Καλές οι συναντήσεις Σαμαρά-Ομπάμα στις ΗΠΑ, τώρα θα δούμε…

Οι δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο και το State Department ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να αναμένει η ελληνική πλευρά. Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι το κλίμα ήταν εξαιρετικά θερμό. Επίσης, κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει στην Ουάσιγκτον απέναντι στην Ελλάδα προς το καλύτερο, χωρίς να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ακόμη με ακρίβεια.
Το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ έφτασε στο τέλος του. Ένα ταξίδι που το «defence-point.gr» το χαρακτήρισε ως «υπό προϋποθέσεις το σημαντικότερο της μεταπολίτευσης Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ». Προφανώς, θα υπάρξουν «διαρροές», όμως χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε να διαπιστωθεί τι έγινε όλες αυτές τις ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα ταξίδια αυτά οι λεπτομέρειες μένουν για αρκετό καιρό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Άλλες φορές, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά στις συναντήσεις, όλοι είναι ενθουσιασμένοι και επιστρέφοντας στη βάση του ο επισκέπτης ηγέτης, πέφτει πάλι στην παγίδα του εσωτερικού πολιτικού παιγνίου και πράξεις μαζί με δηλώσεις, υπονομεύουν την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί.
Τι θα γίνει με την Ελλάδα; Θα φανεί σύντομα. Το βέβαιο είναι ότι το μήνυμα στο Βερολίνο πέρασε με ξεκάθαρο τρόπο και δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη. Φυσικά όμως αυτό δεν αρκεί.Παρακολούθησης χρήζει βέβαια και το τι θα κάνουν τελικά οι διαχειριστές των 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνάντησε ο πρωθυπουργός σε ταξίδι-αστραπή στη Νέα Υόρκη.
Αυτό που μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα, είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν επιθυμεί τη ρήξη στις σχέσεις ούτε με τη Γερμανία, ούτε με την Τουρκία. Οπότε, οι ανατροπές που θα πρέπει να περιμένουμε δεν θα ξεφεύγουν από τον κανόνα ότι δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, καθώς όλα κινούνται σε ένα απέραντο γκρίζο. Και φυσικά, ότι στις συμφωνίες αυτού του επιπέδου δίνεις και παίρνεις.
Αυτό που απαιτείται είναι εμείς να έχουμε ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό μας. Να στηθεί η χώρα πάλι στα πόδια της και να διεκδικήσουμε το να παίξουμε συγκεκριμένους ρόλους στη γεωστρατηγική σκακιέρα της περιοχής. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από διεθνείς συμμαχίες με πολυεπίπεδο περιεχόμενο, αφού πρώτα έχουμε αντιληφθεί ότι όλα γινονται στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις