Ενταση στο Αιγαίο - H Aγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη Ρόδο


Εντάσεις πυροδοτεί στο Αιγαίο το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της τουρκικής κυβέρνησης, αφού η Αγκυρα αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, και το «καζάν-καζάν» (αγγλιστί: win-win) του Τούρκου πρωθυπουργού μπαίνει σε εφαρμογή...

Ολα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής των συμφωνιών ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας η Αγκυρα με τις προκλητικές διεκδικήσεις της στην υφαλοκρηπίδα μετατρέπει πλέον το Αιγαίο σε καυτή ζώνη.
«Οχι, δεν σχεδιάζουμε έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι άδειες στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας “μας”, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών» επιχειρηματολογούν στη ρηματική τους διακοίνωση («verbal note») οι Τούρκοι και με τον πλέον επίσημο τρόπο αμφισβητούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού δεν αναγνωρίζουν ότι τα νησιά απολαμβάνουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ερχόμενοι σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.
Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να συμπιέσει όλες τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο διαγράφοντας με μονομερή της απόφαση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι τα νησιά απολαμβάνουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως αυτό απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ διατύπωσε σαφείς θέσεις, οι οποίες στηρίζονται στη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που έχουν κυρώσει 162 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.

espresso

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις