Γκιούλ: Δεν είναι τελική η συμφωνία για συμπαραγωγή πυραύλων με Κίνα


Μήνυμα πως η πολύκροτη σύμβαση για τουρκο-κινεζική συμπαραγωγή του αμυντικού πυραυλικού συστήματος FD-2000 δεν είναι τελική έστειλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στον απόηχο της κριτικής που δέχθηκε η Άγκυρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι η εμπλεκόμενη κινεζική εταιρεία CPMIEC είναι στόχος κυρώσεων για παραβάσεις συνθηκών μη εξάπλωσης όπλων αναφορικά με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.


Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» για την εν λόγω σύμβαση.

«Η αγορά δεν είναι τελική. Υπάρχει μία λίστα και η Κίνα είναι στην κορυφή. Θα πρέπει να δούμε τους όρους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τουρκία ανήκει πρωταρχικά στο NATO», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιούλ, μιλώντας στην Hurriyet Daily News.

«Υπάρχουν ζητήματα πολλών διαστάσεων, υπάρχουν τα τεχνικά και τα οικονομικά ζητήματα και από την άλλη πλευρά, υπάρχει η διάσταση της συμμαχίας. Αυτά αξιολογούνται. Η Τουρκία χρειάζεται αμυντικό [πυραυλικό] σύστημα», συμπλήρωσε ο κ. Γκιούλ.

Η σύμβαση αναμενόταν να ανατεθεί είτε στην αμερικανική εταιρεία Raytheon Co, είτε στη γαλλοιταλική Eurosam, ενώ στο διαγωνισμό συμμετείχε και η Ρωσία.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/242978/gioul-den-einai-teliki-i-sumfonia-gia-subaragogi-puraulon-me-kina/#ixzz2gP68WoIy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις