Η Αγκυρα βιάζεται και ποντάρει στην επέμβαση κατά της Συρίας


Μπορεί οι ηγέτες του G20 να βλέπουν με ανησυχία για το μέλλον μια επέμβαση στη Συρία, ένας εξ αυτών όμως θέλει να πρωταγωνιστήσει: ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη θέση μας σε κάθε είδους διεθνή συμμαχία», δήλωσε ο Ερντογάν λίγο πριν ανέβει στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Αγία Πετρούπολη. «Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τέτοιου είδους πράξεις δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες», είχε δηλώσει νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα στο προάστιο Γκούτα της Δαμασκού, από την οποία τουλάχιστον 1.400 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Παρότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν, όπως όλα δείχνουν, της στρατιωτικής δράσης - έστω και περιορισμένων χτυπημάτων - στη Συρία, η περίπτωση της Τουρκίας είναι μοναδική. Πρόκειται για τη μόνη γειτονική με τη Συρία χώρα που ήθελε από την αρχή της κρίσης να πάρει μέρος στην επιχείρηση, ενώ είναι και μέλος του ΝΑΤΟ. Η τουρκική κυβέρνηση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές του καθεστώτος της Δαμασκού και είχε ζητήσει ξένη επέμβαση από την έναρξη του εμφυλίου, τον Μάρτιο του 2011.
Η Τουρκία και η Συρία μοιράζονται 900 χιλιόμετρα συνόρων. Η Αγκυρα υποστηρίζει τους σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το έδαφός της. Επιπλέον, ήδη φιλοξενεί περισσότερους από 500.000 σύρους πρόσφυγες - εκ των οποίων περίπου 200.000 βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Ο Νταβούτογλου για πολλοστή φορά χθες καταδίκασε την απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τη σύγκρουση στη Συρία.
Ο πόλεμος έχει μεταφερθεί πολλές φορές σε τουρκικό έδαφος. Τον περασμένο Ιούνιο, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη κοντά στις ακτές της Συρίας από - όπως υποστηρίζει η Αγκυρα - δυνάμεις του Ασαντ. Τον Οκτώβριο, πέντε Τουρκάλες σκοτώθηκαν σε χωριό κοντά στα σύνορα από όλμο που εκτοξεύθηκε από τη συριακή πλευρά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις Τούρκοι έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς που προέρχονται από τη Συρία.
Ωστόσο, η τουρκική συμμετοχή σε στρατιωτικό χτύπημα στη γειτονική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδιαφορία του πληθυσμού, τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους στρατιωτικούς περιορισμούς της χώρας. «Βλέπουμε πως ο Νταβούτογλου προσπαθεί να δείξει ότι η Τουρκία βρίσκεται στο κέντρο των πάντων», σχολιάζει στην «Ελ Παΐς» ο Γκάρεθ Τζένκινς, αναλυτής του Ινστιτούτου Κεντρικής Ασίας και Καυκάσου της Κωνσταντινούπολης. «Ομως η τουρκική κυβέρνηση έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της λόγω της βίαιης αντιμετώπισης των διαδηλωτών στην Πλατεία Ταξίμ αλλά και της αλλοπρόσαλλης εξωτερικής πολιτικής της, που της αφήνει μόνο έναν περιφερειακό ρόλο σε οποιαδήποτε απόφαση».

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Διάφοροι αναλυτές συμφωνούν ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράσχει υλικοτεχνική υποστήριξη και να επιτρέψει τη χρήση εγκαταστάσεών της, εάν η επιχείρηση παραταθεί, κυρίως την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ. Για να γίνει αυτό, η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλιώς θα πρέπει να περάσει ψήφισμα στο Κοινοβούλιο. Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, όμως, ανησυχεί περισσότερο για τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, οι οποίες μπορεί να επαναληφθούν με ένταση μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ
«Πού είναι η Δύση;»
Η Τουρκία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τα «περιορισμένης χρονικής διάρκειας» χτυπήματα εναντίον του καθεστώτος Ασαντ. «Πού είναι η Δύση; Τι κάνει; Μόνο μιλάει;» ρωτά ο Ερντογάν, ζητώντας μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις