Άφησαν εκτός το φυσικό αέριο από το κυπριακό μνημόνιο

Κλείδωσε τελικά η συμφωνία με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση στην Κύπρο και αφού ληφθεί πλέον η έγκριση τόσο από το Eurogroup όσο και από τα εθνικά κοινοβούλια, τότε η Μεγαλόνησος θα δανειστεί 10 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 2,5% και με περίοδο αποπληρωμής τα 22 χρόνια. 



Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις τα νέα στοιχεία της συμφωνίας είναι η επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2016 στο 2018 πλέον αλλά και οι πιο χαλαρές ρυθμίσεις για τις περικοπές των θέσεων εργασίας. 



Μια σημαντική διαφοροποίηση που έχει επέλθει στο τελικό κείμενο του μνημονίου είναι και η πρόνοια που αφορά το φυσικό αέριο . 

Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακοτρύπης ξεκαθάρισε ότι «τώρα θα βρίσκεται καθαρά στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης εάν κάποιο ποσοστό από τα έσοδα του φυσικού αερίου θα καταβάλλεται για την αποπληρωμή του δανείου. 

Η κυβέρνηση θα αποφασίζει ποια ποσά θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δανείου και ποια στην ανάπτυξη».

Ξεκάθαρη ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν η τρόικα έθεσε θέμα συγκεκριμένων ποσοστών.

«Ο ρόλος της τρόικα θα είναι συμβουλευτικός, τα έσοδα από το φυσικό αέριο και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα τυγχάνουν της αποκλειστικής διαχείρισης της κυβέρνησης».

Αναλυτικά οι πρόνοιες του τελικού κειμένου του μνημονίου, όπως τις παρουσίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.




1. Θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το Φυσικό Αέριο. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται ρητές αναφορές στην αποκλειστική ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφαιρείται η πρόνοια για επανεξέταση του προγράμματος από την Τρόικα. Διασφαλίζεται, επίσης, ότι τα έσοδα από την μελλοντική εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου παραμένουν στη δικαιοδοσία του Κράτους. 



2. Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής επεκτείνεται κατά δύο χρόνια, από το 2016-2018. Η προσαρμογή καθίσταται πιο ήπια, δίνεται η ευκαιρία τα μέτρα αντί σε τρία χρόνια να κατανεμηθούν στα πέντε και με αυτό τον τρόπο αμβλύνεται η πίεση για άμεση προσαρμογή. Η πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις προσφέρει επαρκή χρονικά περιθώρια, που εκτείνονται μέχρι το 2018, αντί του 2016. Αυτή η άνεση χρόνου, παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό και για υλοποίηση του προγράμματος κάτω από καλύτερες οικονομικά συνθήκες, που να διασφαλίζουν και τους εργαζόμενους.



3. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους ωρομίσθιους που θα αποχωρούσαν, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, έναντι μίας πολύ μικρής και κλιμακωτής συνεισφοράς που κυμαίνεται από το 0.8%για τους χαμηλά αμειβόμενους στο Δημόσιο Τομέα και φθάνει μέχρι το 2% για τους υψηλόμισθους.

4. Απάλειψη της πρόνοιας για αύξηση κατά μία περίοδο των ωρών διδασκαλίας, που θα οδηγούσε στην ανεργία 500 εκπαιδευτικούς, με παράλληλη προώθηση σειράς άλλων μέτρων διαχρονικής φύσεως. 



5. Η πρόσβαση στην Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για 170,000 συμπολίτες μας, που με βάση τις πρόνοιες του αρχικού Μνημονίου θα τερματιζόταν, διασφαλίζεται έναντι μίας προσωρινής συνεισφοράς-ασφαλίστρου του 1.5% επί των μηνιαίων απολαβών, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την καθιέρωση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ίδιο όφελος διασφαλίζεται, σε εθελοντική βάση, για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.



6. Με συγκεκριμένη πρόνοια στο Μνημόνιο εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι από τη Δανειακή Σύμβαση, για τα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε αυτά να μην απολεσθούν, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με εκείνα της Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζουμε παράλληλα την απόφαση της Κυβέρνησης για καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την πρόσθετη και μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. 



7. Ο περιορισμός στον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, από 5000 που είχε αρχικά συμφωνηθεί, μειώνεται στις 4500,διευκολύνοντας έτσι την ομαλή προσαρμογή του μεγέθους της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω αφυπηρετήσεων. 



8. Εισάγεται για πρώτη φόρα η δυνατότητα διακανονισμού μεταξύ Τραπεζών – πελατών για αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής των δανείων, με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται οι πολίτες. Η υποχρέωση διακανονισμού κατοχυρώνεται νομικά, ενώ για τη διευκόλυνση μιας πιο δίκαιης συμφωνίας μπαίνει σε εφαρμογή και ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.



9. Επιπρόσθετα απεφεύχθη η φορολογία επί των μερισμάτων, την οποία η Τρόικα είχε απαιτήσει. 



10. Σε σχέση με το Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, η διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας επεκτείνεται από τα δύο στα δυόμιση χρόνια, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μετατίθενται χρονικά στο τέλος του 2014.
 
onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις