Αμερικανικό "κράξιμο" για τις αμυντικές δαπάνες με την κυβέρνηση να δικαιώνει τις επικρίσεις!


Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας έγιναν για άλλη μια φορά θέμα,αυτή τη φορά σε ρεπορτάζ των New York Times. Το ρεπορτάζ επικεντρώνει στον “όγκο” των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ρίχνοντας “νερό στο μύλο” όσων υποστηρίζουν δραστικές αλλά και αλόγιστες περικοπές. Από την άλλη όμως το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση που αποφάσισε να κρατησει ανοιχτό ένα ακόμη κέντρο νεοσυλλέκτων στο Ρέθυμνο της Κρήτης! Όχι βέβαια για λόγους επιχειρησιακούς!


Το ρεπορτάζ επικαλείται μια ομιλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Πράγα στην οποία ο Ρασμούσεν είπε ότι μεταξύ των ευρωπαίων συμμάχων, "μόνο δύο δαπανούν περισσότερο από 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα”.

“Μία από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα”, αναφέρει το ρεπορτάζ προσθέτοντας:

“Αυτό φαίνεται εκπληκτικό δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια”.

Στο στόχαστρο το προσωπικό

Το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι “πάνω από το 73% του αμυντικού προϋπολογισμού απορροφάται για τις δαπάνες προσωπικού και μόνο, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό αποτελεί το 2.7 % του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, καθιστώντας το επίσης ένα από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία της συμμαχίας”.

Οι αμερικανοί “καρφώνουν” την Ελλάδα προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει σημαντική συμβολή στις αποστολές του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία:

“Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει 10 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, από το σύνολο των 102.011 από 50 χώρες.

Στη γειτονιά της, η Ελλάδα διαθέτει 118 στρατιώτες που υπηρετούν στην αποστολή σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, από το σύνολο των 5.565 στρατιωτών από 30 χώρες που συμβάλλουν”.

Εκεί που δύσκολα μπορείς να αμφισβητήσεις τα όσα γράφουν οι αμερικανοί είναι το σημείο που αναφέρουν ,επικαλούμενοι αξιωματούχους του ΝΑΤΟ ότι “η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεών της”. Πως να αντιπαρατεθείς όταν διαβάζεις ότι η κυβέρνηση ,μετά από ...ενέργειες του κ.Κεφαλογιάννη κρατά ανοιχτό και το κέντρο νεοσυλλέκτων στο Ρέθυμνο;

Ωστόσο οι αμερικανοί δεν παραγνωρίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα,ειδικά από την Τουρκία αλλά δεν παραλείπουν να αναφερθούν στη δυνατότητα κλεισίματος 500 μονάδων και πολλών από τα 17 κέντρα νεοσυλλέκτων.


onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις