Κόντρα Τουρκίας και Συρίας για την ευθύνη της επίθεσης στο Ρεϊχανλί


Το Σάββατο δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 46 ανθρώπων
Άγκυρα, Τουρκία
Η Άγκυρα θεωρεί «ύποπτο» το συριακό καθεστώς για την πολύνεκρη επίθεση στο Ρεϊνχαλί, στα σύνορα με τη Συρία, ενώ η Δαμασκός αρνείται εμπλοκή και διαμαρτύρεται για εξαπόλυση «ανυπόστατων κατηγοριών». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως οι αρχές βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση των δραστών ενώ νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει «κάθε είδους μέτρο». Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση ανέβηκε στους 46.

«Η επίθεση δεν έχει καμία σχέση με τους σύρους πρόσφυγες, έχει κάθε σχέση με το συριακό καθεστώς» είπε την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο τουρκικό κανάλι TRT.
9 φωτογραφίες
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στον εντοπισμό των υπεύθυνων. Υποστήριξε πως έχουν βρεθεί δακτυλικά αποτυπώματα στα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν και πιστεύεται πως οι υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι με εκείνους στην επίθεση στη συριακή πόλη Μπανιάς πριν από μία εβδομάδα.  
Αρνείται εμπλοκή η Συρία
Την Κυριακή ήρθε και η πρώτη επίσημη αντίδραση από την συριακή κυβέρνηση για το περιστατικό, με τη Δαμασκό να απορρίπτει ισχυρισμούς πως είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο Ρεϊχανλί.

Ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζούμπι υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή πως η Δαμασκός δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.

Η Συρία «δεν προχώρησε και δεν θα προχωρούσε ποτέ σε τέτοια πράξη γιατί οι αρχές της δεν της το επιτρέπουν» είπε, τονίζοντας πως «δεν είναι αυτή η συμπεριφορά της συριακής κυβέρνησης».

Διαμαρτυρόμενος ανοικτά για την τουρκική θέση, ο σύρος υπουργός υπογράμμισε πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύει ανυπόστατες κατηγορίες».

Με απάντηση απειλεί η Άγκυρα
Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε πως η Άγκυρα «διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε κάθε μέτρο».
«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει τη δύναμή μας, οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα πάρουν κάθε απαραίτητο μέτρο» είπε.
Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν βλέπει καμία ανάγκη για έκτακτη συνεδρίαση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μετά τις αιματηρές επιθέσεις.
Η Τουρκία έχει στο παρελθόν επικαλεστεί το άρθρο τέσσερα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, το οποίο προβλέπει κοινή διαβούλευση κάθε φορά που απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε μέλους της συμμαχίας.
Το Σάββατο δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 46 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 140.
Κυβερνητικοί παράγοντες έδειχναν εξαρχής προς τη Συρία, κάτι που αν επιβεβαιωθεί ίσως εμπλέξει τη χώρα στον εμφύλιο που μαίνεται πέρα από τα νότια σύνορά της.
Τις επιθέσεις καταδίκασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι-μουν ανέφερε ότι ελπίζει οι δράστες να οδηγηθούν ταχύτατα στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, καταδίκασε «όλες τις πράξεις τρομοκρατίας» και επανέλαβε τη θέση του ότι, «δεν υπάρχει λόγος ή διαμαρτυρία, που να δικαιολογεί επιθέσεις κατά αμάχων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του.
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καταδίκασε τις «φρικτές» επιθέσεις, αναφέροντας ότι τα αιματηρά γεγονότα «επηρεάζουν όλους εμάς που βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, η οποία είναι ένας ζωτικός εταίρος».

Την επίθεση καταδίκασε και το Ιράν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπάς Αραγτσί έκανε λόγο για «άγρια τρομοκρατική ενέργεια»: Πρόκειται για «μία άγρια τρομοκρατική πράξη και τέτοια εγκλήματα είναι καταδικαστέα σε όλον τον κόσμο» είπε, προσθέτοντας πως «είναι καθήκον όλων των χωρών να αγωνισθούν κατά της τρομοκρατίας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις