Στην Περιφέρεια Ηπείρου το στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα

Ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου το στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα να περάσει στην τοπική κοινωνία έγινε, μετά από ενέργειες... της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου.

Και το βήμα αυτό αποτυπώθηκε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής η οποία προχώρησε στην έγκριση σύστασης δικαιώματος επιφάνειας.


Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από σειρά διαπραγματεύσεων με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας του Ελληνικού Στρατού. Και μπορεί εκεί να ήταν κάθετα αντίθετη σε κάθε πρόταση για δωρεάν παραχώρηση, η οποία ούτως ή άλλως θα συναντούσε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και θα απαιτούσε μεγάλο βάθος χρόνου, όμως συμφώνησαν σε μία διαδικασία παραχώρησης με δικαίωμα επιφανείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα 35 στρέμματα του στρατοπέδου, στον οικιστικό ιστό της Πρέβεζας, τα οποία σήμερα παραμένουν κλειστά και ερημωμένα θα περάσουν για τα επόμενα 80 χρόνια στη δικαιοδοσία της Περιφερειακής Ενότητας έναντι του ποσού των 25 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχει εκπονήσει ήδη ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση των κτιρίων, η έκταση των οποίων ανέρχεται στα έξι χιλιάδες τετραγωνικά.

Επί της έκτασης αυτής, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Περιφέρεια αποκτά εμπράγματο δικαίωμα, που σημαίνει ότι μπορεί να το διαχειριστεί ως να της ανήκει.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχει εκπονηθεί ήδη η μελέτη, η οποία πέρα από τη στέγαση των δικών της υπηρεσιών που σήμερα κοστίζει 180 χιλιάδες ετησίως, προβλέπει τη στέγαση πολιτιστικών συλλόγων και τη διαμόρφωση χώρων για πολιτιστικές χρήσεις. Παράλληλα θα γίνει πλήρης ανάπλαση ώστε ο χώρος του στρατοπέδου να αποτελέσει έναν πραγματικό πνεύμονα για την περιοχή και την πόλη της Πρέβεζας.

Η πλήρης πλέον πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας θα υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αν δεν υπάρξει καμία εμπλοκή, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως μέχρι τον Οκτώβριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις