ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ... ΒΑΤΡΑΧΙΑ

Οι ΕΠΟΠ που απαιτούνται, η «γήρανση» των επίλεκτων μονάδων και οι κίνδυνοι για την επιχειρησιακή ετοιμότητα

Με μερικές δεκάδες Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ), που σε πρώτη φάση δεν πρόκειται να ξεπερνούν τους 100, πρόκειται να ενισχυθούν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, αντί των μερικών χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) που χρειάζονται για να... εξακολουθήσει η εύρυθμη και χωρίς προβλήματα επιχειρησιακή τους λειτουργία - ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ούτε βεβαίως και δια μέσου του περιβόητου «1 προς 5», δηλαδή της αναλογίας προσλήψεων/αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ενός κανόνα που φυσικά αγγίζει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία πρόσληψη ΕΠΟΠ από το 2011, την ίδια στιγμή που περισσότερες από 3.000 στελέχη της προαναφερθείσας κατηγορίας και από τους τρεις κλάδους, για διαφόρους λόγους, έχουν βρεθεί εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επομένως, το άνοιγμα της ψαλίδας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, με μοναδική και άμεσα θιγόμενη την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων. Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται έτι περαιτέρω και λόγω της φύσεως των μονάδων και των αποστολών τους- στις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, ιδιαιτέρως της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών της έχει ανέλθει στα 37 χρόνια (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και λιγότερο στην επίσης επίλεκτη Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ' ΜΑΚ) του Στρατού Ξηράς, όπου είναι «μόλις» 33-34 χρόνια!

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Η λύση βρέθηκε, μέσω του υπάρχοντος, αλλά ουσιαστικά ανενεργού, θεσμού των ΟΒΑ, ο οποίος τώρα, λόγω των συνθηκών «μη προσλήψεων» που έχουν επιβληθεί από το Μνημόνιο, φαντάζει ως η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος της «γηράνσεως» των στελεχών των επίλεκτων μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων.

Όπως είχε τονίσει στις 2 Απριλίου 2013 ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ (υποβρύχιος καταστροφέας και αλεξιπτωτιστής και ο ίδιος, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και διοικητής της ΔΥΚ), απαντώντας (τότε) σε σχετικό ερώτημα του υπογράφοντος: «Ναι, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σοβαρό και το αντιμετωπίζουμε. Αυτή τη στιγμή, η ΔΥΚ έχει μέσο όρο ηλικίας τα 37 χρόνια! Πρόωρες παραιτήσεις, κανονικές συνταξιοδοτήσεις, αλλά και η μη ανανέωση του προσωπικού της είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει τη ΔΥΚ σε αυτή την κατάσταση. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ζ΄ ΜΑΚ, αλλά αυτή σε μικρότερο ακόμα βαθμό. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε ως μοναδική λύση τον υπάρχοντα θεσμό του Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης». Πρόσφατα, στις 9 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, «πέρασε» το θέμα στην Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, από την οποία και έλαβε την αρχική έγκριση, ώστε να ξεκινήσουν από τους τρεις κλάδους των Ε.Δ. οι σχετικές διαδικασίες.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και σε πρώτη φάση, η ρύθμιση αυτή θα αφορά 80-100 το πολύ ΟΒΑ, από τους οποίους οι 40-50 θα είναι για τη ΔΥΚ, περίπου 30 για τη Ζ΄ ΜΑΚ και οι υπόλοιποι για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας. ΟΙ ΟΒΑ θα προέρχονται από στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες, οι οποίοι θα έχουν κληθεί να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Μόλις οι κληρωτοί θα παρουσιάζονται στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως θα ενημερώνονται και όσοι θέλουν θα περάσουν την εκπαίδευση της ΔΥΚ, διαρκείας 6,5 μηνών και 2 επιπλέον μήνες στα αλεξίπτωτα.

Από αυτούς, όσοι ενδιαφέρονται, αμέσως μετά την ορκωμοσία τους θα αποχωρούν από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων και θα παρουσιάζονται στις εγκαταστάσεις της ΔΥΚ στον Σκαραμαγκά, για να ξεκινήσουν το Σχολείο μαζί με όλους τους άλλους συνυποψήφιους τους των υπόλοιπων κατηγοριών. Τελικά, όσοι «επιβιώσουν» από τη σκληρή εκπαίδευση και αποκτήσουν το πτυχίο του υποβρυχίου καταστροφέα της ΔΥΚ θα μπορούν να συνεχίσουν την υπόλοιπη στρατιωτική τους θητεία στη Διοίκηση και, μετά την τυπική ολοκλήρωσή της, στο δωδεκάμηνο, θα μπορούν να ανακαταταγούν σε αυτήν αρχικά για τρία χρόνια, με δικαίωμα ανανεώσεως για άλλα τρία.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ. Όπως υπολογίζουν πηγές του Π.Ν., «αν κάθε χρόνο από τις κληρουχίες ναυτών εντάσσονται στη ΔΥΚ 22-25 νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς, εκτός των υπολοίπων κατηγοριών, η Διοίκηση θα μπορεί να κάνει άνετα τη δουλεία της».

Αρχικά, ο θεσμός των ΟΒΑ δημιουργήθηκε το 1992 για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών σε κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό (οπλίτες), προκειμένου να επαυξηθεί η μαχητική ικανότητα των μονάδων των ένοπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα των μονάδων εκστρατείας του Στρατού Ξηράς. Από το 2010 ο θεσμός είχε αδρανήσει τελείως προς όφελος ενός άλλου θεσμού, των ΕΕΦΟΠ (Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών), που επίσης δεν ευδοκίμησε.

Αυτά σε γενικές γραμμές, καθώς οι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές όταν μετά τη Βουλή το θέμα περάσει και από την (τυπική) έγκριση του ΚΥΣΕΑ, οπότε θα επανέλθει στα Γενικά Επιτελεία για την έκδοση από μέρους τους των σχετικών προκηρύξεων των αντίστοιχων «διαγωνισμών».

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 25/10/2013 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)


http://staratalogia.blogspot.gr/2013/10/blog-post_1308.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις