Οι στρατηγοί ανέθεσαν την εξουσία στον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου

Οι στρατηγοί ανέθεσαν την εξουσία στον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου
Δύο ώρες μετά την εκπνοή του 48ωρου τελεσιγράφου να παραιτηθεί, ο στρατός της Αιγύπτου στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε στον Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου.


Ηδη τα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας ανατέθηκαν στον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Άντλι Μανσούρ που πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους το πρωί της Πέμπτης.

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σε μια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, εξήγγειλε ο ίδιος την απομάκρυνση του Μόρσι, με ταυτόχρονη αντικατάστασή του από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Σίσι ανήγγειλε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς και ότι αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος της χώρας, ενώ εξήγγειλε την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας.

Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.

Στην ανακοίνωση του σχεδίου ήταν ακόμα παρόντες ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων καθώς και μέλη του νεολαιίστικου κινήματος Ταμαρούντ, που είχε εξέχοντα ρόλο στη λαϊκή εξέγερση, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.

Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».

Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Να σημειωθεί ότι 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι από την Κυριακή 30 Ιουνίου που κορυφώθηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις.

Σε κλοιό από άρματα μάχης

Στό μεταξύ, δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης σε μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του ισλαμιστή (πρώην) προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.

Εξάλλου άνδρες του στρατού ανήγειραν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκονταν μέχρι αργά ο Μόρσι.

Μία πηγή των ένοπλων δυνάμεων την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA ανέφερε ότι δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί μαζικά στις συνοικίες Νασρ Σίτι, Ηλιούπολη και κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Ο στρατός ανέφερε σε μια επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι, τονίζοντας: «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους».

Λίγα λεπτά πριν την επίσημη κατάργηση του Μόρσι, σύμβουλός του κατήγγειλε το «στρατιωτικό πραξικόπημα».

«Για χάρη της Αιγύπτου και για λόγους ιστορικής ακρίβειας ας αποκαλέσουμε αυτό που συμβαίνει με το αληθινό του όνομα : Στρατιωτικό πραξικόπημα», ανέφερε ο Ισάμ αλ Χάνταντ, σύμβουλος του Μόρσι για θέματα εθνικής ασφαλείας, σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

Και πρόσθετε: «καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, έχω πλήρη επίγνωση ότι μπορεί να είναι οι τελευταίες που αναρτώ σε αυτή τη σελίδα».

Ο αιγυπτιακός Τύπος είχε προβλέψει ότι η Τετάρτη θα ήταν η μεγάλη ημέρα της αποχώρησης ή της αποπομπής του Μόρσι από το αξίωμα. «Σήμερα: Αποπομπή ή Παραίτηση», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κρατικής εφημερίδας αλ Αχράμ. «Τέλος», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας αλ Ουάταν.

Σε ρόλο-κλειδί ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Σημαντικό ρόλο στην «επόμενη μέρα» της Αιγύπτου αναμένεται να παίξει ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που επελέγη ως εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας και οργανώσεων νεολαίας που ηγούνται των διαδηλώσεων για να διαπραγματευθεί με το στρατό για λογαριασμό τους.

Ο Ελ Μπαραντέι συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, μερικές ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου και «κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να σταματήσουν την αιματοχυσία», δήλωσε μια πηγή της αντιπολίτευσης.


tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις