Έρχεται ο Φ.Ολάντ στην Ελλάδα - Επί τάπητος τα θέματα φρεγατών & ΑΟΖ - Horizon ή FREMM;


Μία επίσκεψη που μπορεί να αποβεί κιαθοριστική για το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών FREMM που είχε μπει στο ψυγείο λόγω αλλαγής της κυβέρνησης το 2009, αλλά τώρα επανέρχεται πιεστικά λόγω των εξελίξεων που συνδέονται με τις "ενεργειακές" εξελίξεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 18 Φεβρουαρίου στην "Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.
 
Η επίσκεψη έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία το πρόγραμμα των φρεγατών έχει επανεκκινήσει και αναζητούνται λύσεις, έστω και με την μορφή ενοικίασης φρεγατών με έμφαση στις Α/Α αποστολές που να μπορούν να προχωρήσουν σε αποτελεσματική προβολή ισχύος στην Α.Μεσόγειο.
 
Ο Φ.Ολάντ έχει στηρίξει την ελληνική προσπάθεια όσο κανένας άλλος στην Ευρώπη, αλλά πλέον η έναρξη ναυπήγησης των φρεγατών δεν είναι γαλλική απαίτηση, αλλά ελληνική ανάγκη και μάλιστα κατεπείγουσα.
 
Μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο θα δούμε τουρκικό ερευνητικό πλοίο επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα να αναζητεί υδρογονάνθρακες κι εμείς για το κρίσιμο χρονικό διάστημα μέχρι το 2020, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση των κοιτασμάτων θα είμαστε αναγκαστικά με το ίδιο απαρχαιωμένο στόλο (κατά 70%) που έχουμε και σήμερα!
Ακόμα και αύριο αν υπογραφόταν σύμβαση ναυπήγησης φρεγατών, πολεμικό πλοίο επιχειρησιακό δεν θα έπλεε στο Αιγαίο πριν από το 2021! Για τον λόγο αυτό αναζητούν ενδιάμεση λύση με την ενοικίαση δύο φρεγατών.
Υπάρχουν σκέψεις για τις φρεγάτες Ηοrizon (φωτό) οι οποίες λόγω εκτοπίσματος (7.050τ.) είναι στην κατηγορία μεγάλου αντιτορπιλικού, αλλά πρακτικότερη φαίνεται να είναι η γαλλική αντιπρόταση με ενοικίαση της πρώτης FREMM που έχει ναυπηγηθεί και μιας δεύτερης που βγαίνει από τη ναυπηγική γραμμή στην Γαλλία, πριν από το τέλος του έτους.
Όλα αυτά με την προϋπόθεση φυσικά να υπογραφεί ένα πρώτο συμβόλαιο για έναρξη ναυπήγησης των FREMM με τον τρόπο αποπληρωμής που προτείνουν οι Γάλλοι: Χωρίς να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από ελληνικής πλευράς μέχρι το 2020 και με την δυνατότητα να απορροφήσει το σκάφος το γαλλικό Ναυτικό αν και πάλι η Ελλάδα δεν δύναται να το αποπληρώσει.
Η Γαλλία βλέπει στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, αυτό που έχει δει και η Γερμανία: Την ενεργειακή ρεζέρβα της ΕΕ. Και για τον λόγο αυτό θα στηρίξει και τα δύο ελληνικά κράτη και φυσικά στηρίζει και στο θέμα της ΑΟΖ.
Ο Φ.Ολάντ θα έλθει στην Ελλάδα μετά το ταξίδι του στην Ινδία στα μέσα Φεβρουαρίου. Εκεί αναμένεται να ολοκληρωθεί το θέμα με την πώληση των μαχητικών Rafale στην ινδική Αεροπορία.
 
defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις