Συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν: Σε τι είπε όχι ο Ομπάμα


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ταύτιση απόψεων για την αποχώρηση του Άσαντ από τη Συρία φαίνεται πως υπάρχει ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , δεν έδωσε την έγκριση του για τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Συρία, όπως επιθυμεί η Τουρκία


Ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν υποδέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Οβάλ γραφείο» του Λευκού Οίκου , όμως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο σύσκεψης των υπουργών. Η αλλαγή αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας αντίδρασης του αμερικανού προέδρου αλλά επειδή η συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν, τελικά ήταν μια μεγάλη σύσκεψη των δυο πλευρών και συνολικά συμμετείχαν 20 υπουργοί και σύμβουλοι. Η συνάντηση των δυο ηγετών ήταν διάρκειας τριών ωρών ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε μόλις δυο ώρες. Εντύπωση προκάλεσε πως στις συνομιλίες συμμετείχε και ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) Χακάν Φιντάν. 

ΟΜΠΑΜΑ: «Ο ΑΣΑΝΤ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ»

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις συνομιλίες , ο Ομπάμα δεν απέκλεισε μελλοντικά το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσηςστη Συρία όμως τόνισε πως «θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει χρήση χημικών όπλων , θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των ερευνών. Αλλά δεν αποκλείουμε και διπλωματικές προσπάθειες. Συμφωνούμε πάντως με τον κ. Ερντογάν για τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία χωρίς τον Άσαντ. Θα θέλαμε ο Άσαντ να έχει φύγει πριν από 2 χρόνια πριν από έναν χρόνο. Θέλουμε να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχουν όμως μαγικές φόρμουλες».

Ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως ΗΠΑ και Τουρκία συμφωνούν για την αλλαγή εξουσίας στη Συρία και πως «ήδη η Άγκυρα προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση» . Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η Τουρκία έχει δαπανήσει 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες από τη Συρία.

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο Ερντογάν ανέφερε πως συζητήθηκε το θέμα του Κυπριακού και ο ίδιος τόνισε πως « θεωρώ πως είναι μια καλή ευκαιρία για την έναρξη των συνομιλιών και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αυτή».

ΠΙΕΣΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Ο αμερικανός πρόεδρος πίεσε τον τούρκο πρωθυπουργό και ο Ερντγογάν φαίνεται πως υποχώρησε και ανέβαλλε περίπου έναν μήνα την επίσκεψη του στη Γάζα. « Το πρόγραμμα μου προβλέπει την αυξημένη πιθανότητα, να ταξιδέψω τον Ιούνιο στη Γάζα. Δεν θα πάω μόνο εκεί αλλά θα επισκεφθώ και τη Δυτική Όχθη . Πιστεύω αυτή η προσπάθεια θα φέρει θετικά αποτελέσματα για την ειρήνευση στην περιοχή» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός ενώ τις προηγούμενες ημέρες τόνιζε πως θα ταξιδέψει εντός του Μαΐου. 

Το Κουρδικό και η αποχώρηση των ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ, το θέμα της μεταφοράς του πετρελαίου των Κούρδων του βορείου Ιράκ ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν. 
Το Ιράν μια πιθανή επέμβαση του Ισραήλ όπως και η εξέλιξη της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι ένα από τα δύσκολα θέματα της ατζέντας που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών.
http://www.onalert.gr/stories/oloklirwthike-i-sinantisi-obama-erdogan

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις