Ευρωπαϊκή παρέμβαση στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών;


Μια πολύ σημαντική είδηση έδωσε η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαρία Δαμανάκη, καθώς προανήγγειλε επί της ουσίας παρέμβαση της Επιτροπής στο πως θα καθορίζονται τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα και οι ζώνες.

Εάν η είδηση αυτή επαληθευτεί και υπάρξει όντως ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το θέμα αυτό, ενδεχομένως και να εξηγεί την καθυστέρηση που παρατηρείται από ελληνικής πλευράς, παρά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα.
Διότι οι πάντες απειλούν ή προειδοποιούν με θερμά επεισόδια και κανείς δεν αναφέρει ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ από την πλευρά της Ελλάδας δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν θα εγερθούν ενστάσεις. Πολύ απλά, η κίνηση της ελληνικής πλευράς θα δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» σε μια διαδικασία που κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε ένα τελικό συμπέρασμα, αναφορικά με το τι δικαιούται η Ελλάδα και τι όχι.
Διαφορετικά, θα χρησιμοποιείται η απαγορευμένη στο διεθνές δίκαιο απειλή χρήσης ένοπλης βίας απλά και μόνο για να μπλοκάρει τη διαδικασία και να υποχρεώσει την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει σε στρατιωτικό εκβιασμό, αποκαλύπτοντας όμως παράλληλα και την ανασφάλεια ή την ασέβεια όσων το επιχειρούν, απέναντι στη διεθνή έννομη τάξη που κατά περίπτωση επικαλούνται…
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις