Μάλι: Χωρίς… χρέωση για τους Γάλλους εφόδια από ΗΠΑ…


Δεν θέλει και πολύ φιλοσοφία για να συμπεράνει κανείς ότι η σύρραξη στο Μάλι αποτελεί το νέο μέτωπο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Ήρθε η ώρα της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) των ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων που δρούσαν σχεδόν ανεξέλεγκτα τόσα χρόνια στη Βόρεια Αφρική και έβαλαν κι ένα χεράκι στην απομάκρυνση του Καντάφι, ενώ πολλοί βρίσκονται εδώ και καιρό στη Συρία…

Από το «πανηγύρι» αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι ισλαμιστές παραβίασαν κάποιες κόκκινες γραμμές και θέτουν σε κίνδυνο ζωτικά οικονομικά συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή της Αφρικής, ενώ ευθύνονται και για τον θάνατο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη…
Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να χρεώσουν στους Γάλλους τη μεταφορά υλικού στην περιοχή για τη γαλλική «Λεγεώνα των Ξένων» που κυρίως μάχεται στο Μάλι, παρότι αρχικά είχε συναφθεί συμφωνία με το Παρίσι για τη μεταφορά με αμερικανικά μέσα στρατευμάτων, πολεμοφοδίων, αρμάτων μάχης και άλλων οπλικών συστημάτων.
Για την αποστολή αυτή οι Αμερικανοί έχουν διαθέσει τα γιγαντιαία μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-17 και μέχρι στιγμής έκαναν πέντε «δρομολόγια» μεταφέροντας 80 μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων και 140 τόνους εφοδίων πάσης φύσεως. Στόχος είναι να σταματήσουν οι ισλαμιστές αντάρτες στο βόρειο Μάλι και να μην απειλήσουν τη υπόλοιπη χώρα και το καθεστώς της.
Επίσης, οι ΗΠΑ εφοδιάζουν τους Γάλλους με πλήθος συγκεκριμένων υψηλής αξίας πληροφοριών για την τακτική κατάσταση στο έδαφος, τις οποίες συλλέγουν με δορυφόρους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν στην περιοχή. Πιθανότατα θα εγκριθεί σύντομα και το γαλλικό αίτημα για τη διάθεση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού που θα βοηθήσουν τα μέγιστα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν στην περιοχή να μένουν περισσότερη ώρα στον αέρα χωρίς να απαιτείται η προσγείωσή τους για ανεφοδιασμό.
Παρόμοια στάση τηρεί και η Βρετανία, διαθέτοντας για μια εβδομάδα (πιθανόν θα επεκταθεί) δύο C-17 στους Γάλλους και δηλώνοντας ότι θα στείλουν έμπειρους στρατιωτικούς στη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις