ΓΕΕΘΑ: Πήρε μπρος το σύστημα… μεταστάθμευσε και η ΜΕΡΥΠ


Με επιτυχία και χωρίς «παρατράγουδα» ολοκληρώθηκε πρόσφατα η μεταστάθμευση της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) από τη Λαμία στη Θεσσαλονίκη. Ήδη το στρατηγείο της ΜΕΡΥΠ εγκαταστάθηκε στο στρατόπεδο «ΝΤΑΛΙΠΗ», στη Θεσσαλονίκη (όπου εδρεύει και η Σχολή Διοίκησης και Επιτελών – ΣΔΙΕΠ του Ελληνικού Στρατού) σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις.

Με βάση τα προβλεπόμενα στη Μελλοντική Δομή Δυνάμεων που πρόσφατα επικυρώθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), η ΜΕΡΥΠ θα αναλάβει τον ρόλο του επιπέδου μεραρχίας Κέντρου Εφοδιασμού Βόρειας Ελλάδας (ΚΕΦΒΕ). Το ΚΕΦΒΕ μαζί με το αντίστοιχο για τη νότια Ελλάδα (ΚΕΦΝΕ) αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ) του Ελληνικού Στρατού το οποίο βρίσκεται σε φάση πλήρους αναδιοργάνωσης.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για τη μεταστάθμευση της ΜΕΡΥΠ – ΚΕΦΒΕ έγινε γιατί η πόλη και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί μείζονα και πολλαπλό συγκοινωνιακό κόμβο, αλλά και λόγω της αρτιότητας και πλήθους εγκαταστάσεων ΔΜ τις οποίες λειτουργούσε μέχρι σήμερα η 3η Ταξιαρχία Υποστήριξης (3 ΤΑΞΥΠ) που με τη νέα δομή καταργήθηκε.
Με τη μεταστάθμευση της ΜΕΡΥΠ έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του σχηματισμού που στην πόλη της Λαμίας συμπλήρωσε 68 χρόνια λειτουργίας. Η ιστορία της ΜΕΡΥΠ αρχίζει τονΙούνιο του 1945 όταν συγκροτήθηκε στη Λαμία ως Στρατιωτική Διοίκηση Λαμίας. Τον Νοέμβριο του 1946 μετονομάζεται σε Στρατηγείο Εθνοφυλακής με ταυτόχρονη μεταβολή της αποστολής του σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων του εμφυλίου πολέμου. Με αυτή τη μορφή και τίτλο παρέμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο 1949. Τον Ιανουάριο του 1950 μετονομάζεται σε Στρατηγείο Κεντρικής Ελλάδας (ΣΚΕ).
Τον Ιανουάριο του 1951 μετονομάζεται σε Συγκρότημα Διοικητικής Μέριμνας Κεντρικής Ελλάδας. Τον Αύγουστο του 1952 μετονομάζεται για δεύτερη φορά σε Στρατηγείο Κεντρικής Ελλάδας (ΣΚΕ), και με αυτή την ονομασία λειτούργησε για τα επόμενα 20 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 1972 μετονομάζεται σε Στρατιωτική Διοίκηση Κεντρικής Ελλάδας, ενώ τον Οκτώβριο του 1978 μετονομάζεται για τρίτη φορά σε Στρατηγείο Κεντρικής Ελλάδας (ΣΚΕ). Τέλος, την 1 Ιουλίου 1980, μετονομάζεται σε Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΕΡΥΠ μπορεί να χαρακτηριστεί τυπικό παράδειγμα ενός σχηματισμού / μονάδας του Ελληνικού Στρατού που συγκροτήθηκε με την απελευθέρωση της χώρας και έκτοτε μεταλλάχθηκε και αναδιοργανώθηκε ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των εκάστοτε περιόδων παραμένοντας όμως, κατά κάποιο τρόπο, «δέσμια» της αρχικής γεωγραφικής θέσης της. Όμως, σήμερα στην υπό εξέλιξη μείζονα αναδιοργάνωση του συστήματος ΔΜ, η γεωγραφική της θέση δεν εξυπηρετούσε την αποστολή της. Για αυτό ακριβώς τον λόγο και αποφασίστηκε η μεταστάθμευση της σε μία νέα γεωγραφική θέση που επιτρέπει στον σχηματισμό την πλήρη ενεργοποίηση του ως ενός από τους δύο κύριους πυλώνες του συστήματος ΔΜ.
Το ίδιο ισχύει και για πολλούς σχηματισμούς και μονάδες κυρίως δυτικά του Νέστου. Μετά από πολλά χρόνια αμφιταλαντεύσεων, καθώς η αποκαλούμενη «από Βορρά [συμβατική] απειλή» έχει εκλείψει εδώ και δεκαετίες πλέον, η στρατιωτική ηγεσία, και ευτυχώς και η πολιτική, καταφέρνουννα κάμψουν τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων και να αρχίσουν το «συμμάζεμα» του Ελληνικού Στρατού από το οποίο μόνο ωφέλεια μπορεί να προκύψει.
Και για να προλάβουμε αυτούς οι οποίοι ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ επιχειρηματολογούν για την έκλειψη μεν της στρατιωτικής απειλής αλλά τη μεγέθυνση των μη συμβατικών (ασύμμετρων απειλών) στα βόρεια σύνορα της χώρας, θα διατυπώσουμε την ακόλουθη εκτίμηση:
Μερικές δεκάδες μονάδων με πολύ χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης (πληροφορίες κάνουν λόγο για τάγματα των 70 – 100 ατόμων), διεσπαρμένες σε όλη την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν επιχειρησιακά αποτελεσματική δύναμη για να αντιμετωπισθεί μία μη συμβατική (ασύμμετρη απειλή) και ακόμη περισσότερο μία στρατιωτική απειλή.
Αντίθετα η «συμπύκνωση» τους και η δημιουργία κατάλληλης συγκρότησης τακτικών συγκροτημάτων με υψηλή ετοιμότητα και δυνατότητα άμεσης αντίδρασης αποτελεί όχι μόνο οικονομία δυνάμεων αλλά και μεθοδολογία επίτευξης ουσιαστικού επιχειρησιακού αποτελέσματος.

http://www.defence-point.gr/news/?p=84131

Σχόλια

  1. mou aresei pou lete oti teliose i metastathmefsi. to ktirio akoma thimizei giapi ta stelexi palevoun na stisoun ta grafeia, kat ata alla teliose xoris paratragouda

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις