ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΝ: Αδύναμες και γερασμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οικονομικά αποδεκατισμένες μετά τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μας

Για πολλές ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας στρατός μικρός και ευέλικτος, με μεγάλη ισχύ πυρός. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να επιβάλλεται το πρώτο, όχι βέβαια από τους στρατηγούς, αλλά από... την τρόικα. Όσον αφορά στην ευελιξία, αυτή δεν μπορεί να υπάρξει, με το μέσο όρο ηλικίας των στελεχών να αυξάνεται έως και 10 χρόνια, ενώ οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες κάθε άλλο παρά ισχύ πυρός εξασφαλίζουν.


Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο κίνδυνο. Να είναι μικρές και γερασμένες. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους η κυβέρνηση, που συμφωνεί με κάθε απαίτηση της τρόικας, οι πολιτικοί που ανθίστανται στη νέα δομή και θέλουν τη διατήρηση μονάδων οι οποίες δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, καθώς επίσης και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που τα τελευταία χρόνια αδυνατούν να χαράξουν μία στρατηγική διασφάλισης ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, βάζοντας «κόκκινες γραμμές». Οι απειλές για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας θα αυξηθούν και μόνο οι κατοικοεδρεύοντες στο Πεντάγωνο γνωρίζουν τους κινδύνους για την εθνική κυριαρχία. Έχουν συνεπώς και τις ευθύνες τους.

Ο αρχηγός ΓΕΝ. αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε πως υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στη ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) και ο μέσος όρος ηλικίας έχει αυξηθεί από τα 27 στα 35 χρόνια για τα στελέχη. Η ομολογία του κ. Αποστολάκη, που ως υποβρύχιος καταστροφέας και διοικητής της μονάδας γνωρίζει άριστα τι συμβαίνει, δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία». Απλά και αυτός με τη σειρά του ανέδειξε το μείζον πρόβλημα. Την έλλειψη προσωπικού, όταν συντηρούνται εκατοντάδες άχρηστες μονάδες, και ασφαλώς τη μη διασφάλιση έστω ορισμένων προσλήψεων για τις ειδικές δυνάμεις και τομείς του Στρατεύματος που χρήζουν ενίσχυσης προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια και ιδίως από το 2007 και μετά που άνοιξε θέμα ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, αλλά και από το 2010 που η τρόικα αφίχθη στην Ελλάδα επιβάλλοντας μέτρα εξόντωσης σε κάθε κοινωνική ομάδα, όπως και οι στρατιωτικοί, χιλιάδες στελέχη έχουν πάρει το δρόμο της μεγάλης φυγής από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παραιτήσεις

Μόνο το 2008 δήλωσαν παραίτηση περισσότεροι από 3.500 ένστολοι, χωρίς στον αριθμό αυτό να υπολογίζονται οι αποστρατείες. Έκτοτε, διατηρήθηκε αυξημένος ο αριθμός των παραιτηθέντων (πάνω από 2.000 το χρόνο).

Σήμερα, οι ένστολοι «τρέχουν» να... παραδώσουν, προκειμένου να γλιτώσουν ό,τι μπορούν από τους μισθούς και τις συντάξεις τους, δεδομένων των περικοπών που έχουν υποστεί αλλά και του ότι κανείς δεν τους διασφαλίζει πως δεν θα υπάρξουν και άλλες, και φυσικά να σώσουν όσο το δυνατόν μπορούν το εφάπαξ τους. Ενώ οι τάσεις φυγής συνεχίζονται αμείωτες, με απώλειες άνω των 2.000-2.500 ετησίως (παραιτήσεις-αποστρατείες), αυτοί που μπαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ελάχιστοι. Επαγγελματίες οπλίτες έχουν να προσληφθούν τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ την τελευταία τριετία με εντολή της τρόικας η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δέχθηκαν μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές της τάξεως του 55%.

Η τρίτη δόση (σ.σ.: δεν ξέρουμε αν είναι η τελευταία) συντελείται τώρα, με τους εισακτέους για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 να είναι λιγότεροι κατά 30%. Από το 2010 που οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές ήταν περίπου 1.500, τώρα μετά βίας θα φθάσουν τους 750. Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς όχι μόνο μειώνει τον αριθμό των στελεχών (όταν η θητεία είναι 9 μήνες και λόγω της υπογεννητικότητας μειώνεται ο αριθμός κληρωτών), αλλά και γιατί αυξάνει το μέσο όρο ηλικίας, που για ορισμένες κατηγορίες ένστολων υπάρχει κίνδυνος και είναι ακόμη και 10 χρόνια πάνω.

(Ε.Τ. 08/04/2013 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)

http://staratalogia.blogspot.gr/2013/04/blog-post_284.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις