Ελλάδα - Γαλλία: Συμμαχία και στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων


Ενώ στην Ελλάδα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εξαγγελθείσα Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση άλλης μιας ευρωπαϊκής χώρας ανακοινώσε μέτρα για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της, που ...
διαπνέονται από την ίδια φιλοσοφία και έχουν κοινή στόχευση. Μείωση του προσωπικού και των κονδυλίων για έρευνα, αύξηση των εξοπλισμών, ενίσχυση των ευρωπαϊκών διεργασιών για συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο των επεμβάσεων και της πολεμικής βιομηχανίας. Είναι αλλαγές που έχουν προηγηθεί στο πλαίσιο των Γερμανικών και Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ πρόσφατα σημειώθηκαν και στην Ελβετία.

Μερικές από τις συμπτώσεις των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα της Άμυνας είναι το πρόταγμα αγοράς ανταλλακτικών για τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, ενώ ο Γαλλικός στρατός προχωρά σε ανανέωση του γερασμένου στόλου των ιπτάμενων τάνκερ προσδοκώντας λύσεις από την προμήθεια επιβατηγών Airbus A330 που θα μετατρέψει σε δεξαμενόπλοια, όπου θα αγοραστούν 12 από τον αρχικό σχεδιασμό για προμήθεια 14. Επίσης, βάζει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του με τη Βρετανία για την ανάπτυξη νέου πυραύλου κατά πλοίων. Τέλος, θα στηρίξει τα Airbus A400M, με παραγγελία 50 αεροσκαφών παρά τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις κόστους. 

Η σημασία των αλλαγών στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκαλύπτεται από τον καθόλα αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας που θύμισε ότι Λευκή Βίβλος εκδίδεται στη Γαλλία όταν υπάρχει μια μεγάλης σημασίας εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα, όπως όταν η χώρα απέκτησε πυρηνικό οπλοστάσιο, όταν το στράτευμα έγινε επαγγελματικό και όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου…

Μια τέτοια εποχή είναι και η σημερινή όπου εντοπίζεται ο αναπροσανατολισμός των ΗΠΑ προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η τεράστια καπιταλιστική κρίση που ωθεί σε σημαντικές αλλαγές ακόμη και σημαντικά ιμπεριαλιστικά κράτη, με ευδιάκριτες τις κοινές αλλαγές που σημειώνονται στα στρατεύματα τους, σε συνδυασμό με την πιο εστιασμένη προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. 

Σύμφωνα επομένως με την αρθρογραφία σταθερές τις δαπάνες στον τομέα της Άμυνας αποφάσισε να κρατήσει η γαλλική κυβέρνηση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, το «πάγωμα» του προϋπολογισμού στον τομέα αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια 34.000 θέσεων εργασίας έως το 2019. Το πενταετές σχέδιο για τη στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα τη Δευτέρα, αναφέρει ότι «συνολικά από το 2014 ως το 2019 το υπουργείο Άμυνας θα αναγκαστεί να μειώσει το προσωπικό του κατά περίπου 34.000 πρόσωπα», περιγράφοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες στις ένοπλες δυνάμεις. Εκτός από τις ήδη 10.000 περικοπές που είχαν ανακοινωθεί, άλλες 24.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν, όπως γράφουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Λευκή Βίβλος της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τον τομέα της άμυνας, η οποία καλύπτει την περίοδο από τις αρχές του 2014 ως τα τέλη του 2018, προβλέπει ότι οι δαπάνες για το 2014 θα ανέλθουν σε 31,4 δισ.. ευρώ, ποσό σχεδόν ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ της Γαλλίας, ενώ ορίζει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της προσεχούς πενταετίας θα ανέλθει σε 179,2 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Άμυνας έχει σηκώσει μεγάλο μέρος του βάρους των περικοπών των κρατικών δαπανών στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, βλέποντας τον ετήσιο προϋπολογισμό του να μειώνεται σταδιακά από το 2,5% του γαλλικού ΑΕΠ, επίπεδο στο οποίο παρέμενε επί χρόνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η απόφαση για «πάγωμα» του προϋπολογισμού προήλθε μετά τις αντιδράσεις από μέρους πολλών βουλευτών και της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων στις προτάσεις της για περικοπές. Στις αντιδράσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν οι ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας καθώς διατυπώνονται φόβοι για δραστικές περικοπές στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης. Αξίζει επομένως να κρατήσουμε την ενόχληση του διατυπώνουν THALES/SAFTAR, βασικοί ανάδοχοι των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από αυτή την σκοπιά δικαιώνονται οι βασικές επισημάνσεις μας όσον αφορά την εξαγγελθείσα Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις