Η πραγματική ατζέντα του σημερινού ΚΥΣΕΑ

Μετά την 24ωρη αναβολή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) θα συγκληθεί σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να λάβει αποφάσεις για σειρά θεμάτων που περιλαμβάνει η ατζέντα του.
Πρώτο και κυριότερο στον σχετικό κατάλογο είναι η Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται, ότι στο θέμα περιγράφοντας τις κυριότερες αλλαγές που θα επιφέρει το «defence-point.gr» αναφέρθηκε πρόσφατα (δες «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων: Επιτέλους συμμάζεμα, τα στοιχεία» στον σύνδεσμο: http://www.defence-point.gr/news/?p=74312 και «Μελλοντική Δομή: Το ανέκδοτο με το Β’ ΣΣ το ξέρετε;» στον σύνδεσμο:http://www.defence-point.gr/news/?p=74493).
Μετά την παρουσίαση της ΜΔΔ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε (θα αναφερθούμε σε αυτή σε άλλη ανάρτηση), το ζήτημα θα εισαχθεί στο ΚΥΣΕΑ με επουσιώδεις αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί ώστε να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση της.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε άλλα σημειώματα μας η νέα ΜΔΔ, παρά την όποια κριτική έχει εκφραστεί για το πόσο ριζική είναι, αποτελεί σημαντικό ΠΡΩΤΟ βήμα για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Φυσικά θα πρέπει να ακολουθηθεί από επόμενα βήματα ώστε σε εύθετο χρόνο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτήσουν την οργανωτική δομή που απαιτεί το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.
Τα υπόλοιπα θέματα αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία όμως δεν ομοιάζουν σε τίποτε με αυτά του παρελθόντος. Στην πράξη πρόκειται αποκλειστικά για προγράμματα συντήρησης και αξιοποίησης του υπάρχοντος υλικού με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας του και της επιχειρησιακής του αποτελεσματικότητας.
Μάλιστα όπως χαριτολογώντας επεσήμανε στο «defence-point.gr» καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, το μόνο πρόγραμμα που αφορά νέο υλικό είναι η προμήθεια αλεξιπτώτων προκειμένου να αντικατασταθεί το μέρος του αποθέματος που έχει εξαντλήσει το όριο ζωής.
Το σύνολο των προγραμμάτων που θα υποβληθεί προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ έχει ήδη παρουσιαστεί αναλυτικά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν ενημερωθεί με λεπτομέρεια τόσο για το περιεχόμενο και το κόστος των προγραμμάτων όπως επίσης και για την επιχειρησιακή τους αναγκαιότητα.
Το κυριότερο πρόγραμμα είναι η σύμβαση εν συνεχεία λογιστικής υποστήριξης (FOS: Follow- On Support) των μαχητικών Mirage 2000-5 Mk. 2 της Πολεμικής Αεροπορίας με προϋπολογισμό περί τα 145 εκατ. ευρώ που εκτείνεται σε βάθος τετραετίας. Η υλοποίηση της θα μεγιστοποιήσει τη διαθεσιμότητα των μαχητικών (που σε συνδυασμό με τα υποστρατηγικά βλήματα κρούσης SCALP EG αποτελούν τον στρατηγικό βραχίονα της χώρας) και θα τα διατηρήσει σε άριστη επιχειρησιακή κατάσταση για τα επόμενα χρόνια.
Άλλο ένα πρόγραμμα για το οποίο έχουμε πολλάκις αναφερθεί στο «defence-point.gr» είναι αυτό που αφορά την κάλυψη του κόστους θαλάσσιας μεταφοράς των τεθωρακισμένων οχημάτων οικογενείας M113 (225 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, 145 τεθωρακισμένα – οχήματα σταθμοί διοίκησης M577A2 και 106 τεθωρακισμένα οχήματα – φορείς αντιαρματικών όπλων Μ901Α2 Improved TOW Vehicle -ITV) που παραλαμβάνονται δωρεάν από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ.
Βεβαίως τα οχήματα κάθε άλλο παρά αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας, αλλά θα καλύψουν σημαντικά κενά στον εξοπλισμό των μονάδων εκστρατείας του Ελληνικού Στρατού και πολύ σημαντικό δεν απαιτούν πρόσθετες δαπάνες για την τεχνική και λογιστική υποστήριξη και υποδομές αφού ήδη μεγάλοι αριθμοί τους βρίσκονται σε υπηρεσία. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ (σημαντικά μειωμένος σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, δες: «ΥΠΕΘΑ-Καλορίζικα: Λεφτά υπάρχουν και για ΤΟΜΠ M113» στον σύνδεσμο: http://www.defence-point.gr/news/?p=72853).
Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης:
>Την προμήθεια μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ κρίσιμων ανταλλακτικών για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και τα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού (δες: «ΥΠΕΘΑ-Καλορίζικα: Λεφτά υπάρχουν για τα ε/π AH-64 & CH-47» στον σύνδεσμο: http://www.defence-point.gr/news/?p=72850).
>Τη συντήρηση και επέκταση του επιχειρησιακού ορίου ζωής των κατευθυνόμενων βλημάτων αέρος – αέρος MBDA Magic 2, την αγορά ανταλλακτικών για ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας, την προμήθεια μικρής ποσότητας ειδικοποιημένων πυρομαχικών, και άλλα μικρού ύψους προγράμματα αγοράς ανταλλακτικών.
Τέλος, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, η προμήθεια των συσσωρευτών για τα υποβρύχια Type 209, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των προγραμμάτων που θα υποβληθούν προς έγκριση στο σημερινό ΚΥΣΕΑ, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί η συζήτηση του προγράμματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας που πλέον ακολουθείται.
Αν και κάποιοι θα μπορούσαν να σχολιάσουν ότι η ενημέρωση της επιτροπής της Βουλής ακόμα και για προγράμματα που θεωρούνται αυτονόητα (υποβρύχια χωρίς λειτουργικούς συσσωρευτές είναι εξ ορισμού υποβαθμισμένα επιχειρησιακά), εν τούτοις θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία διευκολύνει αφάνταστα την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για τις στρατιωτικές προμήθειες χωρίς τον φόβο ανάπτυξης θεωριών και εκτιμήσεων που έστω και αν δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα δημιουργούν την εντύπωση ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».
Ως εκ τούτου, παρά τις τυχόν διαδικαστικές καθυστερήσεις, είναι απείρως προτιμότερο τόσο για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία όσο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και ει δυνατόν η καθολική τους έγκριση για τις προμήθειες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις