«Αλλαγή σκοπιάς» σε πρώην στρατόπεδο

 Το κράτος κάνει... έξωση στους στρατιωτικούς που διαμένουν στο 296 ΜΚΤΕ στη Λέσβο, για να φτιάξει ένα νέο κέντρο κράτησης μεταναστών
 Ενώ χτίζονται στρατιωτικά οικήματα σε πρώην στρατόπεδο, το κράτος σχεδιάζει να το μετατρέψει σε χώρο «φιλοξενίας» μεταναστών χωρίς χαρτιά
 Από δημοσιογραφικές πηγές έμαθαν οι στρατιωτικοί ότι σύντομα θα «φιλοξενηθούν» μετανάστες χωρίς χαρτιά

«Αλλαγή σκοπιάς» για το πρώην στρατόπεδο του 296 Μηχανοκίνητου Τάγματος Εθνοφυλακής στη Λέσβο, με ένα νέο κέντρο κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά προ των πυλών. Το μεγάλο κύμα εισόδου μεταναστών από τα τουρκικά παράλια επισπεύδει τη δημιουργία του κέντρου στον περιφερειακό δρόμο της Μόριας και παράλληλα κάνει... έξωση στους στρατιωτικούς που διαμένουν εκεί. Και από αυτό το σημείο ξεκινά μια μικρή ιστορία «τρέλας».

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ του παλαιού στρατοπέδου εδώ και πολύ καιρό έχουν κριθεί ακατάλληλες λόγω καθίζησης. Μετά την αποχώρηση του προσωπικού και των μέσων, οι χώροι που κρίθηκαν κατάλληλοι ανακατασκευάστηκαν από τους ίδιους τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, με στόχο να δημιουργηθούν στρατιωτικά οικήματα που θα στεγάσουν οικογένειες στρατιωτικών. Περίπου πέντε οικογένειες διαμένουν μέχρι σήμερα εντός της παλιάς μονάδας, σε οικήματα τύπου «στούντιο» που δεν ξεπερνούν τα 40 τετραγωνικά. Όπως εξηγούν στρατιωτικοί στις «6μέρες», το πρόβλημα της στέγασης, ειδικά σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο, είναι γόρδιος δεσμός. «Και για τη λύση του δεν βοηθούν οι μειώσεις που έχουν γίνει στα εισοδήματά μας» προσέθεταν χαρακτηριστικά. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα στους χώρους του πρώην στρατοπέδου βρίσκονται σε εξέλιξη οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή νέων Στρατιωτικών Οικημάτων, όπως είναι ο επίσημος όρος.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ μέχρι να εμφανιστούν τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, τα οποία ήρθαν να πληροφορήσουν τους στρατιωτικούς ότι πρέπει να μετακομίσουν. Η εντολή «μαζέψτε τα και φύγετε» δεν ήρθε από κάποιον ανώτερο στην ιεραρχία, αλλά από δημοσιογραφικές πηγές που έλεγαν ότι στο πρώην στρατόπεδο αναμένεται σύντομα να «φιλοξενηθούν» μετανάστες χωρίς χαρτιά. Χρειάστηκε μάλιστα να υπάρξει και επέμβαση από τις ανώτατες βαθμίδες, σε μια προσπάθεια το Επιτελείο να μην παραχωρήσει την παλιά στρατιωτική μονάδα. Ανάμεσα στις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να μετακομίσουν οι ανύπαντροι. Προκρίθηκε ακόμα και η λύση να υψωθεί ένα τείχος ανάμεσα στους χώρους που προορίζονται για τους στρατιωτικούς και στους χώρους όπου θα μένουν οι μετανάστες. Ειδικά η τελευταία πρόταση συνάντησε έντονες αντιδράσεις. «Είναι ζητήματα υγιεινής στη μέση. Θα τα σταματήσει ένας τοίχος;» έλεγαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ύπαρξη μικρών παιδιών στις οικογένειες των στρατιωτικών.

Πηγές του ΓΕΣ πάντως ανέφεραν ότι η διαδικασία λήψης οριστικής απόφασης είναι σε εξέλιξη, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, και οι στρατιωτικές υπηρεσίες θα πουν «ναι» αν εξασφαλισθούν προϋποθέσεις πλήρους ασφάλειας και υγιεινής για το τμήμα όπου θα παραμείνουν τα στρατιωτικά οικήματα, τα οποία στην τελική τους ανάπτυξη θα είναι 25. Η απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και Δημόσιας Τάξης. Το γεγονός ότι πρόκειται για στρατιωτική μονάδα, έστω και ανενεργή, εγείρει και άλλα ερωτήματα πέραν της στέγασης. Για παράδειγμα, όπως ανέφεραν στις «6μέρες», η διάθεση του στρατοπέδου δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιους όρους θα γίνει. Την ώρα που συνεχίζονται οι οικοδομικές εργασίες στους χώρους του, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της φύλαξης, καθώς και ποιος θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας.

(6 ΗΜΕΡΕΣ 12/02/2013 – ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΟΡΥΛΛΑ - gvorylla@6meres.gr)
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/02/blog-post_364.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις