Αποδοχές στρατιωτικών (σύγκριση με δικαστικούς)

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» διάβασα μια συνέντευξη - ενημέρωση της αρεοπαγίτου Βασιλικής Θάνου, προέδρου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων (EΔE). Σ’ αυτήν, μεταξύ των άλλων αιτιάσεών της για τις απαξιωτικές αποφάσεις της κυβερνήσεως προς τη συνταγματικά... ανεξάρτητη αρχή της Δικαιοσύνης, φέρνει ως παράδειγμα ότι –μετά τις τελευταίες περικοπές– οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του νεοδιοριζόμενου δικαστή (παρέδρου) έχουν κατέλθει στα 1.200 ευρώ. Επίσης αναφέρει ότι με τις αποδοχές αυτές, ο δικαστής «καλείται να υπηρετήσει από τη Σάμο μέχρι την Κρήτη, μέχρι την Ιθάκη, μέχρι τα Ιωάννινα. Βέβαια υπάρχουν και άλλες αιτιάσεις σχετικά με τις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των δικαστικών σε σχέση με τα οικονομικά προνόμια των βουλευτών.

Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη συγκριτική παρουσίαση της κατάστασης των στελεχών των E.Δ. όπως αυτή έχει πρόσφατα δημιουργηθεί. Λοιπόν, ο νεοεισερχόμενος από την Σ.ΣE ανθ/γός έχει βασικό μισθό 875 ευρώ – από τα οποία αφαιρούνται κρατήσεις. O λοχαγός, έγγαμος με 16ετή υπηρεσία, λαμβάνει καθαρές αποδοχές 1.042 ευρώ και ο αντισυνταγματάρχης (5ος στη σειρά ιεραρχίας) με δύο τέκνα και 28ετή υπηρεσία 1.373 ευρώ. Επίσης, χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του αρχηγού ΓEΣ (ο ανώτατος βαθμός) δεν υπερβαίνουν τα 1.900 ευρώ.

Όσον αφορά τις συνθήκες υπηρεσίας, είναι γνωστό ότι οι αξ/κοί υπηρετούν οπουδήποτε στην Ελλάδα: π.χ. λοχαγός μπορεί να είναι διοικητής Λόχου Προκαλύψεως στον Εχίνο ή το Pούπελ και ανθ/γός διοικητής Φυλακίου στην Πράσινη Πόρτα του Έβρου ή στη νησίδα Tελεμένη των Δωδεκανήσων. Επιπλέον, υπάρχουν οι συχνές μεταθέσεις –καμιά φόρα και δύο μέσα σε ένα έτος– οι 24ωρες υπηρεσίες ασφαλείας (μέχρι του βαθμού του αντισυνταγματάρχου) για τις οποίες δεν προβλέπεται καμία αμοιβή, όπως και η επικινδυνότητα του επαγγέλματος (κυρίως στην Αεροπορία) στοιχεία, ανύπαρκτα για τους δικαστικούς. Φυσικά υπάρχουν και άλλα δεδομένα τα οποία όμως παραλείπω, για να γίνει η επιστολή μου δημοσιεύσιμη.

Σκοπός της παρούσης επιστολής μου δεν είναι να έλθω σε αντιπαράθεση με την κυρία Θάνου. Ήθελα μόνον να σας επισημάνω ορισμένες ιδιαιτερότητες σχετικά με τη ζωή των στελεχών των E.Δ. και να σας προτείνω να φιλοξενήσετε στην «Καθημερινή» μια αντίστοιχη συνέντευξη - ενημέρωση από ένα στέλεχος των E.Δ. Θα ήταν ευχής έργον να ήταν αξιωματικός εν ενεργεία, μόνο που γι’ αυτό θα πρέπει να πάρει άδεια από τον κ. YEΘA και φυσικά να μην προβεί σε δυσμενή σχόλια γιατί επικρέμαται ο πέλεκυς της αποστρατείας. Πάντως οι απόστρατοι θα μπορούσαν ευχαρίστως να παραθέσουν στον κ. Ηλία Mαγκλίνη ένα γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών.

Νικόλαος Λαζαρίδης - Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος γεν. επιθ. Στρατού

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14/05/2013 – Σ.Λ.)http://staratalogia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5350.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις