12 ελικόπτερα CHINOOK θα "πάρουν" από ΗΠΑ Σαμαράς - Αβραμόπουλος

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 
Την τελευταία ''βούλα'' για την παραχώρηση στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ 10-12 μεταχειρισμένων μεταγωγικών ελικοπτέρων Σινούκ (Chinook) αναμένεται να πάρει η Αθήνα στις διαδοχικές επισκέψεις στην Ουάσιγκτον του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου( στο τέλος του μηνός)και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά -στις 8 Αυγούστου.


Το όλο ''πακέτο'' για τα Σινούκ - ως τμήμα ευρύτερης συμφωνίας για δωρεάν παραχώρηση αμυντικού υλικού που έχει κινηθεί από το 2010 - φέρεται να έχει ήδη κλείσει από  μήνες και αναμενόταν μια επίσημη επίσκεψη για να δημοσιοποιηθεί.Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται από μέλη της προηγούμενης ηγεσίας στο (ελληνικό ) ΥΠΕΘΑ σε ανύποπτο χρόνο.
 
Το αίτημα για τα ελικόπτερα Σινούκ διατυπώθηκε από ελληνικής πλευράς και στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι καθυστερεί η άφιξη των υπολοίπων ευρωπαϊκών  ΝΗ-90. Ένα επιχείρημα στο οποίο φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν οι ΗΠΑ καθώς θα ''αναδεικνύει'' την ...αναξιοπιστία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, παράλληλα με την αναγνώριση της πραγματικής ανάγκης για αποκατάσταση της δυνατότητας αερομεταφοράς του Ελληνικού Στρατού που στηρίζεται στα παμπάλαια Χιούι και τα 5 (παραληφθέντα) νεότατα ΝΗ-90. Το αν και πόσο όμως θα κινηθεί το ''ελληνικό πρόγραμμα'' Σινουκ είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων που εξετάζουν και οι δυο πλευρές μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως πχ από τις ΗΠΑ η αξιολόγηση  άλλων πολιτικών/αμυντικών δεσμεύσεων, ή από ελληνικής πλευράς, η αποκάλυψη τυχόν ''κρυφού'' κόστους απόκτησης.
 
Τα ερωτήματα για τα ''κρυμμένα'' κόστη
 
Τέτοια κόστη όμως μπορεί να διαπιστωθούν είτε από ρεαλιστική εξέταση ( όπως έγινε από το ΓΕΣ για τα τανκς Αμπαμς Abrams M1) είτε να αναδειχθεί  τυχαία ο κίνδυνος ύπαρξής τους όπως έγινε με τα Μ-113 ( και ομοίου τύπου )που μας προσφέρονται. Όπως έγραψε το OnAlert, μετά την δημοσιοποίηση ότι το Ιρακ θα πληρώσει περίπου 100 εκ. δολ. για περίπου 1.000 δωρεάν παραχωρούμενα Μ-113 , τέθηκαν και για το ''ελληνικό πρόγραμμα'' τα εξής ερωτήματα για τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις:
 
- Το ''δωρεάν '' είναι πραγματικό ή είναι σωστό μέχρις ενός σημείου και η κατάσταση των οχημάτων απαιτεί αντίστοιχη με αυτά των οχημάτων του Ιράκ εργοστασιακή αξιοποίηση;
 
- Η ενδεχόμενη εργοστασιακή αξιοποίηση θα γίνει στις ΗΠΑ ή στην Ελλάδα; 
 
-Αν έχει επιλεγεί να πραγματοποιηθεί  στην Ελλάδα θα γίνει στο στρατιωτικό εργοστάσιο στο Βελεστίνο ή είναι στα σκαριά κάποια ''συνεργασία'' με ξένους πιθανούς αγοραστές της ΕΛΒΟ, δηλαδή μήπως - ρωτάμε αθώα, χωρίς να έχουμε πληροφορία - κάποιοι ...φτιάχνουν την ''προίκα'' με την οποία θα πωληθεί μερικώς ή ολόκληρη , η ΕΛΒΟ;
 
- Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που έλαβε χώρα στις 30/05/2013 υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ Α.Σαμαρά   απαντά στις παραπάνω, αλλά και άλλες παρόμοιες ,καίριες ερωτήσεις;
 
-Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποδοχή των Μ 113 από τις ΗΠΑ, αλλά αγορά από άλλες χώρες και πολλών  και άλλων υλικών , κοστολογήθηκε σε 303 εκ. ευρώ. Τι ακριβώς αφορά στα Μ-113 και γιατί δεν ανακοινώθηκε ούτε συνολικά ούτε επιμερισμένο το κόστος αυτό;
Ακόμα πάντως ο κ Αβραμόπουλος δεν έχει δει τον σχετικό φάκελλο,είπε στην πρώτη του επαφή με τους εκπροσώπους του Τύπου.
 
Τάνκς Abrams M1, Ρουκετοβόλα MLRS κ.ά.
 
Τα παραπάνω κεφάλαια είναι βέβαια μερικά μόνο από τα θέματα αμυντικής συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας,που μεταξύ άλλων πολιτικών,διπλωματικών, ενεργειακών κλπ,περιλαμβανει η  ατζέντα των συνομιλιών του Πρωθυπουργού κ Σαμαρά με τον κ. Ομπάμα.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Αβραμόπουλος στην προηγούμενη θητεία του στο Πεντάγωνο είχε προωθήσει την απόκτηση των 400 τανκς Abrams M1, παρά την επιφυλακτικότητα/άρνηση του ΓΕΣ.Τι θα κάνει τώρα; Επίσης είναι γνωστό (από το Jane's Defence Weekly) ότι ο Ελληνικός Στρατός, άρχισε διερευνητικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με μια δωρεάν μεταφορά 36 συστημάτων M270 MLRS κατασκευής Lockheed Martin, προκειμένου να σχηματιστούν δύο μοίρες MLRS για το Πυροβολικό.
Ο κατάλογος δεν κλείνει εκεί: Έχουν προσφερθεί ελικόπτερα διαφόρων τύπων, πλοία, αεροσκάφη κλπ.
 
Οι επαφές
 
Όλα αυτά - και άλλα- για τα οποία έχει γίνει ήδη αρκετή προεργασία,θα εξετασθούν σύντομα στις επίσημες επαφές στην Ουάσιγκτον.Στις 30 Ιουλίου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο Υπουργός  Άμυνας κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του κ.Τζακ Χάγκελ,με τον κ.Τζον Μακέιν που προεδρεύει της Επιτροπής Αμύνης της Γερουσίας και πιθανώς με την νέα Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ, κ. Σούζαν Ράις.Και μια εβδομάδα αργότερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα θα υποδεχθεί στις 8 Αυγούστου τον Πρωθυπουργό κ.Α. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο.
 
Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δίνει τον τόνο- ας την θυμηθούμε: 
«Την Πέμπτη, 8η Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο.
Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας –σήμερα τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO– και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία.
Ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, και της Συρίας». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις