«Η Συρία δεν θα είναι ένα ακόμη Ιράκ ή Αφγανιστάν» δηλώνει ο Ομπάμα


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, αλλά τόνισε ότι δε θέλει εμπλοκή σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο.

«Αυτό δε θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή παρέμβασή του. 

«Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα προβούμε, θα είναι περιορισμένη χρονικά και επιχειρησιακά και θα έχει ως στόχο να αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού της και επίσης να μειώσει την ικανότητά της να το πράξει», τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος. 

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, την Τρίτη, έδειξε ότι το 56% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επέμβουν, με μόνο το 19% να υποστηρίζει μια επίθεση. 

«Γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και στο Αφγανιστάν τελειώνει. Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε εμπλοκή των στρατευμάτων μας στον πόλεμο κάποιου άλλου», πρόσθεσε. 

Ο Ομπάμα τόνισε ότι εάν δεν δοθεί απάντηση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου από την κυβέρνηση Ασαντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, θα απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες χώρες. 

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στη Συρία», υπογράμμισε.

Ο Ομπάμα θα απευθυνθεί διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για το θέμα της Συρίας την Τρίτη, εν όψει της ψηφοφορίας στο λόφο του Καπιτωλίου που θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι και φθάνουν σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ένα τρίτο των μελών του Κογκρέσου.

Αναφερόμενος στην κρίσιμη ψηφοφορία του Κογκρέσου για την έγκριση ή απόρριψη της πρότασης για στρατιωτικό πλήγμα περιορισμένης εμβέλειας, ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

Αρνήθηκε, πάντως, να πει εάν θα προχωρήσει σε μία επίθεση, σε περίπτωση που το Κογκρέσο απορρίψει ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία.

Η Συρία στο επίκεντρο της περιοδείας του Κέρι

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ξεκίνησε την μίνι ευρωπαϊκή του περιοδεία από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου και θα συναντηθεί με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για να συζητήσουν κυρίως το θέμα της Συρίας.

Ο Κέρι και οι ευρωπαίοι ομόλογοί του συναντώνται για να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και την Αίγυπτο, καθώς και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Κέρι θα βρεθεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με υψηλόβαθμους γάλλους αξιωματούχους, ενώ την Κυριακή θα δει εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου και θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η εκπρόσωπος σημείωσε όμως ότι «αναμφίβολα» θα συζητηθεί και το θέμα της Συρίας.

Από εκεί, ο αμερικανός υπουργός θα ταξιδέψει στο Λονδίνο και την Δευτέρα θα έχει επαφές με τον παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και με βρετανούς αξιωματούχους. 

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις