Κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων από το 2014 προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων από το 2014 προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος
Κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, μείωση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια αλλά και παράθυρο για αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος Κώδικας ξεκαθαρίζει ότι για τη φορολογική έκπτωση των 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ δεν θα απαιτείται από το 2014 η συγκέντρωση αποδείξεων. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας στα «ΝΕΑ» την απαλοιφή της πρόβλεψης για τη συλλογή αποδείξεων από τον νέο Κώδικα, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η συλλογή αποδείξεων από το 2014 , κάτι που θα εξαρτηθεί τόσο από την πρόοδο υλοποίησης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου όσο και από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν και φέτος να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο ποσού συλλογής αποδείξεων τις 10.500 ευρώ, διαφορετικά θα επιβάλλεται πέναλτι φόρου με συντελεστή 22%.
Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - οι διατάξεις του οποίου θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν και για τις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά - δεν επιφέρει αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές προσδιορίστηκαν με τον Ν. 4110/2013. Ωστόσο δεν κάνει καμία αναφορά στην έκπτωση 1,5% που γίνεται σήμερα επί του ετήσιου φόρου προτού γίνει η μηναία παρακράτηση. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι ο υπουργός με αποφάσεις του δύναται να καθορίσει τον τρόπο της μηνιαίας παρακράτησης, ανοίγει παράθυρο για αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης από μισθούς και συντάξεις που αν πραγματοποιηθεί θα σημαίνει μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα ο ετήσιος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση την κλίμακα και την έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 1,5% και το υπόλοιπο παρακρατείται ισομερώς από τις 14 μισθοδοσίες των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα ή τις 12 μισθοδοσίες των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στα «ΝΕΑ» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές. Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι στον νέο Κώδικα δεν υπάρχει αναφορά και στο ότι θα παρακρατείται ο φόρος από όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20% από το πρώτο ευρώ, καθώς αυτό δεν ορίζεται με νόμο αλλά βάσει εγκυκλίων. Διευκρίνισε δε ότι στην περίπτωση αυτή η παρακράτηση θα εξακολουθήσει να γίνεται με συντελεστή 20%.
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι βάσει εγγράφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου θεωρούνται μισθωτοί εφόσον εργάζονται μέχρι και σε τρεις εργοδότες. Εάν εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από έναν εργοδότη εξακολουθούν να θεωρούνται μισθωτοί. Προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι οι ετήσιες επιχειρηματικές δαπάνες που εκπίπτουν του φόρου να μην υπερβαίνουν το ποσό των 9.250 ευρώ.
Ο νέος ΚΦΕ αναφέρεται αναλυτικά στις περιπτώσεις που τα εξαρτώμενα μέλη, οι ιατρικές δαπάνες και οι δωρεές μειώνουν τον φόρο και προσδιορίζει τις εκπιπτόμενες και μη επιχειρηματικές δαπάνες. Σύμφωνα με τον Κώδικα, δεν θα αναγνωρίζεται καμία επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω τραπέζης ή με τραπεζική επιταγή, ενώ κάθε παροχή σε είδος που και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος θα συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων. Πιο απλά, όταν οι οφσόρ προκύπτει ότι διοικούνται από την Ελλάδα θα φορολογούνται ως εγχώριες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν έχουν έδρα π.χ. στα Νησιά Καϊμάν ή στο Μονακό.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις