"΄Ασε με να μπω στη Συρία ,μαζί με αραβικά στρατεύματα" - Πρόταση Ερντογάν σε Ομπάμα


Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Πρόταση - έκπληξη του Ερντογάν για αραβο- τουρκική στρατιωτική δύναμη στην Συρία με την κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους φέρεται να μετέφερε, ως βολιδοσκόπηση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο μιας << σιωπηλής διπλωματίας>>  που εφαρμόζεται από την Άγκυρα!Αναλόγως δε της απάντησης του αμερικανού Προέδρου Ομπάμα  στην βολιδοσκόπηση  Ερντογάν, κάποιες από  τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου θα καταθέσουν παρόμοιες προτάσεις για δρομολόγηση εξελίξεων!.  



Το θέμα αυτό ανοίγει ο  αρθρογράφος της Cumhuriyet κ.  Utku Cakirozer, εφιστώντας  την προσοχή στη σιωπηλή διπλωματία που έγινε, όπως λέει,  από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ Α. Νταβούτογλου τις παραμονές της επίσκεψης  του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.Σύμφωνα με τον κ. Cakirozer, ο κ. Νταβούτογλου τον τελευταίο καιρό διατηρεί επαφές με την Αίγυπτο, Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ημέρα που ο κ. Ερντογάν αναχώρησε για την Ουάσινγκτον, γράφει, η Τουρκία από κοινού με τις Αραβικές χώρες υπέβαλαν στον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα που καταδίκαζε το καθεστώς της Συρίας- που μπλοκαρε η Μόσχα.

 Το μήνυμα που επιθυμεί να περάσει ο κ. Ερντογάν στις επαφές του στις ΗΠΑ είναι ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι Άραβες είναι έτοιμοι για ανάληψη δράσης. «Δεν υπάρχει ανάγκη να αποστείλουν οι ΗΠΑστρατό στην περιοχή. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι την υποστήριξη για τον εφοδιασμό της αντιπολίτευσης με όπλα και την δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», αναμένεται να διαμηνύσει ο κ. Ερντογάν στον αμερικανό πρόεδρο, γράφει ο αρθρογράφος.

Ακόμα  αρθρογράφος θυμίζει ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε ζητήσει κάτι παρόμοιο κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη. Τότε το ΝΑΤΟ ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι με την βοήθεια κάποιων αραβικών κρατών.  Σύμφωνα επίσης με τον αρθρογράφο, είναι προφανές ότι η Άγκυρα θέλει να πυροδοτήσει παρόμοιες εξελίξεις στη Συρία. Παρόλα αυτά η περίπτωση της Συρίας διαφέρει απ’ αυτή της Λιβύης, σημειώνει. Ο αρθρογράφος κλείνει με τη πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑεπιθυμούν να στρέψουν την Τουρκία και τους Άραβες προς ένα πόλεμο με τη Συρία τότε οι τελευταίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα. 

http://www.onalert.gr/stories/ase-me-na-mpo-sti-syria-mazi-me-aravika-strateymata

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις