Επιστροφή στο παρελθόν για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Πρόκειται για μια μελέτη στην οποία είχε ασκηθεί έντονη κριτική και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ενόσω ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση

Πάνω στο βασικά σημεία μιας παλαιότερης μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ με τίτλο «Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια, Σύγχρονες Προκλήσεις και Προοπτικές» στήριξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Νέα Δομή Δυνάμεων που... παρουσίασε χθες στους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Πρόκειται για μια μελέτη την ύπαρξη της οποίας είχαμε αποκαλύψει, καθώς σε αυτή είχε ασκηθεί έντονη κριτική και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ενόσω ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 -μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον Γιώργο Παπανδρέου- και εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Θεματικού Κύκλου Ευρωπαϊκής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου». Η νυν είναι η δεύτερη προσπάθεια εφαρμογής της, δεδομένου ότι πριν από περίπου δυο χρόνια είχε προηγηθεί μια ανάλογη κίνηση από τον τότε ΥΠΕΘΑ Πάνο Μπεγλίτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού είχε συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της στρατιωτικής ηγεσίας.

Να θυμίσουμε πως στην εισήγησή του για την προτεινόμενη Νέα Δομή Δυνάμεων 2011 - 2025 που κατατέθηκεστη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ της 17ης Οκτωβρίου ο τότε υπουργός προχωρούσε στην κατάργηση μιας πλειάδας στρατιωτικών σχηματισμών, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αναταραχή στο σύνολο σχεδόν της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία διέκρινε τον τεράστιο κίνδυνο πλήρους αποδιοργάνωσης και αποσυντονισμού του στρατεύματος.

Καρατομήσεις

Να προσθέσουμε πως εκείνη η «κόντρα» είχε οδηγήσει στην «καρατόμηση» μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας των Ε.Δ., προκειμένου στη θέση της να τοποθετηθεί νέα διοίκηση που θα έκανε δεκτές τις αλλαγές που προτείνονταν, όπως, μεταξύ άλλων: Κατάργηση του Α' και Β' Σώματος Στρατού στον Σ.Ξ. Κατάργηση της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης, μετάπτωση των Ναυτικών Διοικήσεων Βορείου Ελλάδος (ΝΔΒΕ) και Ιονίου (ΝΒΙ) σε Ναυτικούς Σταθμούς, κατάργηση μονάδων υποστήριξης των διοικήσεων ελικοπτέρων και φρεγατών, στο Πολεμικό Ναυτικό. Κατάργηση της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, της 113 ΠΜ στη Θεσσαλονίκη της 129 Πτέρυγας Υποστήριξης, της 132 Σμηναρχίας Μάχης στο Αγρίνιο, της 134 ΣΜ στη Σαντορίνη και 138 ΣΜ στο Τυμπάκι, στην Πολεμική Αεροπορία.

Οι αλλαγές

Επί της ουσίας, δηλαδή, η κυβέρνηση εμφανίζεται να υιοθετεί πλήρως την παραπάνω εισήγηση, όπως τουλάχιστον προκύπτει μέσα από την 7ωρη παρουσίαση που έκανε ο κ. Παναγιωτόπουλος στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Οι βασικές αλλαγές που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η Νέα Δομή είναι:

• Στρατός Ξηράς: Καταργούνται τα Στρατηγείο των Α' και Β' Σωμάτων Στρατού Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής σε Δυνάμεις Άμυνας, Δυνάμεις Αντίδρασης, Δυνάμεις Ασφαλείας. Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων, η οποία ενσωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό επιτελείο. Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης. Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Η 70 ΣΔΥ, που έχει έδρα την Αθήνα, καταργείται και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού. Η Μεραρχία Υποστήριξης ΜΕΡΥΠ, που έχει έδρα τη Λαμία, μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και στην έδρα της παραμένει το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου καθώς και Μονάδες Διοικητικής Μέριμνας. Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού, η οποία έχει έδρα τις Σέρρες, μεταπίπτει σε σύνταγμα με την ίδια έδρα. Η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης, η οποία έχει έδρα την Κοζάνη, καταργείται και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.

• Πολεμικό Ναυτικό: Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών. Τα υπαγόμενα σε αυτήν πλοία ενσωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται. Καταργείται η μία εκ των τριών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. Γενικότερα καταργούνται ή συμπτύσσονται Διοικητικές Δομές του Ναυτικού για περισσότερη ευελιξία και για να ενισχυθούν μάχιμες μονάδες.

• Πολεμική Αεροπορία: Οι όποιοι ανασχηματισμοί και οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές Διοικητικών Δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο ΑΤΑ (Λάρισα), στη ΔΑΥ (Ελευσίνα), στη ΔΑΕ (Τατόι).

Τελευταία στιγμή καλύφθηκαν τα κενά στο προσωπικό με... καλλίγραμμες παρουσίες

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, δεν ήταν λίγα τα μέλη της Επιτροπής που δεν παρέστησαν στην ενημέρωση που έγινε, απόρροια ίσως του γεγονότος πως την ίδια στιγμή βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Βουλή οι διεργασίες για την κατάθεση του εξαιρετικά κρίσιμου πολυνομοσχεδίου. Ενδεχομένως προς αυτήν την κατεύθυνση να έπαιξε κάποιο ρόλο πως η ενημέρωση για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης έγινε και την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των Επιτελείων έλαβαν εντολή να βρουν προσωπικό για να βοηθήσει στη σχετική διαδικασία μόλις το προηγούμενο βράδυ, με αποτέλεσμα «να τρέχουν και να μη φθάνουν» προκειμένου να βρουν τα απαραίτητα στελέχη.

Η κινητοποίηση τους, ωστόσο, τελικά τους δικαίωσε, μια και ένας μεγάλος αριθμός στελεχών που επιλέχθηκαν ήταν κυρίως γυναίκες με ιδιαίτερα εμφανισιακά προσόντα.

Τα μέλη της επιτροπής της Βουλής, πάντως, εκτός από την ενημέρωση δεν θα πρέπει να έμειναν δυσαρεστημένα ούτε και από τη φιλοξενία του ΥΠΕΘΑ, καθώς μάγειροι με άσπρους σκούφους ήταν έτοιμοι να προσφέρουν από τον στρωμένο με πλούσια νηστίσιμα εδέσματα (θαλασσινά κ.ά.) μπουφέ. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως έπειτα από 7 ώρες εξαντλητικής ενημέρωσης, από την οποία ελάχιστα πράγματα βγήκαν προς τα έξω, τα μέλη της εν λόγω επιτροπής δεν έδειξαν να έχουν ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό. Σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί τη Βουλή, όπου και θα κάνει επίσημη ενημέρωση γύρω από τις προμήθειες των Ε.Δ.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 26/04/2013 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)http://staratalogia.blogspot.gr/2013/04/blog-post_5820.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις