30.000 αγωγές από απόστρατους για αποκατάσταση της σύνταξής τους

Τριάντα χιλιάδες εφέσεις και αγωγές κατέθεσαν απόστρατοι στρατιωτικοί για αναπροσαρμογή των συντάξεών τους που υπέστησαν απανωτές μειώσεις εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. κ Αντώνης Ρουπακιώτης, αδυνατεί πάντως να... διεκπεραιώσει τις υποθέσεις αυτές λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και τεχνογνωσία

Απάντηση σε ερώτηση

Με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ κ Αδ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επικαλούμενος στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι «η καθυστέρηση στην εκδίκαση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι ασκήθηκαν χιλιάδες εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους, που φθάνουν τις 30.000, οι οποίοι ζητούν την αναπροσαρμογή της σύνταξης τους σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 2838/2000 και 5016/2002. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου προσδιορισμού των σχετικών δικασίμων των Τμημάτων». Οι δύο νόμοι εμπεριέχουν κατά κάποιο τρόπο «ρήτρες» για την αποφυγή μειώσεων των συντάξεων, οι οποίες βέβαια παραβλέφθηκαν με το νόμο 4093/2012 που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Διπλή μείωση

Ένας μεγάλος αριθμός εφέσεων έχει ασκηθεί μετά τη διπλή μείωση που υπέστησαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στις συντάξεις τους τελευταίους μήνες.

Η πρώτη με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2012 και εξαιτίας των μειώσεων του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών (15% κατά μέσο όρο) και η δεύτερη από αρχές του 2015 με τις μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (5% έως 20%), όπως προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Μόνο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ασκήθηκαν ενώπιον του II Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου 1.600 εφέσεις και ενώπιον του III Τμήματος 2.288 εφέσεις από στρατιωτικούς.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Αδύνατη η εκτέλεση αποφάσεων λόγω έλλειψης προσωπικού

Ο κ. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ επισήμανε πως «η εκτέλεση των 30.000 συνταξιοδοτικών αποφάσεων των Τμημάτων και της Ολομέλειας είναι αδύνατον να γίνει στην παρούσα φάση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνογνωσίας». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως από τις 1.078 οργανικές θέσεις υπηρετούν, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Μαρτίου, μόνο 614 δικαστικοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την επικράτεια.

Με λίγα λόγια, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις δεν πρόκειται να εκτελεστούν, αφού ο όγκος είναι τεράστιος και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται με τους στρατιωτικούς να πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης για τις διπλές μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά και τους περιορισμούς που ισχύουν για όσους θέλουν να εργασθούν.

Στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων λόγω του μεγάλου αριθμού των προδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες εκτελούνται έπειτα από μήνες από το Γενικό Λογιστήριο.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του βουλευτή ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρωτοκολλούνται ύστερα από 4-5 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκτέλεσης των οριστικών αποφάσεων των Τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

(Ε.Τ. 22/05/2013 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)http://staratalogia.blogspot.gr/2013/05/30000_22.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις