Χωρίς συμφωνία για τις αμυντικές βιομηχανίες έληξε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα

Χωρίς συμφωνία για τις αμυντικές βιομηχανίες έληξε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα
Χωρίς να εξευρεθεί λύση στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση μεταξύ της τρόικας και των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και  Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Αμύνης Φώφης Γεννηματά.


Ακολούθησε συνάντηση για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, με συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Ασημακη Παπαγεωργίου.

Οπως έγινε γνωστό από πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη, η ελληνική πλευρά πρότεινε να ολοκληρωθούν τουλάχιστον οι ανεκτέλεστες παραγγελίες που εχουν τα ΕΑΣ.

Για την ΕΛΒΟ, ο υπουργός Αμυβας πρότεινε να διατηρήσει τον στρατιωτικό της μόνο χαρακτήρα και να είναι ένα στρατιωτικό εργοστάσιο. Η τρόικα κατέγραψε την πρόταση και επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα επέμεινε στην αδιάλλακτη στάση της.

Η συζήτηση για την ΕΑΣ θα συνεχιστεί την Παρασκευή με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει την τρόικα ότι το σχέδιο εκκαθάρισης εν λειτουργία των δυο αμυντικών βιομηχανιών είναι βιώσιμο και οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν εν ζωή.

Αντίθετα, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να ανακληθούν οι κρατικές ενισχύσεις που εχουν δοθεί στις εν λόγω βιομηχανίες, ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου, κάτι που θα οδηγούσε σε ξαφνικό τους θάνατο.

Οι τροϊκανοί βρίσκονται στο υπουργείο από το πρωί, όπου κατ αρχάς συζήτησαν μόνο με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως ο Κώδικας των Δικηγόρων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η τρόικα υποστηρίζει ότι τα διαρθρωτικά μέτρα είναι κρίσιμα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο θέμα που επεσήμανε μετά την εκλογή της η Καγκελάριος Μερκελ ήταν ακριβώς η ανάγκη να εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ακολούθησε, το μεσημέρι, νέα συνάντηση με συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στο προγραμμα της τρόικας είναι να συναντηθεί ξανά με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή, για να συζητήσουν τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ μια τελική συνάντηση, πριν από την - προσωρινή - αποχώρησή τους, εχει ακόμη προγραμματισθεί για την Κυριακή.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις