Ψήφισαν Ελλάδα για το αέριο οι Αζέροι

Ψήφισαν Ελλάδα για το αέριο οι Αζέροι
Στρατηγικής σημασίας, τόσο από οικονομικής πλευράς, καθώς θα δημιουργήσει έως και 12.000 θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα από όπου θα διέλθει, όσο και - κυρίως - από γεωπολιτικής σκοπιάς για τη χώρα αποτελεί η επιλογή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) για τη μεταφορά του αζερικού αερίου στην Ευρώπη.

Από το κάδρο απουσιάζουν πλέον μόνον οι επίσημες ανακοινώσεις της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το αζερικό κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ (θα γίνουν αύριο στις 9 το πρωί), καθώς είναι κοινό μυστικό ότι ο διαδριατικός αγωγός Trans Adriatic Pipeline επελέγη τελικά για να μεταφέρει το αέριο της Κασπίας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Το παραδέχθηκε επισήμως ο επικεφαλής της αυστριακής εταιρείας OMV Γκέρχαρτ Ρόις, που ηγείται της αντίπαλης κοινοπραξίας Nabucco West, ο οποίος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ανακοίνωσε ότι «ο Nabucco δεν επελέγη από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, το πρόγραμμα τελείωσε για εμάς, ο όμιλος θα εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσει επιπλέον ποσότητες αερίου στην Ευρώπη».
Ανακοινώσεις δεν έγιναν ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την πρωινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, αλλά ούτε από τις κυβερνήσεις των άλλων εμπλεκομένων χωρών, οι οποίες ενημερώθηκαν ταυτόχρονα χθες από τους Αζέρους.
Δεδομένου ότι τις κυβερνήσεις δεσμεύει σύμφωνο εμπιστευτικότητας να μην προβούν σε δηλώσεις πριν από τις αυριανές επίσημες ανακοινώσεις στο Μπακού από την ίδια την κοινοπραξία, χθες τα κυβερνητικά στελέχη περιορίζονταν σε γεμάτα νόημα μισόλογα. Ετσι, χθες το απόγευμα η αισιοδοξία ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) για τον αγωγό TAP, προαπαιτούμενο για να είναι πλήρης ο φάκελος ενόψει της τελικής απόφασης των Αζέρων. Μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας ρυθμίζονται θέματα φορολογίας, απαλλοτριώσεων και τελών διέλευσης. «Ο Πρωθυπουργός μάς είπε να είμαστε δωρικοί», είπε με νόημα υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι «αν στο Μπακού έχουμε θετική κατάληξη και επιλεγεί ο TAP η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος για την περιοχή και θα έρθουν δουλειές στη χώρα».
«Είμαστε πλέον ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι ο ΤΑP θα κόψει πρώτος το νήμα», είπε επίσης με νόημα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου. Από την πλευρά της κοινοπραξίας TAP ο νορβηγός διευθύνων σύμβουλος κ. Τάνγκλαντ, που - και αυτό έχει τη σημασία του - προέρχεται από την Statoil η οποία συμμετέχει τόσο στον TAP όσο και στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί τη σταθερή βάση για την υλοποίηση της επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ.

Ο παράγοντας ΔΕΣΦΑ
Καθοριστικός παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του TAP ήταν η καταρχήν συμφωνία πώλησης (αντί 400 εκατ. ευρώ) του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar, μέλος της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ. Μετά και τις αυριανές επίσημες ανακοινώσεις στο Μπακού θεωρείται βέβαιο ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις