Οι προεκλογικές, αλλά και μετεκλογικές ρητές δεσμεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, με πρώτο και φανατικότερο τον σημερινό πρωθυπουργό, για περιφρούρηση των εισοδημάτων των στρατιωτικών «πήγαν περίπατο». Έγιναν κουρελόχαρτο, στο πρώτο «ντα» της Τρόικας στον Στουρνάρα.

Οι μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού άγγιξαν τα όρια της παράνοιας. Και αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, βρέθηκε με 2.800 μεικτά το μήνα, ο μισθός του ανθυπολοχαγού έχει τώρα περιοριστεί στα 840 ευρώ. Βεβαίως, οδοιπορικά τέλος. Επιδόματα τέλος. Μισθολογικές προαγωγές με αναστολή.

Φυσικά το κλίμα στις μονάδες είναι εκρηκτικό. Η αγανάκτηση πνίγει τους πάντες. Ανάμεικτη με θλίψη, απελπισία και οργή. Χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Πεινάνε, εκπέμπουν SOS, στερούνται τα στοιχειώδη, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει «αφτιά» μόνο για τα 100 εκατ. των αναδρομικών στους δικαστικούς, στέλνοντας τους στρατιωτικούς «στα κάγκελα». Οι έρανοι για την ενίσχυση των πιο προβληματικών καταστάσεων έχουν γίνει «θεσμός». Όλο και περισσότεροι, ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, σιτίζονται πλέον στις μονάδες λόγω του μικρότερου κόστους. Οι υποσχέσεις για διευκόλυνση των δανειοληπτών έχουν παραμείνει στα λόγια. Το ηθικό όλων συντηρείται με ψέματα. Εικόνα σήψης και παρακμής σε όλη της την κυριολεξία.

Η Τρόικα ζήτησε και πήρε χωρίς κόπο από την κυβέρνηση τη δέσμευση για περικοπές 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2013-14 στον τομέα της άμυνας. Το μεγαλύτερο βάρος (85 + 88 εκατ.) μοιραία έπεσε στις μισθολογικές περικοπές με τις αποδοχές των στρατιωτικών να μειώνονται έως και 50%, συμπεριλαμβανομένων των καταργήσεων των οδοιπορικών και των επιδομάτων.

Συμφωνά με τις εκτιμήσεις πολιτικών και αμυντικών παρατηρητών, τα τεράστια εξοπλιστικά σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου ήταν ένα καλό άλλοθι για να περάσει η Τρόικα το σχέδιό της. Οι «μάσκες έπεσαν» όμως, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Οι δανειστές απαιτούν λοιπόν, πολύ μικρότερο σε όγκο στρατό και μετάβαση στην επαγγελματική βάση. Θέλουν επίσης το κλείσιμο ή το ξεπούλημα των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών υπέρ των συμφερόντων των ξένων κολοσσών, που στην πραγματικότητα εξυπηρετούν.

Σε πιστή άλλωστε εφαρμογή των οδηγιών τους, απέρριψαν κάθε πρόταση ετεροχρονισμού των πληρωμών των σημερινών ενεργών συμβάσεων. Στέρησαν έτσι τη δυνατότητα οι περικοπές να κατευθυνθούν εκεί, μειώνοντας την επιβάρυνση στο έμψυχο προσωπικό. Ζήτησαν και πήραν άφθονο «αίμα». Το περίεργο δεν είναι ότι το ζήτησαν, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με εξαίρεση την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου, παραδόθηκε αμαχητί.Έδωσε την άμυνα της χώρας «βορά» στις ορέξεις των τροϊκανών προς εξόντωση.

Κατά τους ειδικούς, οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ολέθριες, ήδη έχουν αρχίσει να διαπιστώνονται. Το κυριότερο αφορά τη δραματική ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο. Την ώρα που στην Αθήνα η εθνική άμυνα κατακρεουργείται, στην Άγκυρα αποφασίζουν την ναυπήγηση αεροπλανοφόρου, την προμήθεια των τελειοτέρων Patriot ή των ρωσικών S-400 και μαχητικού αεροπλάνου 4ης γενιάς, του F-35. Και η Τρόικα απαγορεύει ακόμα και την έναντι ευτελούς κόστους (τα μεταφορικά) την προμήθεια αμερικανικών αρμάτων μάχης.

Με ότι σημαίνουν αυτά, την ώρα που η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή απειλούνται και πάλι με ανάφλεξη και η Άγκυρα απειλεί ανοικτά την Ελλάδα να μην προωθήσει την ανακήρυξη της ΑΟΖ της ενόψει των ερευνών για τα πλούσια, όπως φαίνεται, κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή.

ΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ: E-mail, οργή, προειδοποίηση

Το στράτευμα «βράζει». Από το επίπεδο των αρχηγών μέχρι τον τελευταίο επαγγελματία οπλίτη στα σύνορα, το κύμα οργής είναι απλωμένο παντού. Οι εικόνες των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στις κινητοποιήσεις του φθινοπώρου, μαζί με τους συναδέλφους τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν καταλυτικές. Αψήφησαν τις απειλές και κατέθεσαν την «ψυχή» τους.

Το ίδιο έκαναν και οι απόστρατοι. Οι οικονομικές επιπτώσεις του Μνημονίου γι αυτούς είναι ακόμα πιο δραματικές. Ο αρχηγός του ΓΕΝ τόλμησε με συνέντευξη του «να ταράξει τα νερά» ακόμα περισσότερο.

Με το δεδομένο ότι τους απαγορεύεται η συνδικαλιστική οργάνωση, οι ένστολοι και κυρίως οι απόστρατοι κήρυξαν τον πόλεμο στην πολιτική ηγεσία μέσω επιστολών και διαδικτύου. Περιγραφές δραματικές, οργή, αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν τον ύψιστο ρόλο τους, αποτυπώνονται σε όλες. Το Πεντάγωνο και το γραφείο του Στουρνάρα «βομβαρδίζονται» καθημερινά με e-mails και επιστολές οργής, αγανάκτησης, αλλά και προειδοποίησης: «όχι άλλες υποχωρήσεις, πιάσαμε πάτο».

(PRESS TIME 12/01/2013 – Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_1949.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις