Φεύγουν για να σώσουν το εφάπαξ...

 Τι χάνουν οι απόστρατοι
 Κύμα φυγής αξιωματικών από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Από την αρχή του χρόνου έχουν παραιτηθεί 750 υψηλόβαθμα στελέχη. 10.000 παραιτήσεις σε 3 χρόνια


Περισσότεροι από 10.000 στρατιωτικοί συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, πάνω από 5.000 στη Θεσσαλονίκη και κοντά στους 10.000 έχουν υποβάλει παραίτηση τα τελευταία τρία χρόνια! Το χρόνια της κρίσης και των συνεχών περικοπών κατά των στρατιωτικών.

Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη επιχειρησιακά, αν και μπορεί να είναι... βολική για όσους επιδιώκουν μικρότερο στράτευμα. Όπως έλεγε με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ αξιωματικός που υπηρετεί σε κρίσιμη θέση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «αρχηγούς βρήκαμε, ώρα να δούμε και τι στράτευμα θα διοικήσουν».

Αλλά και δημόσια, στην τελετή παράδοσης των καθηκόντων του, ο ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, του υπενθύμισε το λόγια του ναυάρχου Κουντουριώτη, ότι «… καράβια άνευ ικανού έμψυχου υλικού είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος», προσθέτοντας ότι «έμπρακτη και αναλογικά δίκαιη επένδυση στο προσωπικό, για να μην αισθάνεται ότι αδικείται, είναι επένδυση με εκθετικά αποτελέσματα και στο άψυχο υλικό».

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τα στοιχεία που υπάρχουν στα Γενικά Επιτελεία είναι ανησυχητικά και για το 2013, το οποίο διανύει μόλις τον τρίτο μήνα του:

 Στον Στρατό Ξηράς μέχρι τις 6 Μαρτίου 276 αξιωματικοί και 154 υπαξιωματικοί είχαν υποβάλει παραίτηση. Σύνολο: 430. Ολόκληρο το 2012 οι παραιτήσεις ήταν 808. Πάνε για... ρεκόρ.
 Στην Πολεμική Αεροπορία 238 αξιωματικοί -από του οποίους έξι ιπτάμενοι- και 11 υπαξιωματικοί έχουν ήδη «χαιρετήσει», υποβάλλοντας παραίτηση. Ακόμη και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας παραιτήθηκε. Το 2012 είχαν υποβληθεί 485 παραιτήσεις.
 Στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι στιγμής η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη, αφού οι παραιτήσεις είναι 70. Το 2012 το «κοντέρ» είχε γράψει 356 παραιτήσεις.

Βέβαια, στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν υποβληθεί τόσες πολλές παραιτήσεις τα χρόνια της κρίσης από το 2009 μέχρι και σήμερα, που δεν έχουν απομείνει αρκετοί για να παραιτηθούν. 260 έφυγαν το 2009. Το 2010 υπήρξε... τσουνάμι με 839 παραιτήσεις το 2011 «πέσαμε» στις 277 και πέρυσι είχαμε 356.

Το χειρότερο είναι ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους οι στρατιωτικοί που επιλέγουν να αποχωρήσουν είναι οι πιο αξιόλογοι, μορφωμένοι και εκπαιδευμένοι. Παλιότερα ήταν περιζήτητοι στον ιδιωτικό τομέα και ακόμη και σήμερα, παρά την κρίση, τους προτιμούν.

Ταξίαρχοι και συνταγματάρχες

Οι περικοπές γίνονται ολοένα και πιο επώδυνες και οι στρατιωτικοί προσπαθούν να γλιτώσουν ό, τι μπορούν. Κι αυτή τη στιγμή αυτό που προσπαθούν να σώσουν είναι το εφάπαξ. Γι΄ αυτό και ο μεγαλύτερος αριθμός παραιτήσεων παρατηρείται σε συγκεκριμένους βαθμούς.

Ταξίαρχοι και συνταγματάρχες που έχουν συμπληρώσει 31 χρόνια υπηρεσίας και άνω έχουν μία αγωνία: να διασφαλίσουν το όποιο εφάπαξ τους έχει απομείνει. Μέχρι στιγμής, οι ταξίαρχοι έχουν χάσει ήδη 16.000 ευρώ οπό το εφάπαξ ενώ οι συνταγματάρχες 12.000 ευρώ!

Κατά συνέπεια, είναι να απορεί κανείς γιατί... απορούν κάποιοι αρχηγοί με το γεγονός ότι το «κοντέρ» των παραιτήσεων κάθε ημέρα γράφει και μεγαλύτερο νούμερο!

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί με βεβαιότητα και το 2014, καθώς πολλοί σκοπεύουν να παραιτηθούν για να προλάβουν τα 40 χρόνια υπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση.

Στην ηγεσία του ΥΕΘΑ υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τη διαρκή πλέον «διαρροή» υψηλόβαθμων στελεχών. Και αναζητούνται -ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής- τρόποι με τους οποίους η κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναπροσεγγίσει τους στρατιωτικούς.

«Σφαγή» στις αποδοχές

Οι αποδοχές των στρατιωτικών τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό που αγγίζει το 40%. Οι τελευταίες περικοπές που άρχισαν να βλέπουν στο χαρτί μισθοδοσίας από το τέλος Ιανουαρίου εν ενεργεία και απόστρατοι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και οδήγησε στις δύο πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεντρώσεις στις οποίες μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν όχι μόνο οι ενώσεις αποστράτων «ιδιωτικού δικαίου» που δημιουργήθηκαν μετά την κρίση αλλά και οι «θεσμικές» ενώσεις που επί της ουσίας ήταν πάντα η φωνή του Πενταγώνου στο χώρο των αποστράτων. Αυτοί μάλιστα οι «θεσμικοί» έδωσαν τις «ευλογίες» τους στους εν ενεργεία στρατιωτικούς να κατέβουν στον δρόμο με στολή. Απίστευτα πράγματα μέχρι και πριν από τρία χρόνια.

(REAL NEWS 17/03/2013 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)
http://www.staratalogia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9691.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις