Επιμένει η Τουρκία για δωρεάν φρεγάτες από ΗΠΑ


Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Επανέρχεται η τουρκική εφημερίδα Vatan στο θέμα της δωρεάν παραχώρησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία δυο φρεγατών που τουλάχιστον προς το παρόν η εκχώρηση έχει αποτραπεί μετά από ενεργοποίηση του ελληνοαμερικανικού , κυπριακού, αρμενικού  και ισραηλινού λόμπι. Γράφει λοιπόν, βασιζόμενη σε απάντηση του Υπουργού Άμυνας στην Βουλή...
ότι οι δύο φρεγάτες που θα δωρηθούν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, θα χρησιμοποιηθούν για ένα διάστημα χωρίς να γίνει τροποποίηση και επισκευή τους.Και ότι στη συνέχεια,γράφει,  θα πάνε για διάλυση.

Στις αρχές του 2013 - όπως είχε γράψει το OnAlert - η αμερικανική Γερουσία μπλόκαρε  την παραχώρηση στην Τουρκία δύο φρεγατών κλάσης «O. H.Perry», και συγκεκριμένα των φρεγατών USS Halyburton (FFG–40) και USS Thach (FFG–43), παρόλο που σε πρώτο επίπεδο η δωρεάν παραχώρησή τους είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Η νικηφόρα μάχη των λόμπι

Για να σταματήσει η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας  (HR 6649) είχε ενεργοποιηθεί το ελληνοαμερικανικό λόμπι (Hellenic American Leadership Council -HALC).Από γερουσιαστές αξιοποιήθηκαν τότε ως επιχείρημα αποτροπής της παραχώρησης οι τουρκικέ απειλές κατά του Ισραήλ, κάτι που είχε  και τις φιλοισραηλινές επιρροές στο Κογρέσο.Η τουρκική απειλή για τις έρευνες  υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου συμμετέχει και αμερικανικών συμφερόντων εταιρία - ίδια και στα ύδατα του Ισραήλ- αναδείχθηκε εκτενώς.
Οι γερουσιαστές Τζ. Σαρμπάνης (John Sarbanes MA-03) :, Γκ. Μπιλιαράκης (Gus Bilirakis FL-12), Φ. Ένγκελ  (Eliot Engel Νέα Υόρκη-17) και   (Brad Sherman CA-30) :έκαναν πολύ καλές και πειστικές ομιλίες-παρεμβάσεις
Το ελληνοαμερικανικό λόμπι που πήρε δημόσια θέση ζητώντας από τους ψηφοφόρους να γράψουν σχετικά στους βουλευτές και γερουσιαστές, κάτι που φαίνεται έγινε μαζικά. Μετά την επιτυχία (μη παραχώρηση)
 το  HALC ευχαρίστησε τους πολίτες που επικοινώνησαν με τους βουλευτές και γερουσιαστές  για να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο.

Προειδοποίηση για ετοιμότητα!

Από τότε υπήρχε ωστόσο φόβος  να επανέλθει το θέμα βάσει των αμερικανικών διαδικασιών που κρατούσαν το θέμα ανοικτό. Από τότε το  Hellenic American Leadership Council-HALC, παρά την αποτροπή παραχώρησης, καλούσε τους φίλους  του να είναι σε ετοιμότητα για νέα δράση, αν και όταν χρειαστεί.

Και φαίνεται ότι θα ξεκινήσει νέος κύκλος για αποτροπή της παραχώρησης... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις