Εκστρατεία πειθούς για την επέμβαση στη Συρία από Ομπάμα, Μπάιντεν και Κέρι


Αγώνα δρόμου δίνει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.


Σήμερα, Δευτέρα, θα μεταδοθούν έξι τηλεοπτικές συνεντεύξεις του αμερικανού προέδρου, στα έξι μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα (CBS, NBC, ABC, Fox, CNN και PBS), κατά τις οποίες ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να παρουσιάσει αποδείξεις για τη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ.

Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει προσωπική συνομιλία με τα μέλη του Κογκρέσου προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν την πρότασή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αύριο, Τρίτη, θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, για την αναγκαιότητα της επέμβασης.

Την Κυριακή το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν παρέθεσε δείπνο στο σπίτι του σε αμφιταλαντευόμενους γερουσιαστές, δείπνο στο οποίο πήγε λίγο αργότερα και ο κ. Ομπάμα.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία αναμένεται να γίνει την Τετάρτη, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων την άλλη εβδομάδα. 

Σημειώνεται ότι την Κυριακή
 ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια απόφαση για τη Συρία, μόλις οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους, αλλά τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση.

Επίσης, ο κ. Κέρι απέρριψε χθες κάθε ισχυρισμό του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει απόδειξη πως χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού του.

«Η απόδειξη μιλά από μόνη της», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι ο σύρος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανό δημοσιογράφο του CBS στη Δαμασκό δήλωσε «ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι έκανα χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού μου».

Στο διπλωματικό επίπεδο ο Τζον Κέρι συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη για να πείσει για την ανάγκη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Ο Κέρι επιστρέφει σήμερα στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ, του οποίου η κυβέρνηση δεν θα μετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία μετά την καταψήφιση της πρότασης αυτής από το κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ την Κυριακή αφέθηκαν ελεύθεροι ο Ιταλός δημοσιογράφος, Ντομένικο Κουίρικο και ο βελγικής καταγωγής καθηγητής και συγγραφέας, Πιέρ Πιτσίνιν ντα Πράτα μετά από σχεδόν έξι μήνες, αφού είχαν πέσει θύματα απαγωγής στη Συρία.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/241434/ekstrateia-peithous-gia-tin-epemvasi-sti-suria-apo-obama-baiden-kai-keri/#ixzz2eN2x84Cg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις