ΣΤΡΑΤΟΣ: Επιτέλους, ήρθαν τα ολλανδικά πυρομαχικά DM53A1


Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, που έφθασαν τον ένα χρόνο (!) και γραφειοκρατικές «ταλαιπωρίες» τα πυρομαχικά 120 χλστ. που αγοράστηκαν από τα αποθέματα του ολλανδικού Στρατού στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας έφθασαν ατμοπλοϊκώς στην Ελλάδα.

Τα πυρομαχικά έχουν ήδη προωθηθεί στις επιλαρχίες μέσων αρμάτων μάχης που επιχειρούν άρματα μάχης Leopard 2HEL και μετά τις πρόσφατες δοκιμαστικές βολές που είχαν πραγματοποιηθεί από την XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία τον περασμένο Ιανουάριο είναι πλήρως έτοιμα για χρήση.
Υπενθυμίζεται ότι αρχές Απριλίου 2012 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) είχε αποφασίσει την προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ. μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Ολλανδία για την άμεση κάλυψη των εξαιρετικά πιεστικών αναγκών των μονάδων που επιχειρούν άρματα μάχης Leopard 2HEL εξοπλισμένων με πυροβόλο διαμετρήματος των 120 χλστ.
Συγκεκριμένα με τη σύμβαση αποκτήθηκαν 4.200 βλήματα μάχης κινητικής ενέργειας (APFSDS-T: Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot – διατρητικά θώρακος σταθεροποιούμενα δια πτερυγίων απορριπτόμενου κελύφους – τροχιοδεικτικά), DM53A1 παραγωγής της γερμανικής Rheinmetall και περίπου 2.000 βλήματα ασκήσεων M865 TPCSDS-T (Target Practice, Cone Stabilized, Discarding Sabot – Tracer). Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανήλθε τελικά σε 14 εκατ. ευρώ.
Πριν τη μεταφορά τους στην Ελλάδα τα βλήματα προωθήθηκαν στην κατασκευάστρια εταιρία η οποία αφού τα επιθεώρησε τα πιστοποίησε εκ νέου προς χρήση.
Η παραλαβή των DM53A1 παρά τον μικρό τους αριθμό αποτελεί εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη αφού «απαλύνει» ένα τρομακτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ελληνικός Στρατός με τα πυρομαχικά αρμάτων των 120 χλστ. καθώς από το 2001 γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την προμήθεια τους οι οποίες όμως για διάφορους λόγους ουδέποτε κατέληξαν.

Με την απόκτηση των DM53A1 ο αρχικός σχεδιασμός του ΓΕΣ που οδήγησε στην υιοθέτηση του πυροβόλου των 55 διαμετρημάτων (L55), υλοποιήθηκε, έστω και αργά, αφού πλέον τα ελληνικά Leopard 2HEL μπορούν να επιτύχουν εντυπωσιακές διατρήσεις σε εξίσου εντυπωσιακά βεληνεκή (4.500+ μέτρα).
Εξίσου σημαντική είναι και η προμήθεια των εκπαιδευτικών βλημάτων που θα επιτρέψουν την πληρέστερη εκπαίδευση των πληρωμάτων των Leopard 2HEL.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις