«Δίαιτα» τους ανώτατους βαθμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα νούμερα


Μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση που θα υποβοηθήσει στον πολυπόθητο και πλέον εξαιρετικά αναγκαίο μετασχηματισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων λήφθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
Η απόφαση αφορά τη μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών (από βαθμό ταξιάρχου – αντιστοίχων και πάνω) κατά 20%.

Σημειώνεται, ότι σήμερα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν 320 ανώτατοι αξιωματικοί (με προβλεπόμενες 327 θέσεις) και των τριών Κλάδων, ο αριθμός των οποίων θα περιοριστεί σε 262 μετά την υλοποίηση της προαναφερθείσας απόφασης.
Ας σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση ήταν για μείωση των θέσεων σε ποσοστό 30% όμως διαπιστώθηκε ότι τυχόν υιοθέτηση θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην ομαλοποίηση της επετηρίδας του Πολεμικού Ναυτικού που είναι ο Κλάδος με τον μικρότερο αριθμό ανώτατων αξιωματικών (σήμερα ανέρχονται σε 50).
Με την εφαρμογή της απόφασης η αναλογία ανώτατου αξιωματικού προς στρατιωτικό προσωπικό θα προσεγγίσει πολύ τους διεθνής όρους που ισχύουν στις ένοπλες δυνάμεις διαφόρων χωρών ανά τον κόσμο.
Για παράδειγμα η αναλογία ανώτατων αξιωματικών προς στρατιωτικό προσωπικόδιαμορφώνεται ως εξής στις ακόλουθες χώρες:
>Ισπανία: 1 προς 542
>Γαλλία: 1 προς 428
>Ιταλία: 1 προς 458
>Ηνωμένο Βασίλειο: 1 προς 1.353
>ΗΠΑ: 1 προς 1.484
>Τουρκία: 1 προς 1.791
Αξίζει να σημειωθεί ό,τι, με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2013, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν συνολικά 348 ανώτατους αξιωματικούς, δηλαδή σε απόλυτο αριθμό σχεδόν ίσο με αυτόν των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που όμως είναι σημαντικά μικρότερες ως αριθμητικό μέγεθος. Εξ αυτών 314 υπηρετούν στις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, 33 στη Στρατοχωροφυλακή και ένας στην Ακτοφυλακή.
Η μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών θα εξορθολογίσει την ιεραρχική πυραμίδα και θα αντιστρέψει μία τάση «υπερπληθυσμού» στις ανώτατες βαθμίδες που είχε αναπτυχθεί και γιγαντωθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω στρεβλώσεων στο σύστημα παραγωγής αξιωματικών, της εξέλιξης και προαγωγής τους και φυσικά του μισθολογίου τους. Εξ άλλου αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο υπερπληθυσμός της πυραμίδας της ιεραρχίας στην κορυφή της αποτελούσε πάγια μέχρι σήμερα πολιτική καθώς η προαγωγή σε αυτό το επίπεδο σήμαινε αντίστοιχα και βελτίωση του μισθολογίου. Το ίδιο φαινόμενο «υπερπληθυσμού» παρατηρείται μάλιστα και στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών θα συνοδευτεί και με εκείνες τις αναγκαίες τροποποιήσεις – μεταβολές που απαιτούνται στο νομικό, διαδικαστικό και μισθολογικό πλαίσιο ώστε αφενός να εξομαλυνθεί η μεταβατική περίοδος αλλά και αφετέρου να οικοδομηθεί ένα νέο ορθολογικό σύστημα.
Πολλοί ίσως θα σπεύσουν να αποδώσουν τη μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών αποκλειστικά σε οικονομικούς λόγους. Το γεγονός είναι όμως ότι οι οροφές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βαίνουν συνεχώς μειούμενες και κατά συνέπεια η πυραμίδα της ιεραρχίας θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα.
Εξ άλλου ο υπερπληθυσμός των ανωτάτων μειώνει και το κύρος των βαθμών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913 οι μεραρχίες του Ελληνικού Στρατού διοικούνταν από συνταγματάρχες ενώ σήμερα οι ταξιαρχίες του Στρατού των ΗΠΑ διοικούνται επίσης από συνταγματάρχες.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις