Πάνω από 10 «τεράστια κοιτάσματα» ανακάλυψε η νορβηγική PGS


Μεγάλο αριθμό «στόχων» φέρεται να έχει εντοπίσει η PGS στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και νότιας Κρήτης σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία όπως αυτά μπορούν να εξαχθούν από τη διαδικασία «fast truck», δηλαδή με τη πρώτη «πρόχειρη ματιά», εάν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, πάνω στα δεδομένα τα οποία έχουν εξαχθεί από τις έρευνες σε μία περιοχή η οποία κάλυψε περί τις 12.500 χιλιόμετρα ερευνητικές γραμμές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «defence-point.gr» μετά την ολοκλήρωση των ερευνών ο αριθμός των περιοχών οι οποίες χρήζουν περεταίρω μελέτης «είναι πάνω από δέκα (10)». Τα στοιχεία δε των περιοχών αυτών εκτιμάται πως καταδεικνύουν «και την παρουσία φυσικού αερίου», η ποσότητα η οποία μπορεί να υπάρχει σε κάθε ένα από αυτά είναι «τεράστια».
Με άλλα λόγια, με τη πρώτη ματιά και επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού, ότι η ποιότητα των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί «μας κάνει να χαμογελάμε», οι ειδικοί μιλάνε για πολλές περιοχές ενδιαφέροντος, οι οποίες ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ προσελκύσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών. Είναι επίσης γνωστό ότι τα αποτελέσματα των ερευνών και η ανακοίνωση αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα σημάνει και το εναρκτήριο λάκτισμα για μία κούρσα με τον χρόνο, έτσι ώστε το 2014 να αποτελέσει το έτος κατά το οποίο οι γίνουν οι διαγωνισμοί και θα δοθούν τα συμβόλαια, με στόχο περί το 2020 η Ευρώπη να αρχίσει να προμηθεύεται «κάτι» από την Ελλάδα, για το οποίο η χώρα μας θα πληρώνεται και ευελπιστεί να γεμίσει τον κρατικό κορβανά…
Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα εξής:
Πρώτον, η επένδυση στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων, δεν θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ αφού η Ελλάδα θα «βάλει» το υπέδαφος και το θαλάσσιο οικόπεδο, ενώ οι επενδυτές θα επωμιστούν το κόστος ανάπτυξης των κοιτασμάτων.
Δεύτερον, τα πρώτα χρήματα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα αρχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία του κράτους από το 2014, αφού για τη κατάθεση των προσφορών οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν ένα συγκεκριμένο ποσό.
Το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία από τη διαδικασία αυτή έβγαλε ένα ποσό μεταξύ των 100 με 150 εκατομμυρίων είναι ενδεικτικό ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μας πως στη δικιά μας περίπτωση πριν από λίγους μήνες κόψαμε συντάξεις για να εξοικονομήσουμε περί τα 300 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, ακόμα και τα αρχικά ποσά, τα… παράβολα για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς, μπορούν δυνητικά να γλιτώσουν λεφτά και εισοδήματα για τον ταλαίπωρο και χειμαζόμενο λαό μας.
Τρίτον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δε έχουμε τίποτα, μέχρι να μπει το τρυπάνι και να αποδείξειπως το συγκεκριμένο σημείο έχει κρυμμένο έναν θησαυρό.
Τέταρτον, κανένα κοίτασμα δεν πρόκειται να μας μετατρέψει σε Σαουδάραβες ή να λύσει με έναν τρόπο μαγικό τα προβλήματά μας. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο και τα χρήματα να «αναπνεύσουμε» έτσι ώστε να αλλάξουμε τις δομές του κράτους μας, και να κάνουμε πιο λειτουργικό για να μπορέσουμε επιτέλους κάποια στιγμή να πούμε ότι θα δούμε φως στο τούνελ.
Οι εξελίξεις στο θέμα θα είναι συναρπαστικές. Εκτιμούμε ότι αρκετά σύντομα θα ακούσουμε κάποια καλά νέα ύστερα από έτη απαισιοδοξίας και κακοδαιμονίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις