Γαλλία: Ενεργό εμπλοκή, κοιτάσματα και αλληλεγγύη


Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών, στις πρώτες δηλώσεις του στην Αθήνα, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, τα οποία έχουν εκτός από οικονομική και προφανή γεωστρατηγική σημασία.
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει, είναι ότι για τη Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πλέον περιοχή ζωτικής σημασίας εξαιτίας των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί. Οι Γάλλοι έχουν ήδη «βάλει πόδι» μέσω της ενεργειακής εταιρίας Total και σκοπεύουν να εμπλακούν ενεργά και στην αξιοποίηση των ελλαδικών κοιτασμάτων.

«Δεν ήρθα να πουλήσω όπλα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι «πολιτικώς ορθές» μπίζνες, αυτές δηλαδή που συνδέονται και με την «αλληλεγγύη» στη χώρα μας που διακήρυξε ο Ολάντ και την αναπτυξιακή προοπτική, να λείπουν από το τραπέζι των συνομιλιών. Αντιθέτως, είχαν την τιμητική τους.
Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι γνώμονας της εμπλοκής της χώρας του στη διαδικασία παραμένει πάντα το διεθνές δίκαιο και τόνισε με νόημα, ότι όσα προβλήματα υπάρχουν, αν υπάρχει καλή διάθεση θα επιλυθούν. Πρόκειται για μια μεγάλης σημασίας εξέλιξη, αφού ασχέτως του αν η Γαλλία φέρει το… αεροπλανοφόρο «Ντε Γκολ» να περιπολεί στην περιοχή, ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να οικοδομεί συμμαχίες, όπως άλλωστε τονίζαμε σε κάθε ευκαιρία, στις αναρτήσεις μας, γινόμενοι μάλιστα μερικές φορές και εξαιρετικά επικριτικοί.
Το θέμα της ΑΟΖ έχει δρομολογηθεί, παρά τις καθυστερήσεις, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να δηλώνει ότι η χώρα μας θα χαράξει την ΑΟΖ και προς τούτο γίνονται όλες οι κινήσεις ώστε να γίνει η χάραξη με τον κατάλληλο τρόπο, υπενθυμίζοντας ότι στις 5 Μαρτίου θα βρίσκεται στην Άγκυρα.
Είναι σαφές, ότι η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε έναν κύκλο παρασκηνιακών συνεννοήσεων, χωρίς να αποκλείει από αυτές και την Τουρκία, δείχνοντας στην πράξη ότι το διεθνές δίκαιο θα είναι ο οδηγός της, χωρίς όμως παράλληλα να μην οικοδομεί με προσοχή συμμαχίες, αφού το να επαφίεσαι στην «προστασία» του διεθνούς δικαίου, καταλήγει νομοτελειακά στο να γελοιοποιείσαι, εάν δεν φροντίζεις να θωρακίζεσαι στρατιωτικά και διπλωματικά, ώστε εάν ο οποιοσδήποτε αποφασίσει να «πείσει» δια της ισχύος των όπλων, να λάβει την κατάλληλη απάντηση.

http://www.defence-point.gr/news/?p=69746

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις