Το μορατόριουμ που πρότεινε η Ελλάδα και... επιβάλλει η Τουρκία

 Η Άγκυρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ουάσινγκτον, οδηγεί το «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο στη λύση της συνεκμετάλλευσης
 Ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη του Σαμαρά έκανε λόγο για σχέδια αμοιβαίου κέρδους των δύο πλευρών, ενώ δύο μέρες αργότερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Γιλντίζ μιλώντας σε μία και μόνο τουρκική εφημερίδα, επισήμανε ότι κανένα σχέδιο δεν θα είναι «πολιτικώς εφικτό» χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας»

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το Κυπριακό κινούνται πλέον στον «αστερισμό της ΑΟΖ», που επικαλύπτει κάθε άλλη προηγούμενη διαφορά και... πρόβλημα μεταξύ των μερών, υπό την πλήρη «καθοδήγηση» των ΗΠΑ και των συμφερόντων τους στην περιοχή, κατά τρόπο που σχεδόν να αποκλείουν την καθοριστική παρέμβαση και ανάμειξη κάθε άλλης ενδιαφερόμενης χώρας ή συμφερόντων τα οποία δεν είναι αμερικανικά.

Η πρόσφατη συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και η «συμπεριφορά» τους απέναντι στο θέμα της ΑΟΖ φέρει βαριά τη σφραγίδα της αμερικανικής «καθοδήγησης»:

Λίγες εβδομάδες πριν από τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με μια από τις τελευταίες κινήσεις της υπουργού Χ. Κλίντον, προτού ολοκληρώσει τη θητεία της, έστειλε πανομοιότυπα σχεδόν τηλεγραφήματα-οδηγίες σε Αθήνα και Άγκυρα, να συμπεριφερθούν ευπρεπώς κατά τη συνάντηση τους στο μείζον θέμα της ΑΟΖ, το οποίο κατά την αμερικανική άποψη δεν έχει άλλη λύση, παρά μόνον αυτή της πολιτικής και οικονομικής συνεκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου, με προσυμφωνημένα ποσοστά κέρδους, από κοινού βεβαίως με εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.

Στο ενδιάμεσο, μέχρι τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, η Αθήνα αποφάσισε να προχωρήσει σε μια «αμυντική κίνηση» ενημερώνοντας διαμαρτυρόμενη τον ΟΗΕ για τις αποφάσεις της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες νότια του Καστελόριζου και μέσα στο όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία «περιέργως» δεν σήκωσε το γάντι δημοσίως, αλλά περίμενε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Σαμαρά-Ερντογάν, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ζήτησε από την Άγκυρα να συμφωνήσει σε ένα μορατόριουμ δηλώσεων και κινήσεων για το θέμα της ΑΟΖ μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη και θα υπάρχει χρόνος ενασχόλησης με το θέμα.

Με καθυστέρηση

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έδωσε αμέσως τη συγκατάθεσή του σε αυτήν την ελληνική πρόταση. Έκλεψε, όμως, την παράσταση στη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος σε σχέδια αμοιβαίου κέρδους των δύο πλευρών (win- win situation) στην υπόθεση της ΑΟΖ, δηλαδή συνεκμετάλλευσης, με τον κ. Σαμαρά να αναδιπλώνεται στο «οχυρό» των αέναων διερευνητικών επαφών Ελλάδος –Τουρκίας.

Η επαμφοτερίζουσα στάση του κ Ερντογάν στο θέμα των κινήσεων της Άγκυρας στις έρευνές της στη μη οροθετημένη υφαλοκρηπίδα της Αν. Μεσογείου προφανώς δεν ικανοποίησε την Ουάσινγκτον.

Έτσι η Άγκυρα προχώρησε σε τροποποίηση της θέσης της και αυτό φάνηκε καθαρά στην «απρόσμενη» συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας κ. Γιλντίζ σε μία και μόνο τουρκική εφημερίδα δύο ημέρες μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν.

Με τη συνέντευξη αυτή, η τουρκική κυβέρνηση, σε χαμηλό επίπεδο,(ώστε να υπάρξει περιθώριο τροποποιήσεων αν χρειαστεί), «ξεδιπλώνει» όλη την πολιτική της στο θέμα της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, προς όλους τους «ενδιαφερόμενους», Αθήνα και Λευκωσία, αλλά και όλες τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες και πλευρές, για παράδειγμα, ευρωπαϊκές χώρες, Ρωσία κ.λπ.

 Η Τουρκία «αποδέχεται» ένα μορατόριουμ με την Αθήνα, μέχρι τον Σεπτέμβριο στο Αιγαίο, για έρευνες στην ΑΟΖ. Τούτο σημαίνει ότι ούτε η Αθήνα ούτε η Άγκυρα θα προχωρήσουν σε κινήσεις ερευνών επί της ΑΟΖ στο Αιγαίο (γιατί, ως γνωστόν, το μορατόριουμ, όπως και το tango χρειάζονται δυο για να το χορέψουν). Έτσι η Άγκυρα διατηρεί το πλεονέκτημά της να έχει στα χέρια της ήδη τα αποτελέσματα 50 και πλέον συνολικώς ερευνών στο Αιγαίο τις προηγούμενες δεκαετίες, έναντι μηδενικών της Αθήνας, και, μάλιστα, μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.
 Η Τουρκία «προειδοποιεί» όλες «τις ενδιαφερόμενες πλευρές» ότι στην Αν. Μεσόγειο καμία κίνηση και κανένα σχέδιο δεν θα είναι «πολιτικώς εφικτή χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας».

Η τουρκική κυβέρνηση, με τη συνέντευξη Γιλντίζ, παίζει πολύ καλά «το χαρτί» των αμερικανικών οδηγιών, προβάλλοντας με την «ανατολίτικη γλυκύτητα» όλα τα «αμοιβαία οφέλη» από μια πολιτική και οικονομική συνεκμετάλλευση ολόκληρης της ΑΟΖ της Αν Μεσογείου, για την Ελλάδα, την Τουρκία, αλλά και τα δύο «κράτη» στην Κύπρο. Με μια, όμως, απαρέγκλιτη προϋπόθεση: Τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή, συγκατάθεση και συμφωνία της Τουρκίας.

Κοινή δράση

«Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα ΜΟΝΟΝ αν αποφασίσουμε από κοινού σε αυτές τις ΚΟΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Οι χώρες πρέπει να έρθουν σε συμφωνία σε αυτό το πολιτικώς εφικτό σημείο», είπε ο κ. Γιλντίζ, ο οποίος όπως και ο Έλληνας ομόλογός του δεν πήραν μέρος στην πρόσφατη ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, δια του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, προειδοποιεί-προκαλεί χώρες και εταιρείες οι οποίες έχουν εμπλακεί στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, εταιρείες εξακολουθούν τις εργασίες τους (σ.σ.: στην κυπριακή ΑΟΖ).

Υπάρχουν εταιρείες που έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις, μα και ένας μικρός αριθμός εταιρειών δεν τις έλαβαν υπόψη τους. Θα κάνουν τις επιλογές τους και εμείς τις δικές μας. Πιστεύω, όμως, ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων οι εργασίες να προχωρήσουν μόνον μέσω συμβιβασμού...».

Υποθήκη η «ησυχία» μέχρι τη συνολική διευθέτηση

Η Άγκυρα εγγράφει ως υποθήκη την «ησυχία» στην ΑΟΖ στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα, έναντι της συνολικής διευθέτησης της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου μέσω της συνεκμετάλλευσης υποχρεωτικώς με την Τουρκία όλων των «κοινών περιοχών».

Δι΄ αυτού του τρόπου η Άγκυρα δεν διαγράφει απλώς την περιοχή του Καστελόριζου, αλλά και ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ, που έχει οριοθετηθεί επισήμως και νομίμως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ήδη, όλως περιέργως, από βουλευτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο ετέθη θέμα «νομιμότητας» των ορίων της αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Κύπρο.

Στον αντίποδα, η Αθήνα επιχειρεί άτσαλα, για την ώρα, να στοιχειοθετήσει τη θεωρία των «ευρωπαϊκών κοιτασμάτων» στις περιοχές της θεωρούμενης ελληνικής ΑΟΖ σε μια προσπάθεια να κεντρίσει τις οικονομικές ορέξεις των εταίρων που, όμως, για την ώρα δεν αντιδρούν, έστω και αν η θέση αυτή δεν καλύπτεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο απαιτεί διμερή συμφωνία.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 09/03/2013 – ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ)
http://www.staratalogia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9817.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις