Επιτέλους: Φθηνότερο φυσικό αέριο, από το Αζερμπαϊτζάν…

Σημαντική συμφωνία υπέγραψε χθες η διοίκηση της ΔΕΠΑ με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Shah Deniz για την προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως σε τιμή χαμηλότερη κατά 10-12% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο της τιμής τoυ ρωσικού αερίου.

Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019 μέσω του αγωγού ΤΑΡ. «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν στην παρούσα συγκυρία αποκτάει πρόσθετη αξία, καθώς αναμένεται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της Gazprom στις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας αερίου με βασικό αίτημα τη μείωση της τιμής στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου που κυμαίνονται κατά 20-35% χαμηλότερα από την τιμή προμήθειας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, το κόστος του αερίου που θα αγοράζει η ΔΕΠΑ θα υπολογίζεται με βάση τη διακύμανση του αργού πετρελαίου αλλά και την τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά κέντρα διακίνησης και τιμολόγησης του προϊόντος (gas hubs).
Είναι η πρώτη φορά που στη φόρμουλα τιμολόγησης μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας για την Ελλάδα, περιλαμβάνεται και η τιμή της αγοράς αερίου, πέραν του αργού, ενώ αντίστοιχες φόρμουλες έχουν πετύχει να βάλουν στις δικές τους συμβάσεις μεγάλοι Ευρωπαίοι καταναλωτές στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, εξασφαλίζοντας βελτιωμένες τιμές.
Η συμφωνία «αποτελεί μία έμπρακτη επιβράβευση των δυναμικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ενέργειας, και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας στη Λιθουανία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις