«Οχι» Ρωσίας - Κίνας για στρατιωτικά μέτρα κατά της Συρίας

«Οχι» Ρωσίας - Κίνας για στρατιωτικά μέτρα κατά της Συρίας
Το διπλωματικό θρίλερ γύρω από τη Συρία κορυφώνεται καθώς εκπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - συναντήθηκαν τα ξημερώματα για να συζητήσουν το προσχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τα χημικά όπλα της Δαμασκού. Ωστόσο οι διαφωνίες είναι έντονες με διακύβευμα το άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ που προβλέπει τη χρήση στρατιωτικών μέτρων, ως κυρώσεων σε περίπτωση απειλής για την παγκόσμια ειρήνη.
Ρωσία και Γαλλία διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στη Δαμασκό που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, δείχνοντας ότι ο δρόμος για την εύρεση κοινής γλώσσας δεν θα είναι εύκολος. Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δίπλα από τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η έκθεση, που διαπίστωσε τη χρήση σαρίν με ρουκέτες εδάφους-εδάφους, δεν περιλαμβάνει καμία απόδειξη ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τα κυβερνητικά στρατεύματα και ότι η Μόσχα πιστεύει ακόμα πως την ευθύνη έχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες. «Εχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι υπήρξε προβοκάτσια», τόνισε ο Λαβρόφ δίνοντας τον τόνο για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το τελικό κείμενο του ψηφίσματος.
Στη συνέχεια ο Λοράν Φαμπιούς, η χώρα του οποίου στήριξε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, αμφισβήτησε τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων. «Αμα κοιτάξει κάποιος τις ποσότητες σαρίν που χρησιμοποιήθηκαν, τις ρουκέτες, τις τεχνικές και άλλα στοιχεία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω κρύβεται το καθεστώς Ασαντ», είπε.

Η ΚΙΝΑ. Μια άλλη χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα που μέχρι τώρα συμπαρατάσσεται με τη Ρωσία έχοντας ασκήσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Ασαντ, ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της ότι θα εξετάσει «σοβαρά την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ», αλλά δεν διευκρίνισε ποια στάση θα κρατήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως σε σχέση με το άρθρο 7 και την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Δαμασκού.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στον διπλωματικό δρόμο, τόνισε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εγκρίνει το αμερικανορωσικό σχέδιο για την εξάλειψη των χημικών όπλων της Συρίας θα πρέπει να μπορεί να επιβληθεί και υπογράμμισε ότι ο «πιο αποτελεσματικός» τρόπος είναι το άρθρο 7.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Με μια κίνηση που αλλάζει την έως τώρα πολιτική της, η κυβέρνηση του Ισραήλ μέσω του πρεσβευτή της στις ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι επιθυμεί την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία. Ο Μάικλ Ορεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτιμά τη νίκη των ανταρτών στις τάξεις των οποίων περιλαμβάνονται ισλαμιστές που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, παρά την παραμονή του Ασαντ λόγω της συμμαχίας του με το Ιράν. Τα σχόλια αυτά στο πλαίσιο συνέντευξης στην εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ» ανατρέπουν την προσέγγιση στις σχέσεις των δύο χωρών που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αποφύγει δημόσια να ζητήσει την ανατροπή του Ασαντ καθώς ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνοι οι ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί αντάρτες να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον του Ισραήλ, αν νικήσουν τον Ασαντ.

Ενταση με την Τουρκία
Ο συριακός Στρατός κατηγόρησε την Τουρκία για κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα των δύο χωρών με την κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου τη Δευτέρα και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις