Kh-38: Νέος ρωσικός προηγμένος πύραυλος αέρος-εδάφους


Ένα νέο προηγμένο κατευθυνόμενο βλήμα αέρος-επιφανείας με την ονομασία Kh-38εισήγαγε σε υπηρεσία η Ρωσική Αεροπορία.
Αρχικά το βλήμα σχεδιάστηκε για να εξοπλίσει το μαχητικό πέμπτης γενιάς (Sukhoi T-50, όπου θα φέρεται σε εσωτερική αποθήκη οπλισμού), αλλά άμεσα πρόκειται να εξοπλίσει τα μαχητικά Su-34 και MiG-29CMT. Οι επιχειρησιακές δοκιμές του βλήματος διεξήχθησαν με μεγάλη μυστικότητα το 2012 και ολοκληρώθηκαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η παραγωγή σειράς θα αρχίσει πολύ σύντομα.

Στην πραγματικότητα το Kh-38 είναι μία οικογένεια βλημάτων η οποία αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει την οικογένεια Kh-25 (κατά ΝΑΤΟ AS-10 Kerry) που χρησιμοποιεί τεχνολογία της δεκαετίας του 1970.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η οικογένεια Kh-38 περιλαμβάνει τέσσερις εκδόσεις:
>Kh-38MLE, με αδρανειακή καθοδήγηση και τερματική καθοδήγηση με εντοπιστή ημιενεργού λέιζερ.
>Kh-38MAE, με αδρανειακή καθοδήγηση και τερματική καθοδήγηση με εντοπιστή ενεργού ραντάρ.
>Kh-38MTE με αδρανειακή καθοδήγηση και τερματική καθοδήγηση με εντοπιστή θερμικής απεικόνισης.
>Kh-38MKE με αδρανειακή καθοδήγηση υποβοηθούμενη από το δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας GLONASS.
Όσον αφορά τις πυροκεφαλές, όλες οι εκδόσεις της οικογενείας μπορούν να εφοδιαστούν με εκρηκτικές – θραυσματοποίησης και διατρητικές (για προσβολή «σκληρών» στόχων), ενώ η υποβοηθούμενη από το δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας Kh-38MKE με διανομέα αυτόνομης καθοδήγησης υποπυρομαχικών.
Τα βλήματα της οικογένειας Kh-38 είναι υπερηχητικά και έχουν βεληνεκές από 3 ως 40 χιλιόμετρα. Λόγω δε της ποικιλίας πυροκεφαλών και συστημάτων καθοδήγησης θα μπορούν να προσβάλουν διαφορετικών τύπων στόχους στο πεδίο της μάχης συμπεριλαμβανομένων και κινούμενων τεθωρακισμένων οχημάτων.
http://www.defence-point.gr/news/?p=67415

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις