Τηλεκατευθυνόμενα συριακά MiG-21 για τη ρίψη χημικών!


Τηλεκατευθυνόμενα μαχητικά MiG-21 ειδικά τροποποιημένα για τη ρίψη χημικών όπλων φέρεται να διαθέτει και να χρησιμοποιεί το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία! Ο ισχυρισμός αυτός αποδίδεται στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες τον Ιούνιο του 2012 είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν, άμεσα ή έμμεσα δεν διευκρινίζεται (το δεύτερο σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή…), ένα συριακό μαχητικό MiG-21 που προσγειώθηκε στην Ιορδανία και ο πιλότος του οποίου αποσκίρτησε.

Συγκεκριμένα το περιστατικό καταγράφηκε στις 21 Ιουνίου 2012 όταν ο σμήναρχος Hassan Hamada απογειώθηκε με ένα μαχητικό του τύπου (η συνημμένη φωτογραφία του Ammon News έχει δημοσιευτεί στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης – και όχι μόνο – και απεικονίζει το συγκεκριμένο αεροσκάφος) από την αεροπορική βάση al-Dumair βορειανατολικά της Δαμασκούκαι προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση King Hussein της Ιορδανίας πλησίον των συνόρων των δύο χωρών, στα νότια σύνορα της Συρίας. Αμέσως μετά την προσγείωση του ο Hamada αφαίρεσε τα διακριτικά του βαθμού του και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιορδανία.
Με βάση δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων μαζικής ενημέρωσης το μαχητικό εξετάστηκε από Αμερικανούς (οι στενές σχέσεις Ιορδανίας – ΗΠΑ είναι γνωστές και πέραν πάσης αμφιβολίας), και για τα ευρήματα ενημερώθηκαν «υπηρεσιακά» οι Ισραηλινοί. Οι Ισραηλινοί λοιπόν ισχυρίζονται ότι στο συγκεκριμένο μαχητικό είχε εγκατασταθεί σύστημα τηλεχειρισμού και ότι επίσης είχε τη δυνατότητα μεταφοράς και άφεσης χημικών όπλων.
Υπενθυμίζεται, ότι η αεροπορία της Συρίας (Al Quwwat al-Jawwiyah al Arabiya as-Souriya) σύμφωνα με ανοικτές πηγές, φέρεται να έχει αποκτήσει μεταξύ 150 και 220 μαχητικών του τύπου που ανήκουν σε διάφορες εκδόσεις (MiG-21MF, MiG-21bis, MiG-21UM, και MiG-21R – τακτικής αναγνώρισης-), η πλειοψηφία των οποίων φέρεται να έχει αποσυρθεί σήμερα από την ενεργό υπηρεσία, ενώ κατ’ άλλες πηγές μέχρι το 2008 οκτώ μοίρες επιχειρούσαν με αεροσκάφη του τύπου.
Αν και η μετασκευή παλαιών μαχητικών σε τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη δεν αποτελεί πρωτοτυπία (η ίδια η αμερικανική Αεροπορία χρησιμοποιεί ως αεροσκάφη – στόχους παλαιά μαχητικά F-4 Phantom και F-16 Fighting Falcon), εν τούτοις είναι πολύ αμφίβολο αν η Συρία θα μπορούσε να την υλοποιήσει εκ των ενόντων. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ενέπλεξαν τους «συνήθεις» υπόπτους (ρωσικές εταιρίες), ενδεχόμενο που ακόμη κι αν υφίσταται ως ισχυρή πιθανότητα, εν τούτοις δεν απαντά στο ερώτημα γιατί να επιλεγούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αεροσκάφη για τη ρίψη χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη που σπαράσσει τη Συρία.
Επειδή όπως έχουμε επαναλάβει κατ’ επανάληψη, η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα σε κάθε πολεμική σύρραξη, παρότι οι πληροφορίες αναπαράγονται από διεθνές έντυπο εγνωσμένης αξιοπιστίας, θα παραμείνουμε με το ερώτημα, για ποιον λόγο, με βάση ποιο συμφέρον, οι Ισραηλινοί διαρρέουν τέτοια πληροφορία, εάν όντως ισχύει ότι δεν επιθυμούν την επικράτηση των αντικαθεστωτικών και τη δημιουργία σουνιτικού μετώπου, εξτρεμιστικού προσανατολισμού, εναντίον τους στη ευρύτερη περιοχή. Μια ενδεχόμενη ερμηνεία θα ήταν για να ασκήσουν αποτροπή στους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιο.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις