Αμερικανικά λόμπι «ξεφορτώνουν» στην Ελλάδα μαχητικά F-15

Η γενναιόδωρη πρόταση για «δωρεάν» παροχή στην Ελλάδα των F-15 δεν είναι καθόλου αθώα, αφού θα συνοδεύεται με συμφωνίες για την προμήθεια επί πληρωμής των ανταλλακτικών τους

Με τρόπο έμμεσο αρχικώς και πιεστικό στη συνέχεια η Ουάσινγκτον επιμένει να δώσει «δωρεάν» στην Αθήνα έναν αριθμό μαχητικών αεροσκαφών F-15, τα οποία... αποσύρει λόγω πεπαλαιωμένης τεχνολογίας η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Το θέμα αυτό αρχικώς εμφανίστηκε ουρανοκατέβατο σε στήλες εφημερίδων, στη συνέχεια ψιθυρίστηκε ατύπως στην αξιωματική αντιπολίτευση κατά την περιοδεία του αρχηγού της στην Ουάσινγκτον, μετά έφτασε στο υπουργείο Αμύνης και μόλις προχθές ετέθη από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρούμπιν, τόσο στο υπουργείο Αμύνης όσο και στον Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η προσπάθεια εγχώριων και αμερικανικών λόμπι να «ξεφορτώσουν» στην Ελλάδα τα μαχητικά F-15 είναι μόνιμη και παλιά. Επί ημερών κυβέρνησης Σημίτη, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε οργανωθεί, με ενεργό συμμετοχή του τότε αμερικανού πρέσβη κ. Μπέρνς, ένα ισχυρό ελληνικό-αμερικανικό λόμπι για την αγορά αυτών των αεροσκαφών και όχι των F-16 που τελικώς επελέγησαν.

Τα χαρακτηριστικά

Ο βασικός λόγος απόρριψης των F-15 ήταν και παραμένει τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους αυτού. Πρόκειται για αεροσκάφη επιθετικά και μεγάλης ακτίνας δράσης, τα οποία δεν συνάδουν με τις αρχές του ελληνικού αμυντικού δόγματος που κατ' ανάγκην χρειάζεται αεροσκάφη ταχύτερα, μικρότερης ακτίνας δράσης και μεγαλύτερης ακρίβειας στόχου, όπως είναι τα F-16 και τα Mirage 2000. Τα τελευταία, μάλιστα, ουδέποτε απέκτησε η Τουρκία για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα μετά τη συμφωνία Παπανδρέου - Μιτεράν πίσω στην «αγορά του αιώνα» στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Το θέμα μπερδεύεται τώρα ακόμα περισσότερο καθώς η γειτονική Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόσυρση των παλαιών F-16 και την απόκτηση των πλέον προηγμένων F-35, τα οποία βεβαίως δεν διατίθενται στην Αθήνα.

Στην υποθετική περίπτωση - αφού «δεν υπάρχει μία» στο ελληνικό κράτος για νέες αγορές και επιπλέον αυτές «απαγορεύονται» από την Τρόικα, η οποία απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις σε στρατιωτικές δαπάνες- που η Αθήνα θα άνοιγε μια τέτοια συζήτηση, τότε ψηλά στην ατζέντα προτίμησης θα ήταν τα F-16 52+ τρίτης γενεάς καθώς και τα Mirage-5.

Τη στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία τα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να πωλήσουν τα δικά τους Mirage, είναι προφανές ότι η Γαλλία θα είχε συμφέρον να ανοίξει στην Αθήνα μια συζήτηση μεταπώλησης των γαλλικών αεροσκαφών. Μια τέτοια μεταφορά θα τόνωνε το ενδιαφέρον του γαλλογερμανικού άξονα, που σαφώς ενδιαφέρεται να προωθήσει σε πλούσια αραβικά κράτη την πώληση του ευρωπαϊκού Eurofighter.

Στρατιωτικές δαπάνες

Όπως και να έχει το θέμα, η Αθήνα θα ήταν πραγματικά άφρων να ανοίξει, ειδικά αυτήν την περίοδο, θέμα αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της. Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι δεν θα υποστεί τις σχετικές πιέσεις κυρίως από την πλευρά της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, που επιθυμεί να απαλλαγεί από τα «παλιά» της εργαλεία. Η γενναιόδωρη πρόταση για «δωρεάν» παροχή στην Ελλάδα των F-15 δεν είναι καθόλου αθώα, αφού υποχρεωτικώς θα συνοδεύεται από συμφωνίες, επ' αμοιβής, βεβαίως, για την προμήθεια των ανταλλακτικών τους.

Η αμερικανική πρόταση θα διαμορφωθεί στην τελική μορφή της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, αν ποτέ αυτή γίνει, αφού οι δυο πλευρές δεν φαίνεται για την ώρα να συμφωνούν στη μορφή και τη χρονική διάρκεια που θα έχει.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 16/02/2013 – Κ. ΑΔΑΜ)
http://www.staratalogia.blogspot.gr/2013/02/f-15.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις