Ενισχύονται οι μονάδες σε Έβρο και νησιά

 Απάντηση - μήνυμα στις τουρκικές προκλήσεις
 Αυξάνεται η αποτρεπτική ικανότητα του στρατεύματος, με τη Νέα Δομή

Με δυο μέρες καθυστέρηση εγκρίθηκε τελικά, την περασμένη Πέμπτη 30 Μαΐου 2013, η πολυδιαφημισμένη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΥΠΕΘΑ παραδέχεται ότι... η Νέα Δομή αποτελεί συλλογική προσπάθεια ηγεσιών και επιτελείων που ξεκίνησε το 2009, ενώ σε όλους τους τόνους δηλώνεται ότι εξυπηρετεί έναν σκοπό: «Να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο και η αποτρεπτική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τα δεδομένα και τα ζητούμενα του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου».

Κεντρικό στοιχείο στη Νέα Δομή είναι η ενίσχυση των μάχιμων μονάδων και σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και η ταυτόχρονη κατάργηση ή συρρίκνωση των διοικητικών δομών, οι οποίες εξυπηρετούσαν ανάγκες του παρελθόντος (κλείνουν περίπου 50 στρατόπεδα).

Με την αναδιάταξη και αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, επιτυγχάνεται και η πολυπόθητη εξοικονόμηση δαπανών, η οποία είναι μεγαλύτερη στον Στρατό Ξηράς. Πάντως οι οροφές του προσωπικού δεν μεταβάλλονται, αν εξαιρέσουμε τις μειώσεις κατά 20% των ανωτάτων αξιωματικών και κατά 30% των εισερχομένων στις παραγωγικές σχολές. Οι πιο ουσιαστικές αλλαγές που περιλαμβάνει η Νέα Δομή είναι οι εξής: 

Στον Στρατό Ξηράς: Καταργούνται τα στρατηγεία των Α' και Β' Σωμάτων Στρατού. Στις έδρες τους, Κοζάνη και Βέροια αντίστοιχα, εξακολουθούν να παραμένουν άλλες μονάδες. Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής, σε Δυνάμεις Άμυνας, Δυνάμεις Αντίδρασης και Δυνάμεις Ασφαλείας. Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων, η οποία ενσωματώνεται στο στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό επιτελείο. Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης και συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η 70 ΣΔΥ, που έχει έδρα την Αθήνα, καταργείται και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού. Η Μεραρχία Υποστήριξης ΜΕΡΥΠ, που έχει έδρα τη Λαμία μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και στην έδρα της παραμένει το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου καθώς και μονάδες Διοικητικής Μέριμνας. Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού, η οποία έχει έδρα τις Σέρρες, μεταπίπτει σε σύνταγμα με την ίδια έδρα. Καταργείται η 97 ΣΔΥ, που έχει έδρα τη Χαλκίδα, και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πεζικού. Η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης, η οποία έχει έδρα την Κοζάνη, καταργείται και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό: Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών. Τα υπαγόμενα σε αυτήν πλοία ενσωματώνονται στις δύο μοίρες φρεγατών που διατηρούνται. Καταργείται η μία εκ των τριών μοιρών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.

Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνερ­γασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. Γενικότερα καταργούνται ή συμπτύσσονται διοικητικές δομές του Ναυτικού για περισσότερη ευελιξία και για να ενισχυθούν μάχιμες μονάδες.

Στην Πολεμική Αεροπορία: Οι όποιοι ανασχηματισμοί και οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές διοικητικών δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο ΑΤΑ (Λάρισα) στη ΔΑΥ (Ελευσίνα) και στη ΔΑΕ (Τατόι).

Πάντως, κλείνουν 4 αεροπορικά αποσπάσματα (Σαντορίνη, Αγρίνιο, Τυμπάκι και Ιωάννινα) και η Σμηναρχία της Πρέβεζας μεταπίπτει σε αεροπορικό απόσπασμα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι προ του ΚΥΣΕΑ, η Νέα Δομή είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και μάλιστα χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις συνολικής διάρκειας 13 ωρών!

Αμυντικοί αναλυτές θεωρούσαν ότι με τη Νέα Δομή δίδεται η πρέπουσα «απάντηση» στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, αφού ενισχύονται οι σχηματισμοί και οι μονάδες του Έβρου και των νησιών του Αν. Αιγαίου, βελτιώνεται η ευελιξία και η ταχύτητα αντίδρασης και άρα αυξάνεται η αποτρεπτική ικανότητα του στρατεύματος.

Το ΚΥΣΕΑ, όπως αναμενόταν, ενέκρινε και επείγοντα προγράμματα προμήθειας ανταλλακτικών, κυρίως για τα μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α., που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Πηγές του ΓΕΕΘΑ έκαναν λόγο και για έγκριση δωρεάν παραλαβής από τις ΗΠΑ 460 ΤΟΜΠ (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού), ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια των συστοιχιών υποβρυχίων τ. 209, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, αν και πηγές του Π.Ν. άφηναν να εννοηθεί ότι η προμήθεια δρομολογείται.

(ΠΑΡΟΝ 02/06/2013)http://staratalogia.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1212.html

Σχόλια

  1. Καλα μας δουλεύουν ..
    Από τι ενισχύονται βρε παιδιά οι μονάδες ? Από
    το κλείσιμο σχηματισμών που υπήρχαν στα χαρτιά ή με μορφή επιτελείου ? Σίγα την αναδιοργάνωση ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρωτηστε και μας που υπηρετουμε σε μοναδες του Εβρου και εχουμε μεινει τρεις και ο κουκος.. Για ποιο λογο να φτανουν σε αριθμο λιγοτερο απο διψηφιο φανταροι στον εβρο.. Εκει οπως λενε "που χτυπαει η καρδια του ελληνικου στρατου"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις