«Έκοψαν» χωρίς λόγο έως 350 ευρώ περισσότερα σε κάθε στρατιωτικό από πέρυσι !!

Μέχρι τώρα πρακτική της κυβέρνησης ήταν το αναδρομικό «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις ή σε οποιαδήποτε επαχθής ρύθμιση, όπως η φορολογία. Τώρα υπάρχει και το προκαταβολικό «κούρεμα» στις αποδοχές.

Αυτό αποδεικνύει το νέο ειδικό μισθολόγιο που ίσχυσε για τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς από... τον Αύγουστο του 2012, αλλά με ενσωμάτωση και των περικοπών που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να ισχύουν από τις αρχές του 2014.

Οι περικοπές στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων με το νέο ειδικό μισθολόγιο που τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά από τον Αύγουστο του περασμένου έτους δεν ήταν 78 εκατομμύρια ευρώ, όπως προέβλεπε το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά μεγαλύτερες κατά 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Στερήθηκαν δηλαδή οι 89.000 στρατιωτικοί από μερικά ευρώ έως 350 ευρώ (για τους υψηλόβαθμους) το μήνα, 1,5 χρόνο νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε.

«Μαχαίρι« και στο εφάπαξ

Και δεν είναι μόνο πως οι εν ενεργεία στρατιωτικοί πλήρωσαν αντί των 78 εκατομμυρίων ευρώ 128 – 138 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η προκαταβολική μείωση στις αποδοχές τους έχει επιπτώσεις και στο εφάπαξ που θα λάβουν όσοι βγήκαν από τον Αύγουστο του 2012 σε σύνταξη και όσοι βγουν από εδώ και στο εξής.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί έχουν παραιτηθεί από τις αρχές του 2013 προκειμένου να σώσουν το εφάπαξ, ενώ αρκετοί ακόμη αξιωματικοί και υπαξιωματικοί αποστρατεύθηκαν στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου.

Το εφάπαξ υπολογίζεται βάσει του μισθού που ελάμβανε το στέλεχος την ημέρα της αποστρατείας του σε συνδυασμό και με την καλύτερη 5ετία της καριέρας του.

Και έρχονται νέες μειώσεις

Επισημαίνεται πώς το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει για τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων επιπλέον μειώσεις μισθών από αρχές του 2014 της τάξεως των 82 εκατομμυρίων ευρώ. Για τους δε συνταξιούχους στρατιωτικούς προβλέπει απώλειες ύψους 162 εκατομμυρίων ευρώ. Και οι απόστρατοι όμως υπέστησαν προκαταβολική αφαίμαξη. Αντί να περικοπεί από τις συντάξεις το ποσό των 88 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2013, οι απόστρατοι υπέστησαν μειώσεις που συνολικά φθάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ένα μεγάλο βαθμό η μείωση αυτή οφείλεται στις διπλές περικοπές των συντάξεων αλλά και στο μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο «κούρεμα» του ειδικού μισθολογίου. Θυμίζετε πώς οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί έχασαν ένα περίπου 15% της σύνταξης τους λόγω των μειώσεων στο ειδικό μισθολόγιο των εν ενεργεία και από 5% έως 20% εξαιτίας των μειώσεων στις συντάξεις όλου του Δημοσίου από αρχές του 2013.

«Ψάχνουν» να μαζέψουν τις απώλειες

Για να αρθεί (;) η πρωτοφανής αδικία που συντελέστηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει συστήσει επιτροπή με στόχο να γίνει αναλυτική καταγραφή των απωλειών που υπέστησαν εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί από την εφαρμογή του τρέχοντος ειδικού μισθολογίου και την κατάρτιση ενός νέου ειδικού μισθολογίου με μικρότερες από τις προγραμματισμένες του Επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απώλειες που θα ισχύσουν από το 2014. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος των μειώσεων από το επόμενο έτος έχει γίνει στο μεγαλύτερο μέρος προκαταβολικά από το 2012.

(nez.gr)http://staratalogia.blogspot.gr/2013/04/350.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις