Ένταση και στον Περσικό-Ασκήσεις από ΗΠΑ και Ιράν

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι "προκλητικές ενέργειες" λαμβάνουν χώρα στον Κόλπο, όπου ναυτικές ασκήσεις άρχισαν αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή 41 χωρών υπό την αιγίδα του 5ου αμερικανικού στόλου που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν.
"Η σταθερότητα και η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου είναι πολύ σημαντικές για εμάς και ζητούμε από όλες τις χώρες που είναι παρούσες στην περιοχή να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες", δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην εβδομαδιαία ενημέρωση του Τύπου.

Οι ασκήσεις αυτές, που αναμένεται να συνεχιστούν έως τις 30 Μαΐου, "είναι τα μεγαλύτερα γυμνάσια του είδους που διεξάγονται στην περιοχή", υπογράμμισε ο 5ος αμερικανικός στόλος σε χθεσινή ανακοίνωσή του.
Οι ασκήσεις, με την ονομασία IMCMEX 13, περιλαμβάνουν αμυντικές επιχειρήσεις για την "προστασία του διεθνούς εμπορίου", αντιναρκικές ασκήσεις και επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Πέρυσι είχαν επίσης διεξαχθεί ασκήσεις υπό την αιγίδα του 5ου αμερικανικού στόλου.
"Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε τουλάχιστον 40 χώρες να συμμετέχουν μαζί μας" στις ασκήσεις με στόχο τη βελτίωση των διεθνών ικανοτήτων για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στους (παγκόσμιους) θαλάσσιους διαύλους", δήλωσε ο διοικητής του 5ου στόλου υποναύαρχος Τζον Μίλερ.
Οι συμμετέχουσες χώρες στις IMCMEX 13 άρχισαν χθες ασκήσεις και τα ναυτικά γυμνάσια αναμένεται να ξεκινήσουν την προσεχή εβδομάδα, με τη συμμετοχή 35 πλοίων, εκ των οποίων το αντιτορπιλικό USS Ponce και 18 μη επανδρωμένα υποβρύχια.
Η Τεχεράνη άρχισε από την πλευρά της σήμερα "ναρκαλιευτικές ασκήσεις ανατολικά των Στενών του Χορμούζ, στη Θάλασσα του Ομάν, χρησιμοποιώντας κυρίως ένα νέο σύστημα ναρκαλιείας", μετέδωσε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει απειλήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν ότι θα αποκλείσει τα Στενά του Χορμούζ μέσω του οποίου διακινείται το ένα τρίτο των θαλασσίων μεταφορών πετρελαίου παγκοσμίως, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση ή τεθούν σε κίνδυνο ζωτικής σημασίας συμφέροντά του.

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις