Τουρκία: Διαστημική επανάσταση μέχρι το 2023, οι εξελίξεις

Ακάθεκτη συνεχίζει η Τουρκία την πορεία της ώστε να καταστεί διαστημική δύναμη μέχρι το 2023 οπότε θα εορτασθεί και η εκατοστή επέτειος γέννησης της τουρκικής δημοκρατίας (δυστυχώς μέσα από το αίμα και τις στάχτες της Μικρασιατικής καταστροφής). Μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση, και μάλιστα δημόσια, αποδίδεται στις στρατιωτικές διαστημικές εφαρμογές.

Αυτό δήλωσε στην εβδομαδιαία αμερικανική επιθεώρηση «Defense News» Τούρκος ανώνυμος υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος. Για τον σκοπό αυτό η Τουρκία επιδιώκει τη συγχρονισμένη και παράλληλη ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, βαλλιστικών βλημάτων για προσβολές στόχων σε μεγάλα βεληνεκή και την κατασκευή διαστημικού κέντρου ώστε να μπορεί αυτόνομα να εκτελεί διαστημικές αποστολές και ιδιαίτερα να τοποθετεί δορυφόρους σε τροχιά.
Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος η υλοποίηση του σχετίζεται άμεσα με την ολοκλήρωση του γνωστού προγράμματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μακρού βεληνεκούς T-LORAMIDS, για το οποίο εκτιμάται ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Υποψήφια συστήματα είναι το αμερικανικό Patriot (κοινοπραξία Raytheon – Lockheed Martin), το ρωσικό S-300 (Rosoboronexport), το κινεζικό HQ-9 (China Precision Machinery Export-Import Corp.) και το ιταλο-γαλλικό Aster 30 (κοινοπραξία Eurosam).
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τουρκική κυβέρνηση κλίνει προς την κινεζική υποψηφιότητα η οποία έχει τα πλεονεκτήματα της ικανοποιητικής κάλυψης των τουρκικών επιχειρησιακών απαιτήσεων, της αποδέσμευσης τεχνολογίας και του χαμηλότερου οικονομικού κόστους. Βέβαια η επιλογή του κινεζικού συστήματος σημαίνει αυτόματα ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί στο τουρκικό σύστημα αεράμυνας το οποίο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της γενικότερης νατοϊκής αρχιτεκτονικής.
Αντίθετα σε ότι αφορά την απόκτηση βαλλιστικών βλημάτων για προσβολές μακρού βεληνεκούς οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Υπενθυμίζεται, ότι το 2011 η Τουρκία με κάθε επισημότητα ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος ανάπτυξης βλήματος βεληνεκούς 2.500 χιλιομέτρων χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα πρόκειται για βαλλιστικό βλήμα ή βλήμα πλεύσης. Επίσης, τον περασμένο Ιανουάριο υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ήδη διατίθεται η τεχνολογία για την παραγωγή βλημάτων βεληνεκούς 800 χιλιομέτρων. Το μόνο πάντως που έχει επιβεβαιωθεί είναι η σύμβαση ανάπτυξης του βλήματος μακρού βεληνεκούς έχει ανατεθεί στη TUBITAK-SAGE και ότι το πρωτότυπο θα υποβληθεί σε δοκιμές μέσα στην επόμενη διετία.
Τέλος σε ότι αφορά το διαστημικό κέντρο ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη του προγράμματος επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τουρκικού κέντρο ολοκλήρωσης και δοκιμών δορυφόρων (δες την ανάρτηση με τίτλο: «Thales Alenia Space: Έτοιμο το τουρκικό κέντρο δορυφόρων», στον σύνδεσμο: http://www.defence-point.gr/news/?p=80597).
Παράλληλα το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) ανέθεσε στη Roketsanσύμβαση για την προκαταρκτική σχεδίαση του Τουρκικού Συστήματος Εκτόξευσης Δορυφόρων (UFS). Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης το UFS θα πρέπει να είναι ικανό να εκτοξεύει δορυφόρους αρχικά σε χαμηλή τροχιά (500 ως 700 χιλιόμετρα) από ένα κέντρο που θα κατασκευάσει η εταιρία και θα λειτουργεί η Τουρκική Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων (THK: Turk Hava Kuvvetleri).
Μάλιστα, αν οι τουρκικοί σχεδιασμοί υλοποιηθούν, το συγκεκριμένο κέντρο θα έχει αρκετό φόρτο εργασίας αφού προβλέπεται η τοποθέτηση σε τροχιά 16 τουρκικών δορυφόρων μέχρι το 2020.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις