Τουρκία: Δεν έχουμε σχέδια ερευνών που μπορούν να προκαλέσουν ένταση

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Η  Τουρκία δεν έχει - προς το παρόν - σχέδια ερευνών υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δίνοντας με τα λόγια αυτά μια νέα διάσταση στο θέμα που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη. 

Οι αναφορές του κ. Γιλντίζ  ότι τα ενεργειακά ζητήματα δεν θα καταστούν αιτία έντασης με την Ελλάδα, έγιναν στην τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα  Hurriyet Daily News  και καταχωρίζονται στην πρώτη σελίδα με τίτλο « No Turco-Greek oil rift in Aegean: Energy minister».
  Το  δημοσίευμα υπογράφει η κ. Μπαρτσίν Γινάντς  που αναφέρει ότι ο κ. Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε στην εφημερίδα ότι παρά την διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο που οδήγησε την Ελλάδα να διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Εθνη «δεν υπάρχει πρόβλημα για θέματα ενέργειας»

Μάλιστα - και αυτό είναι άξιο σημειώσεως- ο κ Γιλντίζ φέρεται να επισήμανε ότι η Άγκυρα διεμήνυσε στην Αθήνα τη θέση της - ότι δηλαδή ότι δεν έχει προς το παρόν πρόθεση για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που μοιράζονται οι δύο χώρες. Και είπε ο Τούρκος  Υπουργός :« Έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά θέματα όχι σαν ένα λόγο δημιουργίας έντασης αλλά σαν ένα λόγο ανάπτυξης και ανοίγματος. Θα δούμε κατά πόσο οι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτήν την αρχή».

Επίσης ο κ. Τανέρ Γιλντίζ πρόσθεσε: « Γιατί πρέπει τα ενεργειακά ζητήματα να καταστούν αιτία έντασης όταν όλες οι σχέσεις μας με την Ελλάδα βαίνουν καλώς; Μας ρωτούν: Θα διεξάγετε έρευνες στο Αιγαίο; Aπαντούμε: Προς το παρόν δεν θα διεξάγουμε. Δεν γνωρίζουμε ότι οι όποιες έρευνες προκαλούν αντιπαράθεση; Ασφαλώς το γνωρίζουμε».

Συζητήθηκε στην συνάντηση Σαμαρά -Ερντογαν;

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Γιλντίζ το γεγονός ότι οι Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών δεν ήταν παρόντες στην συνάντηση των υπόλοιπων Υπουργών των δύο χωρών δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τα ενεργειακά ζητήματα.
Στο μέτρο που η απόδοση είναι ακριβής από την εφημερίδα, θα πρέπει να αναμένεται επίσημη τοποθέτηση από την Αθήνα ως σχόλιο. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν η πρόθεση της Άγκυρας αναφέρθηκε στην συνάντηση Σαμαρά -Ερντογαν και ποιο ήταν ακριβώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάχτηκε και αν συναρτήθηκε με άλλα θέματα .  .

Για την Κύπρο

Επίσης αναφερόμενος στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη ερευνών νοτίως της Κύπρου, ο κ. Τανέρ Γιλντίζ είπε: « Το να διεξάγονται έρευνες σε περιοχές αμφισβητούμενες θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες  όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και άλλων χωρών . Εμείς λέμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι : Είτε ενδυναμώνοντας την νομική βάση αποσύρεστε από αμφισβητούμενες περιοχές , είτε, αν βρείτε κάτι εκεί, τότε αυτό θα ανήκει σε όλη την Κύπρο. Αυτό είναι απολύτως φυσικό. ( Η βόρεια Κύπρος) ανέφερε ότι όταν ξεκινήσουμε από κοινού (έρευνες) τότε οτιδήποτε βρεθεί θα πρέπει να μοιραστεί ( με λογικό τρόπο)».

 Επίσης αναφέρει ότι ερωτηθείς για το γεγονός ότι «Οι ελληνοκύπριοι » - όπως ανέφερε- και οι διεθνείς εταιρείες προχωρούν σε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο παρά τις προειδοποιήσεις της Αγκυρας ο κ. Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε:

« Συνεχίζουν τις εργασίες τους. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που έλαβαν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις και μικρός αριθμός άλλων που δεν τις έλαβε. Θα κάνουν τις  επιλογές τους και εμείς θα κάνουμε τις δικές μας. Πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος όλων να διεξαχθούν οι εργασίες μέσω συναίνεσης».

Ερωτηθείς αν διαβλέπει περιθώριο συναίνεσης ο κ. Γιλντίζ είπε: « Διαπιστώσαμε λιγάκι πιο αισιόδοξες δηλώσεις για αυτό το θέμα από τον νέο ηγέτη της Ελληνοκυπριακής διοίκησης»

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις