Νέες επιδρομές από IAF στη Συρία εν όψει – Φοβούνται "διαρροές" όπλων στην Χεζμπολάχ


Στόχους πέριξ του αεροδρομίου της Δαμασκού έχει εντοπίσει η ισραηλινή Αεροπορία και είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέες αποστολές κρούσης εναντίον τους  βομβαρδισμούς, καθώς εκτιμά ότι προωθείται νέα παράδοση ισχυρών προηγμένων όπλων στη «Χεζμπολάχ».
Ήδη οι Μοίρες των μαχητικών κρούσης F-15I βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, ενώ έχουν μεταφερθεί και πυροβολαρχίες του συστήματος Iron Dome στα σύνορα με Λίβανο και στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς το Τελ Αβίβ, ανησυχεί για εκτόξευση βαλλιστικών βλημάτων ακόμα και με χημικές κεφαλές εναντίον του.

Όμως οι νέες επιδρομές μοιάζουν αναπόφευκτες, καθώς μέσω του αεροδρομίου της Δαμασκού έχει διαπιστωθεί πώς διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες όπλων για τον εξοπλισμό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» που το στηρίζει. Προμηθευτής των πυρομαχικών και όπλων είναι το Ιράν. Μέρος αυτών των όπλων καταλήγουν στον Λίβανο
Αυτός είναι και ο λόγος που οι αντικαθεστωτικοί επιχειρούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν το αεροδρόμιο χωρίς όμως μέχρι στιγμής να τα καταφέρουν, αφού οι κυβερνητικοί τους έχουν τσακίσει με την βοήθεια των Ιρανών φρουρών της Επανάστασης και των Σιιτών του Λιβάνου.
Η μόνη επιτυχής προσπάθεια ήταν στα τέλη του Ιανουαρίου, όπου κατάφεραν να προσεγγίσουν αρκετά και να ανοίξουν πυρ κατά ιρανικού αεροσκάφους Boeing 747-131, το οποίο βάσει πληροφοριών μετέφερε όπλα,μ αλλά χωρίς να καταφέρουν να το καταστρέψουν.  
Οι προηγούμενοι βομβαρδισμοί της Ισραηλινής Αεροπορίας είχαν στόχο αυτοκινούμενες αντιαεροπορικές συστοιχίες BUK-M1 που μεταφέρονταν από τη Δαμασκό στον Λίβανο. Οι μυστικές υπηρεσίες του Τελ Αβίβ εκτιμούν πώς μία ανάλογη κίνηση επρόκειτο να γίνει και έχουν θέσει σε ετοιμότητα την Αεροπορία του για νέο πλήγμα στα σύνορα με το Λίβανο.
Το Τελ Αβίβ φοβάται επίσης πώς η Χεζμοπλάχ προετοιμάζει επιθέσεις κατά ισραηλινών και δυτικών διπλωματικών στόχων επί του εδάφους του Λιβάνου και γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να χρησιμοποιήσει και διπλωματικά το πόρισμα της Βουλγαρίας, που αποδίδει το χτύπημα στο Μπουργκάς στη «Χεζμπολαχ» ζητώντας από Αμερικανούς και Ευρωπαίους να κηρύξουν την οργάνωση τρομοκρατική.
Η δράση της «Χεζμπολάχ» και η συνεργασία της με τη Συρία και το Ιράν προβληματίζει τους δυτικούς, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό τους. Αμερικανός διπλωμάτης μάλιστα που δεν αποκάλυψε το όνομα του, εξέφρασε φόβους πώς η κρίση στη Συρία θα διαχυθεί και στον βόρειο Λίβανο τόσο από τη «Χεζμπολαχ», όσο και από άλλες οργανώσεις.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο διπλωμάτης πληροφορίες αναφέρουν πως η κρίση στη Συρία ίσως αποτελέσει πεδίο δράσης για κάποιες φονταμενταλιστικές οργανώσεις οι οποίες εκμεταλλευόμενες τα κενά ασφαλείας να προβούν σε δολοφονίες πολιτικών προσώπων είτε από τον κυβερνητικό συνασπισμό MARCH-8 είτε από τον αντιπολιτευόμενο MARCH-14.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση το καθεστώς έχει σταθεροποιηθεί και οι αντάρτες έχουν υποστεί επανειλημμένες ήττες τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ένοπλες δυναμεις της Συρίας, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες στην ιεραρχία, αλλά και στο προσωπικό εξακλουθούν να παρέχουν στήριξη στον Μπασάρ αλ Άσαντ, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τις προσπάθειες των δυτικών να ελέγξουν την χώρα
defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις